Πώς εξηγείται το ότι η 17 μηνών κόρη μου συγκινείται με συγκεκριμένα τραγούδια;

Πώς εξηγείται το ότι η 17 μηνών κόρη μου συγκινείται με συγκεκριμένα τραγούδια;
Ερώτηση:

Καλησπέρα. Ήθελα να ρωτήσω πού οφείλεται το γεγονός ότι όταν ακούμε συγκεκριμένα τραγούδια με την 17 μηνών κόρη μου, εκείνη βάζει τα κλάματα; Συγκεκριμένα με το παιδικό τραγούδι «Παπάκια στη σειρά» (και έχει συμβεί το ίδιο και με όπερα). Πώς εξηγείται κάτι τέτοιο; Να σημειώσω πως δεν υστεριάζει, είναι σαν να μην το θέλει, αλλά συγκινείται πολύ!

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η μουσικής έχει μελετηθεί και αποδειχθεί ότι επιδρά στην ψυχολογική και αναπτυξιακή συμπεριφορά των παιδιών. Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά κάθε ηλικίας μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα μουσικό ερέθισμα, ακόμη και κατά την περίοδο που δε έχουν ακόμη αναπτύξει τον προφορικό λόγο. Η κίνηση και η έμφυτη ανταπόκριση των παιδιών στο ρυθμό, είναι ένας ακόμη τρόπος επικοινωνίας.

Η μουσική συμβάλει κατά την ανάπτυξη στην κατάκτηση της  κίνηση και τον έλεγχο του σώματος, της ισορροπίας, της εξερεύνησης του χώρου, της ψυχικής υγείας και της εξωτερίκευσης των συναισθημάτων. Είναι ένας επιπλέον τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων τους προς τον έξω κόσμο και θα μπορούσε η μουσική να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας με το συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού, όπως και άλλες μορφές τέχνης, μεταξύ των οποίων η ζωγραφική.

Ακούγοντας λοιπόν μουσική, δημιουργείται ένας συμβολικός χώρος ελευθερίας και επικοινωνίας με τους γύρω, όπου το παιδί νιώθει ασφάλεια να εκφράσει το συναίσθημα του. Αυτό δεν σημαίνει ότι το συναίσθημα παράγεται απαραίτητα με αφορμή το συγκεκριμένο τραγούδι. Εκείνη τη στιγμή εκφράζεται, άλλα μπορεί να αφορά κάτι εντελώς διαφορετικό. Μπορεί επιπλέον, κάποιο τραγούδι να έχει συνδεθεί νοερά με μια δύσκολη στιγμή, και το άκουσμά του να παραπέμπει σε αυτήν την ανάμνηση.

Είναι υπέροχο που η κόρη σας βρίσκει τρόπους να επικοινωνεί μαζί σας, και μέσω της μουσικής. Στη συγκίνησή της, ανεξαρτήτως στιγμής, προσφέρετέ της μια αγκαλιά και ένα τρυφερό βλέμμα, ώστε να νιώσει ασφαλής και να συνεχίσει να απευθύνεται σε εσάς όταν δυσκολεύεται.

Να τη χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v