Τα βιβλία που πρέπει να έχει διαβάσει κάθε παιδί μέχρι την εφηβεία (και που δεν θα βρείτε σε άλλες λίστες)

Τα βιβλία που πρέπει να έχει διαβάσει κάθε παιδί μέχρι την εφηβεία (και που δεν θα βρείτε σε άλλες λίστες)

Ακόμα και σήμερα, την εποχή της τεχνολογίας, τα βιβλία παραμένουν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία κάποιων κλασικών βιβλίων όπως ο «Μικρός Πρίγκιπας» που παραμένουν διαχρονικά και καταφέρνουν να περάσουν στα παιδιά σημαντικά μηνύματα- εδώ θα βρείτε μια σχετική λίστα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βιβλία που είτε δεν συγκαταλέγονται ακόμα στους κλασικούς λογοτεχνικούς θησαυρούς που πρέπει να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη κάθε παιδιού είτε είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό.

Με αυτά τα βιβλία τα παιδιά θα συνεχίσουν να αγαπάνε το διάβασμα ακόμα και μετά την εφηβεία.

Το βιβλίο που θα σε κάνει να αγαπήσεις τα βιβλία

Αν κρίνει μόνο από τον τίτλο του, καταλαβαίνει ότι είναι ένα εξαιρετικά πρωτότυπο και ανατρεπτικό βιβλίο. Επιπλέον, έχει… χιουμοριστικό ύφος και διαβάζεται πολύ εύκολα. Τα λογοπαίγνια, τα στιχάκια και τα σκίτσα κάνουν το διάβασμά του πολύ ευχάριστο για τους μικρούς αναγνώστες.

Τι προσφέρει στα παιδιά: τα βάζει στον κόσμο των εξωσχολικών βιβλίων και τους μαθαίνει πως δεν πρέπει να ταυτίζουν το διάβασμα μόνο με το σχολείο. Προετοιμάζει τον δρόμο για τα παιδιά προς την λογοτεχνία.

Για παιδιά από 5 ετών.

Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα;

Πώς πρέπει να διαχειριστείς ένα πρόβλημα; Πρέπει να το κοιτάξεις κατάματα εκείνη τη στιγμή ή μπορείς να το αγνοήσεις; Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένα παιδί που έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα επίμονο πρόβλημα γιατί κατάλαβε πως όσο το άφηνε, τόσο αυτό διογκωνόταν.

Τι προσφέρει στα παιδιά: τους δίνει να καταλάβουν με απλό τρόπο πόσο σημαντικό είναι να μην αγνοούμε τα εμπόδια που συναντάμε στον δρόμο μας και κυρίως να μην φοβόμαστε να τα αντιμετωπίσουμε.

Για παιδιά από 6 ετών. 

Παβ ο φάλτσος τζίτζιγκας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια

Είναι ένα «φρέσκο» βιβλίο που κυκλοφόρησε μόλις πέρσι. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας τζίτζιγκας που είναι φάλτσος και θέλει να κάνει μαθήματα για να διορθώσει τη φωνή του. Ο δάσκαλος μουσικής στον οποίο απευθύνεται, δέχεται να του κάνει μαθήματα μόνο αν φέρει εις πέρας μια αποστολή που του αναθέτει.

Τι προσφέρει στα παιδιά: υπενθυμίζει στα παιδιά ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα όνειρά μας αρκεί να μην το βάζουμε κάτω μέσα από μια γλυκιά ιστορία με ζώα. Η ξεχωριστή εικονογράφηση της Αγγελικής Μπόζου πλαισιώνει με τον καλύτερο τρόπο το κείμενο του Φώτη Δούσου.

Για παιδιά από 6 ετών.

Ιστορίες από τον Σαίξπηρ: Η τρέλα της αγάπης

Τρεις ιστορίες αγάπης του Σαίξπηρ διασκευάζονται και απευθύνονται σε παιδιά. Το «Όνειρο καλοκαιρινής νυχτός», «ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα» και το «Αγάπης Αγώνας Άγονος» φέρνουν τα παιδιά κοντά στον έρωτα και την αγάπη με τον πιο όμορφο και λυρικό τρόπο.

Τι προσφέρει στα παιδιά: τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Σαίξπηρ μέσα από κάποιες από τις πιο διαχρονικές ιστορίες αγάπης που μοιάζουν με παραμύθια. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών αλλά διαβάζεται μέχρι και την εφηβεία, οπότε αρχίζουν και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα.

Για παιδιά από 8 ετών.

Χάρι Πότερ

«Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» είναι το πρώτο από τα επτά βιβλία της σειράς της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Σε όλα εξιστορούνται οι περιπέτειες του μικρού μάγου με τους φίλους του, η καθημερινότητά τους στη Σχολή Μαγείας Χόγκουαρτς και φυσικά η προσπάθειά τους να νικήσουν το κακό. 

Τι προσφέρει στα παιδιά: οι εικόνες που δημιουργούνται στον αναγνώστη καλλιεργούν τη φαντασία του, η πλοκή τον βάζει στη διαδικασία να συνδέει τα γεγονότα μεταξύ τους και οι πλούσιες περιγραφές ανθρώπων και τοπίων εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό του.

Για παιδιά από 9 ετών. Σημειώνεται ότι τα επόμενα βιβλία της σειράς απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Πράκτορες του πλανήτη

 

Το βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη έχει κερδίσει το ελληνικό κοινό και πολλά παιδιά έχουν πειστεί ότι πρέπει να γίνουν… πράκτορες του πλανήτη για να τον προστατεύσουν από την ασυδοσία των μεγάλων. Οι πράκτορες καλούνται να πάρουν μέρος σε μια απόρρητη αποστολή για να προστατεύσουν το περιβάλλον. Στην ίδια σειρά έχουν κυκλοφορήσει ακόμα 3 βιβλία.

Τι προσφέρει στα παιδιά: τους περνάει οικολογικά μηνύματα και τους μαθαίνει να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον με πολύ απλούς τρόπους. Αν τα παιδιά μας δεν αποκτήσουν από τώρα οικολογική συνείδηση, δύσκολα θα αποκτήσουν αργότερα.

Για παιδιά από 9 ετών.

Η τελευταία μαύρη γάτα

Η λίστα μας δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει ένα βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά. «Η τελευταία μαύρη γάτα» είναι ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα. Πρωταγωνιστές είναι οι κάτοικοι ενός μακρινού νησιού οι οποίοι έχουν βάλει σκοπό να εξολοθρεύσουν με κάθε τρόπο τις μαύρες γάτες που ζουν στον τόπο τους γιατί τις θεωρούν σημάδι γρουσουζιάς.

Τι προσφέρει στα παιδιά: παντρεύει πολλά στοιχεία μαζί, όπως το κλασικό χιούμορ του Τριβιζά, την περιπέτεια και το μυστήριο, ενώ κατακεραυνώνει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία- στοιχεία πολύ συνηθισμένα στις μέρες μας.

Για παιδιά από 12 ετών.

Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους

Ο Τζιάκομο είναι ένα 5χρονο αγόρι με δύο αδερφές που ήθελε πολύ να αποκτήσει και έναν αδερφό. Οι γονείς του κάποια μέρα του ανακοινώνουν πως θα του κάνουν αυτό το δώρο, αλλά του λένε ότι ο αδερφός του θα είναι λίγο διαφορετικός. Όταν γεννιέται ο Τζιοβάννι, ο Τζιάκομο καταλαβαίνει τι εννοούσαν: ο Τζιοβάννι έχει σύνδρομο Down και οι ισορροπίες αλλάζουν στην οικογένεια. 

Τι προσφέρει στα παιδιά: τα ευαισθητοποιεί για ένα τόσο σημαντικό θέμα χωρίς να έχει «βαρύ» ύφος ενώ τους περνάει το μήνυμα ότι καθένας πρέπει να είναι ο εαυτός του και να μην ντρέπεται γι’ αυτό.

Για παιδιά από 12 ετών.

Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα

 

Ένα παιδί που έχει έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο σκέψης μας βάζει μέσα στο… μυαλό του. Ο 15χρονος Κρίστοφερ που έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Άσπενγκερ, μας παρουσιάζει τα πάντα από τη δική του πλευρά. Αν και η ιστορία του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από τον θάνατο του σκύλου της γειτόνισσάς του, είναι μάλλον η αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα τον Κρίστοφερ.

Τι προσφέρει στα παιδιά: τα βοηθά να καταλάβουν πώς μπορεί να σκέφτεται ένα παιδί διαφορετικό από εκείνα βάζοντάς να μπουν στη δική του πραγματικότητα και ζωή. Η αφήγηση είναι ξεχωριστή και σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή.

Για παιδιά από 14 ετών.

Υπέροχος κόσμος

Οι ήρωες του βιβλίου είναι 14 έφηβοι που μένουν στην Αθήνα οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία το αποχαιρετιστήριο πάρτι του Γυμνασίου. Μια κλοπή, όμως, φέρνει τα πάνω- κάτω. Με αφορμή αυτή, αποκαλύπτονται οι ανησυχίες και οι έρωτες των εφήβων που διανύουν μία από τις πιο ευαίσθητες περιόδους της ζωής τους.

Τι προσφέρει στα παιδιά: η γραφή του Φίλιππου Μανδηλαρά είναι – όπως ήδη ξέρουμε- μοναδική. Σε αυτό το βιβλίο προσεγγίζει θέματα που αφορούν τους εφήβους, γι’ αυτό και οι αναγνώστες του θα ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές.

Για παιδιά από 15 ετών.

v