Η κόρη μου αγχώνεται πολύ μήπως πάει καθυστερημένη στο σχολείο

Η κόρη μου αγχώνεται πολύ μήπως πάει καθυστερημένη στο σχολείο
Ερώτηση:

Η 8,5 χρονών κόρη μου, κάθε πρωί αγχώνεται πολύ και θέλει να είναι στο σχολείο πολύ πριν χτυπήσει το κουδούνι. Βάζει τα κλάματα ,ωρύεται ,πιέζει την αδελφούλα της που είναι στο νηπιαγωγείο να ετοιμάζεται γρηγορότερα αλλά και εμάς (τους γονείς) για να την πηγαίνουμε νωρίτερα. Το ίδιο κάνει και με τις δραστηριότητες που πάει! Τι μπορώ να κάνω για να την ηρεμήσω και να αποβάλλει αυτό το άγχος;

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το άγχος υπάρχει από νωρίς στη ζωή των ανθρώπων. Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά έχουν τους δικούς τους λόγους και τα δικά του σημαντικά θέματα τα οποία τα αγχώνουν. Κάποιες φορές εκφράζουν το άγχος τους έντονα, και άλλες ηπιότερα. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που αυτό δεν εκφράζεται με έντονο τρόπο, δε σημαίνει πως δεν υπάρχει.

Επομένως, είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν σε κάθε περίπτωση έγνοια για το πώς προχωρούν και πώς ανταποκρίνονται στις διάφορες καταστάσεις τα παιδιά τους.

Οι γονείς, ως τα πιο σημαντικά ενήλικα πρόσωπα στη ζωή των παιδιών τους, τους δίνουν μέσα από τη δική τους στάση καθημερινά μαθήματα ζωής. Εάν εσείς ως γονείς είστε αγχώδεις, και έτσι σας έχει δει η κόρη σας να αντιδράτε στο δικό σας πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί να φροντίσετε πέρα από τις κόρες σας και τους εαυτού σας.

Εάν από την άλλη αυτός δεν είναι ένας τρόπος που εσάς σας εκφράζει, πιθανά η αντίδραση αυτή της κόρης σας να δημιουργήθηκε από μια συγκεκριμένη αφορμή και με τον καιρό θα εξασθενήσει. Για παράδειγμα, μπορεί μια μέρα να αργοπορήσατε να φτάσετε στο σχολείο, και ένα σχόλιο πάνω σε αυτό να τη δυσκόλεψε. Έτσι ίσως δημιουργήθηκε η αγωνία να προλάβει ώστε να μην εκτεθεί, αλλά εάν αυτό δεν επαναλαμβάνεται, τότε με τον καιρό το άγχος θα υποχωρήσει.

Είναι όμορφο που η κόρη σας ενδιαφέρεται να είναι υπεύθυνη και συνεπής! Είναι μια υπέροχη αφορμή να τη μάθετε πώς να το κάνει καλά! Το άγχος υπάρχει και θα υπάρχει επομένως χρειάζεται να της δείξετε πώς να το αξιοποιεί. Η κόρη σας σας θέτει ένα σημαντικό ερώτημα το οποίο αφορά και εσάς και το μέλλον! Της αναγνωρίζετε λοιπόν πόσο σημαντική είναι, και φροντίζετε να πάρετε εσείς την ευθύνη για θέματα τα οποία δεν έχει δυνατότητα η ίδια να διαχειριστεί, όπως είναι ο χρόνος και οι μετακινήσεις της.

 Να τις χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v