Ο 14χρονος γιος μου έχει γίνει πολύ οξύθυμος. Ποια πρέπει να είναι η στάση μου;

Ο 14χρονος γιος μου έχει γίνει πολύ οξύθυμος. Ποια πρέπει να είναι η στάση μου;
Ερώτηση:
Συγχαρητήρια για το site σας! Θα ήθελα την βοήθειά σας για τον γιο μου που είναι 14 ετών. Είναι πολύ οξύθυμος και νευρικός. Πώς μπορώ να το διαχειριστώ; Ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας βιώνουν έντονες αλλαγές που αφορούν όλα τα επίπεδα της ανάπτυξης και της ζωής τους. Οι αλλαγές αυτές είναι ραγδαίες και ενώ επιθυμούν διακαώς το μεγάλωμα τους, ταυτόχρονα δυσκολεύονται και δεν ξέρουν πώς να τις διαχειριστούν. Οι γονείς, ακόμη και εάν είναι οι τελευταίοι στους οποίους θα στραφεί ο έφηβος, παραμένουν εξαιρετικά σημαντικοί και μπορούν να βοηθήσουν συμβάλλοντας ουσιαστικά στο μεγάλωμα του εφήβου τους.

Το κεντρικό θέμα το οποίο διαπραγματεύεται ο γιος σας σε αυτήν τη φάση της ζωής του, είναι η διαφοροποίηση του. Προσπαθεί να γνωρίσει τα δικά του ατομικά χαρακτηριστικά, τις δικές του επιθυμίες, τα δικά του πιστεύω. Αυτή η αυτογνωσία, επιτυγχάνεται μέσω της αμφισβήτησης όλων εκείνων που μέχρι σήμερα του έχουν δοθεί. Αμφισβήτηση των άλλων απόψεων, των γονέων, άλλων σημαντικών προσώπων, της θρησκείας, της πολιτείας κτλ. Όλες αυτές οι νέες δυνατότητες σκέψης, επεξεργασίας και κατανόησης των πραγμάτων, που δεν υπήρχαν κατά την παιδική ηλικία, δημιουργούν πολλά έντονα συναισθήματα και συχνά θυμό. Η έκφραση αυτών των συναισθημάτων γίνεται επίσης συχνά με έντονο τρόπο.

Οι γονείς χρειάζεται να είναι ενήμεροι για όλη αυτήν την πολύτιμη διαδικασία! Με πολλή αγάπη, φροντίδα και καμάρι που το παιδί τους πια μεγαλώνει και μπαίνει σε μια άλλη φάση ζωής-προετοιμασίας για την ενήλικη ζωή του, έχουν να κρατηθούν σταθεροί και δυνατοί. Δυνατοί σημαίνει να είναι παρόντες αλλά από άλλη απόσταση και να λειτουργούν με φροντίδα. Σταθεροί σημαίνει να μη κλονιστούν από την αμφισβήτηση που θα δεχθούν, αλλά να την καλοδεχθούν ως υγιή διαδικασία που φανερώνει το μεγάλωμα!

Εάν μέσα σε όλη αυτήν την εξέλιξη νιώθετε ότι ανησυχείτε περισσότερο για τον γιο σας και κάτι σας παραξενεύει, καλό θα είναι να απευθυνθείτε εσείς αρχικά σε κάποιον ειδικό για να το συζητήσετε.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v