Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Γιατί η οικογένεια είναι τόσο σημαντική για τα παιδιά

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Γιατί η οικογένεια είναι τόσο σημαντική για τα παιδιά

Η οικογένεια είναι μία φωλιά. Άνθρωποι δεμένοι σαν γροθιά που, ακόμα κι αν όλα πάνε στραβά, αλληλοστηρίζονται και αλληλοβοηθιούνται. Άνθρωποι που ξέρουν να αγαπούν, να καταλαβαίνουν, να αποδέχονται, να κλαίνε, να γελάνε και να είναι πάντα και παντού μαζί. Η οικογένεια, είτε πρόκειται για ανθρώπους με το ίδιο αίμα, είτε για ανθρώπους που κάποτε συναντήθηκαν και αποφάσισαν να νιώθουν και να δρουν σαν συγγενείς, είναι το ασφαλές πλαίσιο που επιτρέπει στα μέλη της να εξελίσσονται, να πιστεύουν στον εαυτό τους, να αγαπούν και να δημιουργούν.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας, θέλοντας να τιμήσουμε τον ιερό αυτό θεσμό, μιλάμε για την σημαντικότητα και τα ανεκτίμητα δώρα που μας δίνει, στα οποία χρωστάμε την ύπαρξη και τη ζωή μας.

Άφθονη αγάπη

Λένε πως για να είσαι καλός γονέας, αρκεί να αγαπάς τα παιδιά σου. Τα υλικά αγαθά, αν και σημαντικά, ωχριούν μπροστά στο ανυπέρβλητο δώρο της ανιδιοτελούς και γεμάτης σεβασμού αγάπης. Όταν μεγαλώνεις με γονείς που σε νιώθουν και σε αποδέχονται, πρόθυμοι να σου δείξουν το δρόμο του σεβασμού και της ελευθερίας, μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να στηρίζεσαι σταδιακά στα πόδια σου. Αντίθετα, οι άνθρωποι που δεν βίωσαν την αγάπη και το σεβασμό στην παιδική τους ηλικία, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να επανακτήσουν την ισορροπία στην ενήλικη ζωή τους. Πρέπει να μάθουν να αγαπούν και να εκτιμούν τον εαυτό τους εκτός του ασφαλούς οικογενειακού πλαισίου και αυτό τους κοστίζει σε χρόνο αλλά και κόπο.

Όρια και κανόνες

Πολλές φορές, οι λέξεις κανόνες και όρια μας παραπέμπουν στην αυστηρότητα ή την απαγόρευση. Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική! Οι κανόνες και τα όρια είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία μιας οικογένειας. Διδάσκουν σεβασμό στα «θέλω» και τα «μη» των άλλων, δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο για όλους και μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις αντοχές μας, αφού κάθε άνθρωπος οφείλει να αναγνωρίζει τα όρια του και να τα διαφυλάττει.

Άνευ όρων αποδοχή

Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει κάποιος να σε αποδεχθεί άνευ όρων. Συνήθως οι άλλοι μας θέλουν και μας δέχονται όσο υπηρετούμε ένα συγκεκριμένο πρότυπο που περιμένουν από εμάς. Το μαγικό με την οικογένεια, όμως, είναι πως τα μέλη της ξέρουν να αγαπούν με την καρδιά τους. Η άνευ όρων αποδοχή είναι δεδομένη και πολύ σημαντική αφού, όταν κάποιος αποδέχεται αυτό που είσαι, ακόμα κι αν κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σου έρχονται σε σύγκρουση με τον τρόπο ζωής του, σου χαρίζει αυτόματα την ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου. Και όταν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, μπορείς να τον δεις, να τον γνωρίσεις, να τον αγκαλιάσεις, να τον συγχωρέσεις για τα λάθη του και να αλλάξεις όσα δεν σου αρέσουν.

Μαζί στα καλά, μαζί και στα άσχημα

Όταν κάποιος είναι χαρούμενος, πετυχημένος ή έχει καλή διάθεση, συνήθως είναι και δημοφιλής, με φίλους και μεγάλο κοινωνικό κύκλο. Τι γίνεται, όμως, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά; Όταν η επιτυχία εξατμιστεί ή η καλή διάθεση γίνει ακεφιά και θλίψη; Πόσοι από τους φίλους και τους γνωστούς στέκονται δίπλα σου να σου συμπαρασταθούν και να σε βοηθήσουν να σταθείς ξανά στα πόδια σου; Η οικογένεια είναι μαζί σου ακόμα και τότε – ή μάλλον, κυρίως τότε, να σου θυμίσει πόσο σημαντικός και άξιος είσαι. Είναι δίπλα σου έτσι κι αλλιώς, σε όλες τις φάσεις της ζωής σου, και αγαπά τα λάθη και την αποτυχία σου όσο και την επιτυχία σου.    

Ουσιαστική επικοινωνία

«Να μιλάς με τα παιδιά, να συζητάς ακόμα και για τα πιο μικρά. Να επικοινωνείτε….». Είναι διαφορετικό να μιλάς με τους ανθρώπους και διαφορετικό να επικοινωνείς. Η επικοινωνία προκύπτει μέσα από το πραγματικό ενδιαφέρον και το σεβασμό, την αγάπη και τη φροντίδα, και ξεκινά όχι από το «μιλάω» ή το «συμβουλεύω», αλλά από το «ακούω». Είναι σπουδαίο να μπορείς να ακούς με προσοχή των άλλον όχι απλά για να του απαντήσεις, αλλά για να τον νιώσεις και να τον καταλάβεις. Αυτού του είδους η επικοινωνία, η οποία συνήθως ανθίζει μέσα στο ανιδιοτελές οικογενεικό περιβάλλον, είναι σπουδαία και πολύτιμη.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v