8 δοκιμασμένα κόλπα για να κάνετε το παιδί μπάνιο χωρίς γκρίνια

8 δοκιμασμένα κόλπα για να κάνετε το παιδί μπάνιο χωρίς γκρίνια

Όταν ένας γονιός λέει: «Λοιπόν, πάμε για μπανάκι και μετά ύπνο;», ένα παιδί παθαίνει έναν μίνι νευρικό κλονισμό. Τα παιδιά όλου του κόσμου ενώνει το μίσος τους για την ώρα του μπάνιου ή -αν όχι το μίσος- η άρνησή τους να ξεκινήσουν έστω τη διαδικασία. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να νικήσετε αυτή τη μικρή μάχη αναίμακτα και με χαμόγελο.

«Όποιος φτάσει πρώτος στο μπάνιο κερδίζει»

Συνήθως, όταν αρχίσει το μπάνιο, τα περισσότερα παιδιά το διασκεδάζουν, επομένως το νούμερο ένα ζητούμενο είναι να φτάσετε με κέφι στον προορισμό σας. Αντί λοιπόν να δώσετε στο παιδί μια στεγνή εντολή ή να βρεθείτε να το παρακαλάτε με τις ώρες, δείξτε εξ αρχής ενθουσιασμένοι με την προοπτική του μπάνιου και κάντε έναν αγώνα δρόμου μέχρι την μπανιέρα-σημείο λήξης! Όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση, ο ενθουσιασμός σας είναι το κλειδί της επιτυχίας.

«Μην τυχόν και πας να μου κρυφτείς στο μπάνιο!»

Το θαύμα της αντίστροφης ψυχολογίας μπορεί να βρει και σ' αυτή την περίπτωση θέση. Αντί να ζητήσετε απ' το παιδί να μπει για μπάνιο ή να γδυθεί, πάρτε την πιο χαρωπή φωνή σας, σκύψτε προς το μέρος του και πείτε με ενθουσιασμό «Δεν πιστεύω να πας πάλι στο μπάνιο να κρυφτείς!» ή «Μην βγάλεις πάλι τα ρούχα σου!». Οι πιθανότητες το παιδί να ανταποκριθεί τρέχοντας προς το μπάνιο είναι με το μέρος σας. 

Υπερηρωική προσγείωση στη μπανιέρα

Αν σας συμβαίνει συχνά να φτάνετε στο σημείο όπου το παιδί έχει δεχτεί να βγάλει τα ρούχα του, αλλά αρνείται κατηγορηματικά να μπει στην μπανιέρα, τότε κάντε την είσοδό του... υπερηρωική. Πάρτε το παιδί αγκαλιά και κάντε το να πετάξει μέχρι τον προορισμό σας, ως σούπερ ήρωας, ελατήριο ή οτιδήποτε άλλο θέλει.

Επιστρατεύστε μάσκα, αναπνευστήρα, μπρατσάκια, παπάκια και ό,τι άλλο διαθέτετε

Φυλάξτε έναν άσσο στο μανίκι σας και τις ημέρες που η γκρίνια και η ένταση είναι αυξημένη, επιστρατεύστε αγαπημένα παιχνίδια του... αλμυρού νερού. Φυλάξτε σε ένα ψηλό ράφι στο μπάνιο τη μάσκα θαλάσσης και τον αναπνευστήρα του παιδιού και, όταν τίποτα άλλο δεν λειτουργεί, δώστε τα του για να παίξει. Παπάκια, ψαράκια και λοιπά παιχνίδια της μπανιέρας, μπορείτε να έχετε πάντα σε κάποιο ράφι κοντά στην μπανιέρα, για να απασχολείται το παιδί όσο παίζει.

Φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο καταρράκτη

Αν έχετε αρκετό μεράκι και ελάχιστη εφευρετικότητα, μπορείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμα της μαμάς η οποία έβγαλε την παραπάνω φωτογραφία. Χρησιμοποιώντας άδεια πλαστικά μπουκάλια, χωνιά, αναπνευστήρες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε και λίγη κολλητική ταινία, μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό δίκτυο καταρρακτών με το οποίο το παιδί θα απασχολείται όσο το πλένετε (και όσο το λούζετε). 

Φέρτε το σουρωτήρι 

Γεμίστε την μπανιέρα με νερό και -αφού το πλύνετε καλά- φέρτε το σουρωτήρι στην παρέα σας! Τα παιδιά συμπαθούν ούτως ή άλλως πολύ τα πράγματα που χρησιμοποιούνται από τους μεγάλους -ίσως περισσότερο και από τα παιχνίδια τους. Φέρτε λοιπόν το σουρωτήρι στο μπάνιο και αφήστε το παιδί να "κολλήσει" βλέποντας τα μικρά καταρρακτάκια που θα δημιουργήσει.

Πείτε το με μια ιστορία

Ο καλύτερος ίσως τρόπος να συστήσετε στο παιδί σε μία έννοια ή να το συμφιλιώσετε με μια συνήθεια που δεν συμπαθεί, είναι να πάρετε και να διαβάζετε μαζί τακτικά ένα σχετικό βιβλίο, πριν την ώρα του ύπνου. Διαβάστε ιστορίες για ελεφαντάκια, κουνελάκια και παιδάκια που αντιπαθούν να κάνουν μπάνιο, αγαπήστε τις μαζί και θυμηθείτε τις την... κρίσιμη ώρα. Ενδεικτικά, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο «Ώρα για μπάνιο κουνελάκι!», ή στο «Αλέξη, ώρα για μπάνιο».

Υπομονή, επιμονή και χιούμορ

Το παραπάνω τρίπτυχο είναι πιστός σύντροφος και καλός βοηθός σε κάθε ζήτημα που προκύπτει με τα παιδιά. Όταν αρνούνται να συνεργαστούν, δώστε τους με σταθερότητα, επανάληψη και υπομονή να καταλάβουν ότι δεν τίθεται ζήτημα επιλογής και, εάν η κατάσταση οξυνθεί και οι τόνοι ανέβουν, συγκεντρώστε όλη σας την υπομονή, θυμηθείτε ότι τα παιδιά είναι παιδιά και οι φωνές άσκοπες και τραυματικές και επιστρατεύστε το χίουμορ σας -ούτως ή άλλως δεν θα χρειαστεί να είναι πολύ πνευματώδες, τα παιδιά γελάνε με όλα.

v