6 σπουδαίοι άνθρωποι που θα εμπνεύσουν τα παιδιά να κατακτήσουν τα όνειρά τους

6 σπουδαίοι άνθρωποι που θα εμπνεύσουν τα παιδιά να κατακτήσουν τα όνειρά τους

Δεν είναι όλα τα παιδιά άριστοι μαθητές ούτε ονειρεύονται να διαπρέψουν στο Πανεπιστήμιο, κάτι που ανησυχεί κάποιους γονείς με... υψηλές προσδοκίες. Ωστόσο, κάποιες από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες όλων των εποχών που ακολούθησαν το ταλέντο και το όνειρό τους, δικαιώθηκαν. Φυσικά, τίποτα δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια. Όταν έχεις έναν στόχο, η αφοσίωση, η επιμονή και η εξάσκηση είναι απαραίτητα στοιχεία για να τον πραγματοποιήσεις. Και τελικά, αυτό δεν πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας; Αφού το κατάφεραν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που έχουν μείνει στην ιστορία για το έργο τους, το σίγουρο είναι πως μπορούν και τα παιδιά μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους…

Στιβ Τζομπς

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η τεχνολογία όπως την ξέρουμε σήμερα, θα ήταν ίδια χωρίς τον Στιβ Τζομπς. H ευφυΐα, οι ιδέες και η ευρηματικότητά του τον οδήγησαν να ιδρύσει μαζί με έναν φίλο του την εταιρεία «Apple» στο γκαράζ του σπιτιού του. Τη συνέχεια την ξέρουμε λίγο πολύ όλοι. Αυτό που ενδεχομένως δεν ξέρουμε είναι ότι ο Τζομπς εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο λίγο αφού τις ξεκίνησε. Σταμάτησε λοιπόν να παρακολουθεί τα υποχρεωτικά μαθήματα που δεν του άρεσαν και παρακολουθούσε άτυπα τα μαθήματα επιλογής που τον γοήτευαν. Με το μετέπειτα έργο του όμως απέδειξε έμπρακτα πως για να γίνει κάποιος επιτυχημένος, δεν χρειάζεται να έχει πτυχίο, αλλά να ακολουθεί τα όνειρά του, ακόμα κι αν το πρώτο βήμα είναι να «στήσεις» την εταιρεία σου σε ένα υπόγειο γκαράζ.

Αμαντέους Μότσαρτ

Όταν ακούς τις λέξεις κλασική μουσική, ένα από τα πρώτα ονόματα που σου έρχονται στο μυαλό είναι αυτό του Αμαντέους Μότσαρτ. Χαρακτηρίστηκε ως παιδί- θαύμα αφού ήδη από την ηλικία των 5 ετών άρχισε να συνθέτει τα πρώτα του μουσικά κομμάτια. Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί και με τη βοήθεια του πατέρα του, ο οποίος υπήρξε ο δάσκαλός του, κατάφερε να το εξελίξει.

Μέσω της μουσικής, εξέφραζε τα συναισθήματά του, γι’ αυτό και οι συνθέσεις του θεωρούνται τόσο ξεχωριστές. Τα παιδιά κάθε ηλικίας αξίζει να μάθουν την ιστορία του αφού πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μουσουργούς όλων των εποχών με αδιαμφησβήτητο ταλέντο. Μπορείτε για αρχή να τους βάλετε να ακούσουν μία από τις πιο γνωστές και κλασικές συνθέσεις του, όπως «Οι γάμοι του Φίγκαρο»,  ενώ διαβάζετε την ιστορία του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ από τη σειρά «Μικρά παιδιά μεγάλα όνειρα» των εκδόσεων Διόπτρα. Αν δεν είναι εκείνος ένας από τους πιο άξιους αντιπροσώπους των παιδιών που ακολουθούν το ταλέντο και τα όνειρά τους, τότε ποιος είναι; Αν ζούσε σήμερα, μάλλον θα συμβούλευε τα παιδιά να «ακούσουν» το ταλέντο και το πάθος τους και να προσπαθούν να αγγίξουν την τελειότητα σε αυτό που κάνουν. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται ότι έκανε και ο ίδιος! Το ότι έφυγε από τη ζωή μόλις στα 35 του χρόνια μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσα ακόμα θα είχε προσφέρει στη μουσική.

Μοχάμεντ Άλι

*Φωτογραφία: nicknamestories.com

Πρόκειται μάλλον για τον πιο θρυλικό πυγμάχο όλων των εποχών ο οποίος μάλιστα κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 σε ηλικία μόλις 18 ετών. Ο Μοχάμεντ Άλι όμως δεν είναι γνωστός μόνο για τις νίκες του στον αθλητισμό αλλά και για τις ριζοσπαστικές του πολιτικές απόψεις και ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη την τότε εποχή. Για την ακρίβεια, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των έγχρωμων και αρνήθηκε να λάβει μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Κάσιους Κλέι (όπως ήταν το όνομά του πριν το αλλάξει) από το Κεντάκι, με πατέρα που εργαζόταν ως συντηρητής πινακίδων και μητέρα που δούλευε ως οικιακή βοηθός, κατάφερε να διαπρέψει στον χώρο της πυγμαχίας και να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα: απ’ όπου κι αν προέρχεσαι, μπορείς όχι μόνο να καταφέρεις τους στόχους σου αλλά και να παλέψεις για τα δικαιώματά σου.

Πάμπλο Πικάσο

Από μικρή ηλικία, το ταλέντο του Πάμπλο Πικάσο στη ζωγραφική ήταν προφανές. Τα πρώτα μαθήματα τα πήρε από τον πατέρα του που υπήρξε κι εκείνος δάσκαλος ζωγραφικής σε ακαδημαϊκές σχολές και έτσι από εκείνον πήρε τα πρώτα του μαθήματα. Μάλιστα, στην ηλικία των 14 ετών κατάφερε να μπει στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης. Ωστόσο, αν και το μέλλον του θεωρείτο προδιαγεγραμμένο αφού η οικογένειά του πίστευε ότι θα ακολουθούσε την καριέρα του πατέρα του, ο Πάμπλο ήταν πιο «ανήσυχο πνεύμα» και ήθελε να πειραματιστεί.

Η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία που έχουν τα έργα του δείχνουν μια πολυδιάστατη προσωπικότητα που δύσκολα περιοριζόταν- δεν είναι τυχαίο το ότι έχουν χωριστεί σε 4 διαφορετικές περιόδους, διαφορετικές μεταξύ τους. Γιατί μία προσωπικότητα όπως ο Πικάσο μπορεί να γοητεύσει τα παιδιά; Επειδή θα εντυπωσιαστούν με τα έργα του (ειδικά με αυτά της περιόδου του κυβισμού) και θα δουν πως όταν αφήνεις ελεύθερο το ταλέντο σου, μπορείς να δημιουργήσεις κάτι ξεχωριστό. Εκτός από την Γκέρνικα (όπως προφέρεται σωστά στα ελληνικά το πιο γνωστό έργο του), ξεφυλλίστε μαζί με τα παιδιά την ιστορία του και ταξιδέψτε για λίγο στην εποχή του. Εξάλλου, όλοι από κάπου αρχίζουν κι εκείνος υπήρξε ένα μικρό παιδί με μεγάλα όνειρα… Τι μπορούν τα παιδιά μας να διδαχτούν από το έργο και τη ζωή του; Ότι τα πάντα γίνονται πιο ενδιαφέροντα όταν ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούρια πράγματα για τον εαυτό μας. Εκτός αυτού, το να βάζουμε λίγο χρώμα στη ζωή μας πάντα βοηθάει!

Μαρία Μοντεσσόρι

*Φωτογραφία: montessori-ami.org

Ήταν γιατρός και παιδαγωγός και η μέθοδος που ανέπτυξε, εφαρμόζεται σε πολλά σχολεία ακόμα και σήμερα. Σε μια εποχή που η εκπαίδευση χαρακτηριζόταν από αυστηρότητα και στεγανά, η Μοντεσσόρι δοκίμασε μία διαφορετική μέθοδο: να προσεγγίσει τα παιδιά και να ενθαρρύνει τις ικανότητες, τις δεξιότητες και την αυτονομία ανάλογα με την ηλικία τους. Μία από τις πιο γνωστές φράσεις της ήταν ότι «τα παιδιά κρατάνε στα χέρια τους το μέλλον» και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Δεν είναι τυχαίο το ότι η μοντεσσοριανή μέθοδος μπορεί να χαρακτηριστεί ως διαχρονική. Σ' αυτό το βίντεο μπορείτε να δείτε κάποιες από τις δραστηριότητες της μεθόδου που βοηθούν τα μικρά παιδιά να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους. 

Μιχαήλ Άγγελος

*Φωτογραφία: muralsyourway.com

Η τέχνη ήταν το στοιχείο του αφού υπήρξε γλύπτης, αρχιτέκτονας, ποιητής και ζωγράφος την εποχή της Αναγέννησης- ποιος δεν ξέρει το πιο γνωστό του έργο, τη «Δημιουργία του Αδάμ» που κοσμεί την οροφή της Καπέλα Σιξτίνα στη Ρώμη; Από παιδί εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την τέχνη και την αδιαφορία του για το σχολείο. Γι’ αυτό και ο πατέρας του αποφάσισε να τον αφήσει να παρακολουθήσει μαθήματα γλυπτικής και ζωγραφικής σε ηλικία μόλις 13 ετών. Τι δείχνει αυτό; Ότι είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα ταλέντα των παιδιών και να μην υποτιμάμε τη σημασία και την αξία του χώρου της τέχνης. Εξάλλου, ο Μιχαήλ Άγγελος έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της Αναγέννησης και όχι άδικα- τα έργα του τα θαυμάζουμε ακόμα και σήμερα και θα τα θαυμάζουμε για πάντα!

v