Πώς επηρεάζουν τον τοκετό οι θέσεις που παίρνει το έμβρυο στην εγκυμοσύνη

Πώς επηρεάζουν τον τοκετό οι θέσεις που παίρνει το έμβρυο στην εγκυμοσύνη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η πιο ξεχωριστή στην ζωή μιας γυναίκας. Το έμβρυο μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά και λίγους μήνες μετά, μπορεί να το κρατήσει η ίδια στην αγκαλιά της. Μέχρι τότε, όμως, αναπτύσσεται και παίρνει διαφορετικές στάσεις σώματος.

Έως και την 30η εβδομάδα τα έμβρυα συνήθως δεν έχουν πάρει την οριστική τους θέση μέσα στην μήτρα, αφού είναι ακόμα αρκετά μικρά και μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Όσο όμως παίρνουν βάρος η καθημερινότητά τους μέσα στη μήτρα γίνεται πιο δύσκολη γι’ αυτό και «αναγκάζονται» να πάρουν μια συγκεκριμένη θέση σώματος με την οποία και γεννιούνται. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε ποιες θέσεις μπορεί να πάρει ένα έμβρυο και τι σημαίνει η καθεμία για τον τοκετό που ακολουθεί.

Κάθετη θέση



Αυτή είναι η θέση που παίρνουν τα περισσότερα μωρά λίγο καιρό πριν γεννηθούν. Το κεφάλι του μωρού βρίσκεται στη λεκάνη της μητέρας, με την πλάτη του να κοιτάει την κοιλιά της. Αυτό σημαίνει ότι το κεφάλι του πιέζει τον τράχηλο, γεγονός που βοηθάει πολύ στην διαδικασία του τοκετού.

Οπίσθια θέση



Σε αυτή τη θέση το κεφάλι του μωρού βρίσκεται μεν κοντά στον τράχηλο της μήτρας, αλλά το πρόσωπό του είναι στραμμένο προς την κοιλιά της μητέρας. Είναι γνωστή σαν την θέση «πλάτη με πλάτη» και δυσκολεύει την κάθοδο του βρέφους κατά την διάρκεια του τοκετού. Επιπλέον, αν το μωρό είναι μεγάλο σε μέγεθος η στάση αυτή καθυστερεί τον τοκετό γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές η καισαρική τομή είναι αναγκαία.

Αν η μητέρα περνάει μεγάλο διάστημα της εγκυμοσύνης της καθιστή ή ξαπλωμένη είναι πολύ πιθανό το μωρό να πάρει αυτή τη θέση. Ωστόσο, το πίσω μέρος του σώματος ενός εμβρύου είναι πιο βαρύ από ότι το μπροστινό οπότε η έγκυος γυναίκα μπορεί να κατευθύνει το έμβρυο προς την σωστή στάση, αρκεί να παίρνει κλίση προς την κατεύθυνση που θέλει να μετακινηθεί το έμβρυο.

Εγκάρσια θέση



Σε αυτή τη στάση το μωρό βρίσκεται οριζόντια μέσα στη μήτρα συνήθως με τον ώμο πάνω από τον γεννητικό σωλήνα. Όσο πλησιάζει η ημέρα του τοκετού τα περισσότερα μωρά αλλάζουν θέση, αλλά όχι όλα. Κάποια επιμένουν στην οριζόντια στάση και τότε η καισαρική τομή κρίνεται απαραίτητη καθώς υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν επιπλοκές όπως η πρόπτωση του ομφάλιου λώρου, να πέσει δηλαδή ο ομφάλιος λώρος μέσω της ανοικτής τραχήλου στον κόλπο πριν από το μωρό.

Ισχιακή θέση

Η ισχιακή θέση είναι η συνηθέστερη από τις ανώμαλες θέσεις που παίρνει το έμβρυο κατά την οποία το μωρό είναι τοποθετημένο με τους γλουτούς κοντά στον τράχηλο. Οι γεννήσεις σε αυτή τη θέση συνήθως συμβαίνουν σε πρόωρους τοκετούς αφού τα μωρά δεν έχουν προλάβει να πάρουν την κατάλληλη θέση. Σε αυτήν την περίπτωση ο γιατρός επιχειρεί να μετακινήσει το μωρό σε κάθετη θέση. Αν δεν τα καταφέρει τότε προχωράει σε καισαρική τομή.

 

v