Παγκόσμια ημέρα παιδικού θεάτρου: Γιατί το θέατρο είναι σημαντικό για τα παιδιά

Παγκόσμια ημέρα παιδικού θεάτρου: Γιατί το θέατρο είναι σημαντικό για τα παιδιά

Η αυλαία ανοίγει και οι ηθοποιοί είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν τα παιδιά σε έναν κόσμο που μέχρι εχθές δεν γνώριζαν, ίσως να μην υπήρχε καν. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σκηνή. Παιδικά βλέμματα που χαίρονται, γελάνε, θυμώνουν, αγωνιούν και ενίοτε δακρύζουν από συγκίνηση και ενθουσιασμό. Αυτό είναι το παιδικό θέατρο. Ένα δίωρο μαγικό που βάζει το μυαλό σε νέα μονοπάτια, απάτητα.

Σήμερα, την παγκόσμια ημέρα θεάτρου για παιδιά και νέους, θελήσαμε να καταγράψουμε όλα τα οφέλη που έχει αυτός ο μαγικός κόσμος για τα μικρά μας αγγελούδια και ειδικά στην τρέχουσα εποχή που η τεχνολογία, ο εθισμός της οθόνης και οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες δεν έχουν πολλά αντισταθμίσματα.

Βελτιώνει σημαντικά τις σχολικές επιδόσεις

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί δύο ημισφαίρια: το αριστερό και το δεξί. Το αριστερό χρησιμοποιεί τη λογική, την αναλυτική σκέψη, τη γλώσσα και τις επιστήμες. Το δεξί, από την άλλη, χρησιμοποιεί την φαντασία, τη δημιουργικότητα και τα συναισθήματα.  Οι άνθρωποι που μπορούν να χρησιμοποιούν εξίσου και τα δύο ημισφαίρια, είναι εκείνοι που, συνήθως, διακρίνονται και ξεχωρίζουν αφού βάζουν φαντασία στη λογική,  και δημιουργικότητα στις σκέψεις τους.

Ενώ το αριστερό ημισφαίριο των παιδιών καλλιεργείται και ενισχύεται αρκετά από το σχολείο και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους ατροφεί. Για να την δυναμώσουμε, χρειάζεται να τροφοδοτήσουμε τα παιδιά με δραστηριότητες και θεάματα που εξάπτουν τη φαντασία τους, βγάζουν στην επιφάνεια τα συναισθήματά τους και καλλιεργούν τη δημιουργικότητά τους. Είναι αποδεδειγμένο  από έρευνα του UCLA πως, τα παιδιά που έρχονται συστηματικά σε επαφή με το θέατρο και τις τέχνες, ανεξάρτητα από την κοινωνικό-οικονομική τους τάξη, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, γράφουν καλύτερα στα διαγωνίσματα και έχουν μικρότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τις σχολικές αίθουσες.

 Ενισχύει τη συγκέντρωση των παιδιών

Τα σημερινά παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν με την τηλεόραση και τους υπολογιστές ανοιχτούς, βλέπουν μια εικόνα κάθε 3-4 δευτερόλεπτα. Δυσκολεύονται πολύ να συγκεντρωθούν σε μια δραστηριότητα, σε ένα βιβλίο ή ακόμα και σε ένα παιχνίδι. Τα προβλήματα ΔΕΠΥ είναι τόσο συνηθισμένα πλέον που συχνά, μοιάζουν τρομακτικά. Όταν, λοιπόν, τα μικρά μας καλούνται να μείνουν για 1-2 ώρες ακίνητα σε μία σκοτεινή αίθουσα, τους φαίνεται αφύσικο. Σταδιακά, όμως, συνηθίζουν. Δεν υπάρχουν αντιπερισπασμοί και συγκεντρώνονται στην ιστορία που εξελίσσεται μπροστά τους. Μαθαίνουν να ακούν, να παρακολουθούν , να εστιάζουν και να εμβαθύνουν σε ένα, μόνο, πράγμα.

Ισορροπεί την επίδραση που έχει η τεχνολογία

Είναι, πλέον, κοινότοπο να μιλάμε για την επίδραση που έχει η τεχνολογία στα μικρά παιδιά. Είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και τα παιδιά μας ούτε πρέπει, ούτε μπορούν να ξεφύγουν εύκολα από αυτόν. Ωστόσο, μπορούμε να δημιουργήσουμε αντίβαρα ώστε η επιρροή που δέχονται να είναι μετριασμένη και να μην τα βλάπτει. Το θέατρο είναι ένα από τα από σπουδαία αντίβαρα αφού, δεν αποτελεί απλά μία διέξοδο από την τεχνολογική ρουτίνα μας, αλλά βάζει τα παιδιά στη διαδικασία να σκεφτούν νέα πράγματα, να διερευνήσουν τα συναισθήματά τους, να γνωρίσουν καλύτερα τις σκέψεις τους και, γενικότερα, τους ανοίγει ένα νέο παράθυρο προς τον κόσμο – μια νέα πραγματικότητα που δεν είχαν καν φανταστεί ότι υπάρχει.

Διδάσκει στα παιδιά ηθικές αξίες και διευρύνει τις γνώσεις τους

Οι γνώσεις που αποκτά ένα παιδί για τον κόσμο, τους ανθρώπους, τον πλανήτη, το περιβάλλον ή την αξία του ταξιδιού και της περιπέτειας είναι ανεκτίμητες. Όπως ανεκτίμητες είναι και οι γλωσσικές και επικοινωνιακές του δεξιότητες οι οποίες, μέσω του θεάτρου, καλλιεργούνται. Ωστόσο, το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει το θέατρο σε ένα παιδί είναι τα μηνύματα που μπορεί να του περάσει. Μέσα από ιστορίες αληθινές ή φανταστικές, οι μικροί θεατές ταυτίζονται με παιδιά από άλλες χώρες, αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα, μαθαίνουν να την σέβονται και να την αγαπούν. Διδάσκονται το μοίρασμα, την καλοσύνη, την ευγένεια, το σεβασμό. Αξίες που μας χρειάζονται και οφείλουμε ως γονείς αλλά και ως πολίτες του κόσμου να τις διανθήσουμε στην νέα γενιά.

Πυροδοτούν τη φαντασία τους

Όλα τα παιδιά αγαπούν τις τέχνες. Περνούν ώρες ζωγραφίζοντας, χορεύοντας ή τραγουδώντας. Το θέατρο, ωστόσο, είναι, συνήθως, στην παιδική ζωή τους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τέχνη. Τα παιχνίδια ρόλων είναι τα πλέον διαχρονικά διαδεδομένα στα παιδιά. Πλάθουν χαρακτήρες, γράφουν διαλόγους, φαντάζονται σκηνικά και αλλάζουν κοστούμια με ταχύτητα φωτός. Το θέατρο εξάπτει τη φαντασία τους. Τα παιδιά το αγαπούν. Είναι πολύ βαρετό για ένα μικρό παιδί να ζει συνέχεια στον κόσμο των μεγάλων. Το παιδικό θέατρο, μαζί με τα παιδικά βιβλία, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας!

*Δείτε εδώ όλες τις παιδικές παραστάσεις που παίζονται

 

v