Πώς να δείχνει πιο ψηλοτάβανο το σπίτι

Πώς να δείχνει πιο ψηλοτάβανο το σπίτι

Ο μέσος όρος του ύψους των ταβανιών στα σύγχρονα ελληνικά σπίτια είναι γύρω στα 2,70 με 2,75 μέτρα, ύψος που σε κάποιους ταιριάζει απόλυτα ενώ σε κάποιους άλλους μοιάζει αποπνικτικό. Δεν λείπουν, βέβαια, από την ελληνική οικοδομική πραγματικότητα και τα σπίτια των οποίων το ταβάνι βρίσκεται σε ύψος μικρότερο των 2,70 μέτρων. Εάν, λοιπόν, θέλετε για τον οποιονδήποτε λόγο να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση πως το σπίτι σας είναι πιο ψηλοτάβανο από την πραγματικότητα, υπάρχουν διακοσμητικά τρικ που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε.

Βάλτε στους τοίχους ταπετσαρίες με κάθετες ρίγες

Οι κάθετες ρίγες στους τοίχους (όπως, άλλωστε, και στα ρούχα), τραβάνε το βλέμμα ψηλά και δίνουν την αίσθηση ενός μεγαλύτερου και… ψηλότερου χώρου. Χρησιμοποιήστε ταπετσαρίες με ρίγες που ταιριάζουν στα χρώματα και την αισθητική σας.

Κρεμάστε τις κουρτίνες ψηλά

Ένα ακόμα τρικ για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση του ψηλοτάβανου, είναι να τοποθετήσετε τα κουρτινόξυλα του σπιτιού κοντά στο ταβάνι. Με αυτόν τον τρόπο, το ταβάνι δείχνει ψηλότερο ενώ ο χώρος μοιάζει μεγαλύτερος.

Βάψτε το ταβάνι με  gloss γυαλιστερό χρώμα

Φτιάξτε ένα ταβάνι που δεν τελειώνει πουθενά! Χρησιμοποιώντας γυαλιστερό χρώμα στο ταβάνι, δημιουργούμε την ψευδαίσθηση πως το ταβάνι του σπιτιού είναι ψηλότερο, αφού αντανακλάται σε αυτό όχι μόνο το φως του εκάστοτε δωματίου αλλά και τα αντικείμενά του. Για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, χρησιμοποιείστε high gloss χρώματα.

Χρησιμοποιείστε χαμηλά έπιπλα

Όταν τα έπιπλα του σαλονιού, για παράδειγμα, είναι πιο χαμηλά από το συνηθισμένο, το μάτι ξεγελιέται και δημιουργείται η αίσθηση πως το ταβάνι είναι ψηλότερο. Επιπλέον, τα έπιπλα δεν σταματούν το φυσικό φως του ήλιου το οποίο βοηθάει, επίσης, να δείχνει το ταβάνι ψηλότερο.

Αποφύγετε τα μεγάλα, κρεμαστά φωτιστικά

Παρόλο που τα μεγάλα, κρεμαστά φωτιστικά είναι εντυπωσιακά και ιδιαιτέρως αγαπητά, δεν συνιστώνται εάν θέλουμε να «ψηλώσουμε» κι άλλο το ταβάνι του σπιτιού μας. Αντίθετα, μικρότερα φωτιστικά όπως οι πλαφονιέρες και τα σποτάκια είναι τα καταλληλότερα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Βάψτε όλο το σπίτι λευκό

Μία από τις πιο παλιές σχολές διακόσμησης, υποστηρίζει πως το ματ λευκό ταβάνι τείνει να το «εξαφανίζει» και να δείχνει το σπίτι πιο ψηλό από την πραγματικότητα. Όταν, μάλιστα, είναι βαμμένο στο ίδιο χρώμα όλοι οι τοίχοι του σπιτιού, μοιάζει όχι μόνο ψηλότερο αλλά και μεγαλύτερο, ενώ μας προσφέρει έναν ουδέτερο καμβά στον οποίο μπορούμε να συνδυάσουμε χρώματα και σχήματα της αρεσκείας μας.

Φωτογραφίες: pinterest.com

v