Tι είναι η μπαλοτίνα που φτιάχνουν συνέχεια στο Master Chef και πώς θα την κάνετε

Tι είναι η μπαλοτίνα που φτιάχνουν συνέχεια στο Master Chef και πώς θα την κάνετε

Όσοι παρακολουθείτε Master Chef, σίγουρα έχετε ξανακούσει τον όρο «μπαλοτίνα». Για όλους τις υπόλοιπους που δεν είστε φαν της δημοφιλούς εκπομπής, σας ενημερώνουμε πως είναι ένας μαγειρικός όρος που, εσχάτως είναι πολύ της μόδας! 

Τι είναι η μπαλοτίνα

Εάν, λοιπόν, θέλετε να εκσυγχρονιστείτε μαγειρικά, μάθετε, καταρχάς, πως η μπαλοτίνα προέρχεται από τη Γαλλία και πρόκειται για γεμιστό πουλερικό (συνήθως κοτόπουλο), σκεπασμένο με ασπίκ (διαυγές ζελέ κοτόπουλου). Εάν πάλι, θέλετε να ανταγωνιστείτε τους συμμετέχοντες του Master Chef, δείτε πώς γίνετε και, γιατί όχι, δοκιμάστε να την φτιάξετε στην κουζίνα σας. 

Η συνταγή του εξαιρετικού σεφ Πάνου Ιωαννίδη, παρόλο που ακούγεται «ψαγμένη», στην πραγματικότητα είναι εύκολη και πεντανόστιμη!

Γεμιστό φιλέτο κοτόπουλου με σάλτσα espresso, κενέλ πατάτας, μανιτάρια & καρότο γλασέ

Τι θα χρειαστείτε

1 κοτόπουλο ολόκληρο

1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μικρά κομμάτια

Λίγο πιπέρι πράσινο σε κόκκους

Ελάχιστο θυμάρι

1 μεγάλο καρότο χοντρό

1 κομμάτι τζίντζερ

Χυμό από μισό πορτοκάλι

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο (κρύο)

Ελάχιστο αλεύρι

Κρασί πόρτο

1 βραστή πατάτα με τη φλούδα

Φρέσκο θυμάρι(λίγο)

2 μανιτάρια king oyster

4 μανιτάρια Brown

Σκόνη espresso

2 σκόρδα

Τρούφα σε φλοίδες σε βαζάκι

Λίγο λάδι τρούφας

Φρέσκα φύλλα σπανάκι (αρκετά ώστε να καλύψουν τα φιλέτα του κουτόπουλου)

Φύτρες παντζαριού και φύτρες από ραπανάκι (για ντεκόρ)

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Ξεκοκαλίζετε και φιλετάρετε το κοτόπουλο. Κρατάτε στην άκρη το στήθος, και το υπόλοιπο το σπάτε σε μικρά κομμάτια (φιλέτα) μαζί με τα κόκκαλα.

Βήμα 2ο

Τοποθετείτε το κοτόπουλο (πλην του στήθους) σε μία κατσαρόλα και το τσιγαρίζετε χωρίς λάδι. Ρίχνετε λίγους κόκκους πράσινου πιπεριού, ελάχιστο θυμάρι και 1 σκόρδο μαζί με τη φλούδα. Αφήνετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα τα φιλέτα κοτόπουλου.

Βήμα 3ο

Χτυπάτε σε ένα μπλέντερ το κρεμμύδι με κρασί πόρτο τόσο ώστε να καλύπτει το κρεμμύδι.

Βήμα 4ο

Αφού έχει πάρει χρώμα το κοτόπουλο, ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι με το πόρτο και ανακατεύετε καλά μέχρι να ξεκολλήσουν τα υλικά από τον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτετε ελάχιστο αλεύρι και το αφήνετε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια, ρίχνετε κρύο νερό και το αφήνετε και πάλι να βράσει για περίπου 25 λεπτά.

Σάλτσα

Βήμα 5ο

Σουρώνετε τον ζωμό της κατσαρόλας και τον βάζετε σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Μόλις βράσει, το «δένετε» με κρύο βούτυρο χτυπώντας τον δυνατά. Προσθέτετε λίγο καφέ espresso.

Καρότο

Βήμα 6ο

Στο μεταξύ, κόβετε το καρότο με τη φλούδα σε δύο μεγάλα, στρογγυλοποιημένα κομμάτια όπως στο βίντεο, και το τοποθετείτε σε ένα τηγάνι με αλάτι. Κάνετε το ίδιο με το τζίντζερ που αφήνετε ακαθάριστο και κομμένο στα δύο και τον χυμό από ένα πορτοκάλι. Προσθέτετε το βούτυρο και το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις το βούτυρο και το πορτοκάλι σχηματίσουν μία παχύρευστη σάλτσα, τα αφαιρείτε από τη φωτιά.

Κενέλ πατάτας

Βήμα 7ο

Σπάτε την βρασμένη πατάτα σε χοντρά κομμάτια, την βάζετε σε ένα μπολ, προσθέτετε μία σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύετε. Προσοχή: η πατάτα δεν πρέπει να γίνει πουρές. 

Βήμα 8ο

Παίρνετε ένα μικρό ταψάκι, το καλύπτετε με λαδόκολλα και λίγο λάδι. Δημιουργείτε τα κενέλ πατάτας όπως στο βίντεο, τα βάζετε στην λαδόκολλα και τα τοποθετείτε στον φούρνο για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Μανιτάρια King Oyster για γαρνιτούρα

Βήμα 9ο

Κόβετε τα μανιτάρια king oyster σε μεγάλα κομμάτια, τα βάζετε σε ένα τηγάνι και τα σοτάρετε μαζί με τα μανιτάρια brown, αφού τα έχετε ψιλοκόψει πολύ καλά. Ρίχνετε ελάχιστο κρασί πόρτο, και λίγο λάδι τρούφας. Τα αφήνετε στη φωτιά για λίγα λεπτά, κι έπειτα τα αφαιρείτε.

Φιλέτο κοτόπουλου

Βήμα 10ο

Κρατάτε  το στήθος του κοτόπουλου, σηκώνετε το δέρμα και το γεμίζετε με φλούδες τρούφας, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.

Βήμα 11ο

Ανοίγετε το φιλέτο, το καλύπτετε με φρέσκα φύλλα από σπανάκι και γεμίζετε με τα μανιτάρια (κρατάτε λίγα για το στήσιμο του πιάτου). Το τυλίγετε και το δένετε με έναν σπάγκο.

Βήμα 12ο

Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά σε ένα τηγάνι με λάδι μέχρι το κοτοπούλο να πάρει χρώμα.

Βήμα 13ο

Το βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Πώς στήνετε το πιάτο

Βάζετε τη σάλτσα στο κέντρο. Κόβετε τη μπαλοτίνα κοτόπουλου διαγώνια και τοποθετείτε πάνω τα σοταρισμένα μανιτάρια king oyster. Προσθέτετε τα κενέλ πατάτας, τα γλασέ καρότα και στολίζετε με το παντζάρι και τις φύτρες. Πασπαλίζετε με άνθος αλατιού αρωματισμένο με λεμόνι και λίγο τριμμένο espresso.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v