Πώς να κάνει το παιδί μπάνιο μόνο του με ασφάλεια

Πώς να κάνει το παιδί μπάνιο μόνο του με ασφάλεια

Μέχρι κάποια ηλικία τα παιδιά εξαρτώνται αποκλειστικά από εμάς για να τα κάνουμε μπάνιο. Σταδιακά αρχίζουν να αυτονομούνται και να μαθαίνουν το σώμα τους. Όταν πλέον δεν χρειάζονται τη βοήθειά μας για να πλυθούν, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να βεβαιωθούμε πως το κάνουν με ασφάλεια. Όσο κι αν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τους κινδύνους που κρύβει κάτι τόσο απλό.

Η ηλικία που τα περισσότερα παιδιά μπορούν να κάνουν μπάνιο χωρίς τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά είναι συνήθως γύρω στα 8 χρόνια. Ωστόσο, μπορεί να διαφέρει από παιδί σε παιδί ανάλογα με τους ρυθμούς του. Όταν λοιπόν το μικρό σας φτάσει σε αυτό το στάδιο, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει όλα τα μέτρα ασφάλειας έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει και τραυματιστεί.

Αφήνετε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή

Τις πρώτες 2-3 φορές που το παιδί θα κάνει μπάνιο μόνο του, καλό θα είναι να μείνετε μέσα στον χώρο για να σιγουρευτείτε ότι όλα πάνε καλά.  Φροντίστε να έχετε πάντα ανοιχτή την πόρτα της τουαλέτας όταν το παιδί κάνει μπάνιο έτσι ώστε να μπορείτε να ακούσετε αν τυχόν συμβεί κάτι και σας φωνάξει ή χρειαστεί τη βοήθειά σας. Μην παρέμβετε αν δεν υπάρχει λόγος- το μπάνιο είναι ένας τρόπος το παιδί να αυτονομηθεί σιγά σιγά και να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του.

Χαλάκι για να μην γλιστρήσει το παιδί

Το πρώτο και σημαντικότερο ίσως βήμα είναι να τοποθετήσετε στην μπανιέρα ή την ντουζιέρα ένα αντιολισθητικό χαλάκι, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Έτσι, το παιδί δεν θα κινδυνεύει να γλιστρήσει και οι πιθανότητες να χτυπήσει ή θα μειωθούν. Εξάλλου, όλοι ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να γλιστρήσεις την ώρα που κάνεις ντους ακόμα κι αν είσαι ενήλικας. Φανταστείτε πόσο εύκολο μπορεί να είναι για τα παιδιά που… ενθουσιάζονται λίγο παραπάνω όταν έρχονται σε επαφή με το νερό.

Μερικοί γονείς προτιμούν τα ειδικά παπούτσια θαλάσσης που είναι αντιολισθητικά, ωστόσο αν τα προτιμήσετε, το παιδί θα δυσκολευτεί να πλύνει τα πόδια του.

Στήριγμα για το τηλέφωνο

*Φωτογραφία: rubengonzalez.info

Το καλώδιο του τηλεφώνου της ντουζιέρας ενδεχομένως μπορεί να κουράσει το παιδί γιατί δεν μπορεί να το κρατήσει για πολλή ώρα στον αέρα ή να μπερδευτεί ανάμεσα στα πόδια του και να χτυπήσει. Τουλάχιστον γι’ αρχή είναι ασφαλέστερο να τοποθετήσετε ένα στήριγμα για το ντους έτσι ώστε τα χέρια του παιδιού να είναι ελεύθερα.

Συγκεντρώστε σε ένα σημείο ό,τι χρειάζεται το παιδί

Τοποθετήστε σε ένα μέρος όλα όσα θα χρειαστεί το παιδί κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Βάλτε μαζί το αφρόλουτρο και το σαμπουάν, μακριά από τα δικά σας για να μην μπερδευτεί και ακουμπήστε τις πετσέτες δίπλα στη μπανιέρα για να τις βρει αμέσως. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να κάνει… ακροβατικά για να τις πιάσει και δεν θα χτυπήσει.

*Φωτογραφία: na.ssl-images-amazon.com

Η σωστή θερμοκρασία του νερού για να μην καεί

Το δέρμα των παιδιών είναι αρκετά ευαίσθητο, γι’ αυτό και το πολύ ζεστό νερό μπορεί να το ερεθίσει πολύ εύκολα. Το κόλπο για να αποφύγετε κάτι τέτοιο είναι να του πείτε να βάζει το χερούλι της μπαταρίας στη μέση, αποφεύγοντας την άκρη με το κόκκινο χρώμα για να μην καεί αλλά και την άκρη με το μπλε χρώμα για να μην κρυώσει. Αφού το βάλει στη μέση, μπορεί να ελέγξει τη θερμοκρασία γρήγορα με τα δάχτυλα ή τον καρπό και μετά να την προσαρμόσει με προσοχή.

Για να μην ξεχαστεί, μπορείτε να βάλετε ένα αδιάβροχο αυτοκόλλητο στον τοίχο πάνω από τη μέση της μπαταρίας, έτσι ώστε να διευκολύνετε το παιδί.

*Φωτογραφία: urban360.mx

Απομακρύνετε τα «επικίνδυνα» προϊόντα…

Προτού μπει το παιδί στο μπάνιο, φροντίστε να απομακρύνετε ξυραφάκια, αφρούς/ τζελ ξυρίσματος ή «δυνατά» προιόντα περιποίησης που σας έχει προτείνει ο δερματολόγος και των οποίων η χρήση δεν ενδείκνυται για παιδιά. Ακόμα κι αν εμάς μας φαίνονται ακίνδυνα, μπορεί να γίνουν αιτία ακούσιου τραυματισμού ή δερματικού ερεθισμού για τα παιδιά.

... και τις ηλεκτρικές συσκευές

Συνηθίζουμε να αποθηκεύουμε το πιστολάκι των μαλλιών, το ισιωτικό ή την ξυριστική μηχανή στο μπάνιο. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συμβεί κανένα ατύχημα, καλό θα είναι είτε να τα βάλουμε σε ένα ντουλάπι είτε σε ένα άλλο δωμάτιο. Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν εξοικειωθεί με την χρήση τους και να μην γνωρίζουν πόσο επικίνδυνο είναι για παράδειγμα να πέσει νερό σε ένα πιστολάκι που είναι στην πρίζα. Η τάση που έχουν να κάνουν πειράματα με τις ηλεκτρικές συσκευές είναι ένας λόγος παραπάνω να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v