Για όλες τις μαμάδες που ξεχνούν τι αξίζουν

Για όλες τις μαμάδες που ξεχνούν τι αξίζουν

Αυτό το κείμενο είναι για σένα.

Για σένα που δουλεύεις μέχρι αργά και δεν βλέπεις τα παιδιά σου αρκετά, για σένα που είσαι όλη μέρα σπίτι και έχεις πήξει, για σένα που στέκεσαι πάνω από τον νεροχύτη με τα άπλυτα και κλαις από την κούραση, για σένα που καίγεσαι από ενοχές επειδή φώναξες στο 3χρονο παιδί σου, για σένα που λίγο πριν τσακώθηκες με τον άντρα σου, για σένα που μεγαλώνεις τα παιδιά σου μόνη σου, για σένα που δεν σου φτάνουν τα λεφτά να καλύψεις τις υποχρεώσεις σου, για σένα που αναρωτιέσαι τι απέγιναν τα όνειρα και η ζωή σου, για σένα που νομίζεις ότι είσαι άχρηστη. Πως δεν αξίζεις τίποτα.

Αυτό το κείμενο είναι για σένα, για να σου πω ότι αξίζεις ακόμα κι αν εσύ το’ χεις ξεχάσει. Αξίζεις πολλά, αφού…

Είσαι πάντα εκεί

Αξίζεις επειδή είσαι πάντα εκεί, στο σπίτι σου και στα παιδιά σου. Ακόμα κι όταν είσαι στη δουλειά ή εξαντλημένη και μπαϊλντισμένη, ακόμα κι όταν δεν αντέχεις άλλο μες στο σπίτι και θέλεις να μείνεις μόνη, είσαι πάντα εκεί και προσπαθείς. Είσαι δίπλα στα παιδιά που σ’ έχουν ανάγκη και βάζεις πάνω απ’ όλα την δική τους ευημερία κι ευτυχία. Δίνεις το καλύτερο εαυτό σου κι αυτό αξίζει χίλια μπράβο.

Στηρίζεις τις επιλογές σου

Όταν αποφάσισες να γίνεις μητέρα, ανέλαβες την πιο γλυκιά και όμορφη υποχρέωση του κόσμου! Ίσως η λέξη «υποχρέωση» να είναι βαριά και να μην ανταποκρίνεται πλήρως στον μητρικό ρόλο, όμως η πραγματικότητα είναι πως το να μεγαλώνεις ένα παιδί κρύβει χιλιάδες μικρές υποχρεώσεις και καθημερινές ανάγκες που καλείσαι να καλύψεις. Κι εσύ στηρίζεις την επιλογή σου με νύχια και με δόντια ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν με βουνό. Δεν φεύγεις, δεν τα παρατάς, δεν σε πτοούν τα λάθη σου. Κανείς δεν σου’ χει πει πως η μητρότητα έχει και δυσκολίες, όμως εσύ τις αντιμετωπίζεις με πείσμα και δύναμη. Γι’ αυτό αξίζεις τόσα πολλά.

Κάνεις λάθη και μαθαίνεις απ’ αυτά

Ο μόνος που δεν κάνει λάθη είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα. Όλοι οι υπόλοιποι βουτάμε με φόρα στη ζωή και στην προσπάθειά μας να την κατακτήσουμε, κάνουμε δοκιμές, πειράματα και λάθη. Πολλά λάθη! Αυτά τα λάθη, όμως, είναι πολύ σημαντικά. Η αξία τους είναι πολύτιμη αφού μας δίνουν μαθήματα και, τελικά, μας οδηγούν στην επιτυχία. Εάν, λοιπόν, κάνεις κι εσύ λάθη, μην νιώθεις πως δεν αξίζεις τίποτα. Αντίθετα, νιώσε περήφανη γι’ αυτά. Αγάπησέ τα και δες τι θέλουν να σου πουν. Αξίζεις πολλά διότι έχεις το θάρρος και τη δύναμη να κάνεις λάθη και να διορθώνεσαι καθημερινά!  

Ξέρεις να αγαπάς και να αγαπιέσαι

Δεν είναι εύκολο να αγαπάς. Κι εσύ το έμαθες, το ένιωσες και το αποδεικνύεις κάθε μέρα. Σκέψου πόση αγάπη μοιράζεις απλόχερα, πόσα χαμόγελα, πόση χαρά και πόσα δώρα προσφέρεις σε αυτούς που αγαπάς. Αναλογίσου όλες τις αγκαλιές και τα τρυφερά βλέμματα που σου ανταποδίδουν τα παιδιά σου, όλα τα «σ’ αγαπώ» που σου’ χουν πει κι όλα τα «ευχαριστώ» που λένε με τον τρόπο τους, και πες το δυνατά: αξίζω!

Είσαι ο λόγος που χαμογελούν τα παιδιά σου

Εάν δεν υπήρχες εσύ να δίνεις κάθε μέρα τον αγώνα σου για να εξασφαλίζεις στα παιδιά σου ένα όμορφο, ζεστό, περιποιημένο και ασφαλές περιβάλλον, εκείνα δεν θα ένιωθαν ελεύθερα να κάνουν τα δικά τους λάθη, να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, να αποκτούν αυτοπεποίθηση και να χαμογελούν. Και ίσως να είναι μια ρουτίνα όλα αυτά, να τα θεωρείς αυτονόητα και δεδομένα, όμως δεν είναι. Δεν είναι όλα τα παιδιά χαρούμενα κι ευτυχισμένα. Τα δικά σου, όμως, είναι… Έχουν όσα χρειάζονται και το οφείλουν σε εσένα. Γι’ αυτό και μόνο, ακόμα κι αν εσύ το ξεχνάς, αξίζεις τα πάντα!

 

v