Μία 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης

Μία 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης

Ποτέ, κανείς, δεν είναι ούτε πολύ μεγάλος αλλά ούτε και πολύ μικρός για να προσπαθήσει να σώσει τον κόσμο! Τρανή απόδειξη μία 16χρονη από την Σουηδία, η Greta Thunberg, η οποία, αντί να βγάζει selfie στα εμπορικά κέντρα με τους συμμαθητές της, αγωνίζεται για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ακτιβιστική της δράση έχει γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού πρόσφατα προτάθηκε για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

«Προτείναμε την Greta Thunberg γιατί αν δεν κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, θα γίνει αιτία για πολέμους, συγκρούσεις και πρόσφυγες» είπε ένας από τους τρεις Νορβηγούς που την πρότεινε για το Νόμπελ. «Η Greta Thunberg δημιούργησε ένα μαζικό κίνημα, το θεωρώ πως συνεισφέρει στην παγκόσμια ειρήνη».

Η Τhunberg κρύβεται πίσω από τις μαζικές αποχές και διαδηλώσεις των μαθητών, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ τον Αύγουστο του 2018 πέρασε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες μπροστά από τα σκαλιά του κτιρίου της Σουηδικής Βουλής, διαμαρτυρόμενη για το περιβάλλον.

Η ίδια δηλώνει ευγνώμων για την υποψηφιότητά της, αν και φαίνεται να την απασχολεί περισσότερη η δράση της, παρά η βράβευση. Πάντως, εάν τελικά παραλάβει το βραβείο, θα είναι η νεότερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης. Μέχρι τώρα, ο τίτλος ανήκει στην Malala Yousafzai, στην οποία απονεμήθηκε το Νόμπελ το 2014, σε ηλικία μόλις 17 ετών, για τον απράμειλο αγώνα της για το εκπαιδευτικό δικαίωμα των γυναικών.

Όπως και να’ χει, όμως, αυτό που κατάφερε ήταν σπουδαίο, αφού αυτή η κοπέλα κατάφερε να ευαισθητοποιήσει ολόκληρο τον κόσμο και να στρέψει τα φώτα σε ένα μείζον πρόβλημα του αιώνα μας.

Πηγή: bbc.com

v