«Παρών» μπαμπάς, χαρούμενα παιδιά

«Παρών» μπαμπάς, χαρούμενα παιδιά

Η στενή σχέση που δημιουργεί ο πατέρας με το παιδί του, όσο αυτό είναι ακόμα βρέφος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί προβλήματα συμπεριφοράς στη μετέπειτα ζωή του, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Βρετανοί ερευνητές παρατήρησαν περίπου 200 οικογένειες και ανακάλυψαν ότι τα παιδιά των οποίων οι πατεράδες αφιέρωναν χρόνο σε αυτά, ενώ ήταν ακόμα 3 μηνών, εμφάνισαν πολύ λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς όταν έγιναν 1 έτους.

Ο συσχετισμός ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα ενασχόλησης του μπαμπά και τα λιγότερα μετέπειτα προβλήματα συμπεριφοράς ήτανισχυρότερος στα αγόρια. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι τα αγόρια είναι πιο ευαίσθητα στην επιρροή που δέχονται από τον πατέρα τους, ήδη από πολύ μικρή ηλικία.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν οι πατεράδες που είναι πιο απόμακροι και ασχολούνται λιγότερο προκαλούν πραγματικά προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, αλλά με την έρευνα αυτή αυξάνεται η πιθανότητα οι πρώιμες αυτές αλληλεπιδράσεις να παίζουν σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα του παιδιού», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Paul Ramchandani.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι το πιο κοινό ψυχολογικό ζήτημα των παιδιών, και εκφράζονται με διάφορους τρόπους κατά την διάρκεια της εφηβείας και της ενήλικης ζωής, όπως οι μέτριες σχολικές επιδόσεις, η παραβατική συμπεριφορά, η δυσκολία απόκτησης φιλικών σχέσεων και η κακή πνευματική και ψυχική υγεία, λένε οι ειδικοί.

Τα νέα αυτά ευρήματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια των πατεράδων να προσεγγίζουν τα παιδιά τους ήδη από την βρεφική ηλικία μπορεί να βοηθήσει στο να μην εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Όπως επισημαίνει ο Ramchandani «εστιάζοντας στους πρώτους μήνες του μωρού είναι σημαντικό, καθώς αυτή είναι μία σημαντική περίοδος για την ανάπτυξή του και το μωρό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον του. Ένα τέτοιο ερέθισμα είναι και η ποιότητα της γονικής φροντίδας και αλληλεπίδρασης».

Και καταλήγει: «Όπως γνωρίζει ο κάθε γονιός, η ανατροφή των παιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η έρευνά μας σκοπό έχει να ενισχύσει την άποψη ότι ο ρόλος των γονιών είναι σημαντικός ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια της ζωής του παιδιού και μπορεί να επηρεάσει, θετικά ή αρνητικά, την μετέπειτα ανάπτυξή του».

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν στοχεύει η έρευνα αυτή να παρουσιάσει μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος στο ζήτημα της επαφής των πατεράδων με τα μωρά τους.

Πηγή: Babycenter.com

v