ΧΟΠΑ Ήρωες 112: Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να προστατεύσουν τον παππού και τη γιαγιά από το εγκεφαλικό

ΧΟΠΑ Ήρωες 112: Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να προστατεύσουν τον παππού και τη γιαγιά από το εγκεφαλικό

Φανταστείτε να είστε στη δουλειά, ενώ το μικρό σας είναι σπίτι με τον παππού ή τη γιαγιά. Νιώθετε ήσυχη και ασφαλής και το μυαλό σας δύσκολα πάει στο… κακό. Έχετε σκεφτεί, όμως, τι θα συμβεί εάν ο παππούς ή η γιαγιά πάθουν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο – πράγμα όχι και τόσο σπάνιο για τις προχωρημένες ηλικίες; Πώς θα αντιδράσει το παιδί και πώς θα διαχειριστεί αυτή την κατάσταση;

Το πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες 112, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας , είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους που στοχεύει στην ενημέρωση των νηπίων (και των οικογενειών τους) για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεδομένου του ότι πολλά παιδιά, πλέον, περνούν αρκετές ώρες με τους παππούδες όταν οι γονείς τους εργάζονται, μία τέτοια εκπαίδευση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη σε περίπτωση ανάγκης. Έτσι το παιδί θα ξέρει τι πρέπει να κάνει όταν είναι μόνο του με τον παππού ή τη γιαγιά που ενδεχομένως χρειαστεί εκείνη την ώρα την βοήθειά του.

Με το ευφάνταστο και διασκεδαστικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάζει 4 ηλικιωμένους και γλυκύτατους  σούπερ ήρωες, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού χωρίς να τρομάζουν, αλλά και να απευθύνονται στον κατάλληλο αριθμό για βοήθεια: καλούμε ασθενοφόρο τηλεφωνώντας στο 112 ΑΜΕΣΩΣ!

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει ήδη εφαρμοστεί σε νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης και όπως διαβάζουμε στη σελίδα του στο facebook, είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και που θα εφαρμοστεί σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας. Ας ελπίσουμε πως οι ΧΟΠΑ ήρωες θα συνεχίσουν τη δράση τους και στην υπόλοιπη Ελλάδα γιατί τέτοιες δράσεις είναι ιδιαίτερα αξιόλογες και, αν μη τι άλλο, χρήσιμες. 

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το facebook και την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος.

v