Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνει μια μαμά που μεγαλώνει αγόρια

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνει μια μαμά που μεγαλώνει αγόρια

Ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετοι γονείς, μερικές φορές κάνουν λάθη στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Ευτυχώς (ή δυστυχώς) κανείς δεν είναι τέλειος! Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που, όταν μεγαλώνουμε αγόρια, είναι καλό να τα αποφεύγουμε ώστε να σταματήσουμε να αναπαράγουμε τα «αντρικά στερεότυπα που τελικά τους κάνουν να νιώθουν καταπιεσμένοι και δυστυχισμένοι.  

Μην περιμένετε να είναι πάντα συναισθηματικά άτρωτοι

Ακόμα και οι πιο προοδευτικοί γονείς δεν συνειδητοποιούν πόσο πρόθυμοι είμαστε να αγκαλιάσουμε τα μικρά κορίτσια όταν είναι λυπημένα, ενώ τα αγόρια προσπαθούμε να τα σκληραγωγούμε με φράσεις όπως «έλα, είσαι άντρας εσύ..» ή «κλαίνε οι άντρες;». Ασυνείδητα, τους μαθαίνουμε πως τα μόνα αποδεκτά συναισθήματα για τα αγόρια είναι η χαρά και ο θυμός με αποτέλεσμα να καταπιέζουν ή να αγνοούν τα υπόλοιπα συναισθήματά τους.

Αφήστε τα αγόρια σας ελεύθερα και διδάξτε τους πως, εκτός από τον θυμό, υπάρχει η θλίψη, η απογοήτευση, η αδικία, η ντροπή, η υπερηφάνεια, η αμηχανία, ο φόβος, η τρυφερότητα, η ανασφάλεια, η γενναιότητα και πλήθος άλλων συναισθημάτων τα οποία χρειάζεται να αναγνωρίσουν και να μάθουν να διαχειρίζονται.

Δεν βρίσκονται μόνο τα κορίτσια στη θέση του θύματος

Όλοι οι γονείς, στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε τα κορίτσια μας από οποιουδήποτε είδος επίθεση, τα συμβουλεύουμε πώς πρέπει να φυλάγονται, να αμύνονται και να προσέχουν τον εαυτό τους. Σχεδόν ποτέ δεν περνάει από το μυαλό μας ότι ένα αγόρι μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής ή άλλου είδους κακοποίησης. Είναι πολύ, σπάνιο, λοιπόν, να δώσουμε στα αγόρια μας τις ίδιες οδηγίες και συμβουλές που δίνουμε στα κορίτσια, παρόλο που ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως 1 στα 5 αγόρια θα πέσουν θύματα ανεπιθύμητης σεξουαλικής επαφής πριν γυρίσουν δεκαοκτώ.

Μάθετε στα αγόρια σας τα μέρη του σώματός τους και την σημαντικότητά τους. Συζητήστε μαζί τους, δώστε τους συμβουλές για το πώς πρέπει να προστατεύονται και διδάξτε τα πως έχουν δικαίωμα να λένε «όχι» σε οποιαδήποτε συμπεριφορά ή ανεπιθύμητη επαφή χωρίς να ντρέπονται.  Με αυτόν τον τρόπο, οι γιοι σας γνωρίζουν ότι μπορούν να σας μιλήσουν για οτιδήποτε και πάντα θα ακούτε και δεν θα σας προβληματίσουν για να σας πουν την αλήθεια.

Δεν χρειάζεται να είναι καλοί αθλητές μόνο και μόνο επειδή είναι αγόρια

Ο αθλητισμός είναι απαραίτητος για τα παιδιά, αλλά δεν μπορούν όλοι να είναι καλοί. Ωστόσο, έχουμε μια παράλογη απαίτηση από τα αγόρια να διαθέτουν έμφυτο ταλέντο και να ξεχωρίζουν στο κολύμπι ή το ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, γεγονός που τα καταπιέζει και τα ψυχαναγκάζει να ασχολούνται με χόμπι που δεν τους αρέσουν.

Αφήστε τα αγόρια σας ελεύθερα να επιλέξουν μόνα τους τις εξωσχολικές δραστηριότητες που θέλουν χωρίς να ασκείται έμμεση ή απευθείας κριτική εάν προτιμήσουν το χορό ή το θέατρο. Εξάλλου, είτε ασχοληθεί με τον αθλητισμό είτε όχι, θα είναι πάντα το παιδί σας και σπουδαίος άνθρωπος.

Μη διστάζετε να μιλάτε για τους φόβους τους

Δεν φοβούνται μόνο τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια! Αποφύγετε φράσεις όπως «οι άντρες δε φοβούνται» και ενθαρρύνετε τα αγόρια σας να εκφράζουν τις ανησυχίες και τις ανασφάλειές τους. Οι γενναίοι άνθρωποι δεν είναι εκείνοι που δεν φοβούνται, αλλά αυτοί που κοιτούν κατάματα τον φόβο και αποφασίζουν να τον ξεπεράσουν. Οι προκλήσεις της ζωής είναι πολλές. Με το να αρνούμαστε τα συναισθήματά μας δεν κερδίζουμε τίποτα παραπάνω από το να ζούμε κρυμμένοι πίσω από μεγάλα λόγια και αυταπάτες.

Μην τα αγκαλιάζετε και μην τα ζουλάτε μπροστά σε κόσμο στην εφηβεία τους

Η αγκαλιά μίας μαμάς ανοίγει σχεδόν αυτόματα όταν αντικρύζει τα παιδιά της κι αυτό ισχύει για όλες, σχεδόν, τις μαμάδες! Τα παιδιά, από την άλλη, απολαμβάνουν τα χάδια και τα φιλιά, εισπράττοντας την τρυφερότητα και την αγάπη των γονιών τους. Ωστόσο, υπάρχει ένα ηλικιακό όριο κατά το οποίο οι αγκαλιές και ειδικά μπροστά σε κόσμο παύουν να είναι αρεστές ούτε σε κορίτσια αλλά κυρίως ούτε σε αγόρια. Η εφηβεία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη ζωή μας: την μια μέρα ο γιος είναι αγοράκι, την επόμενη άντρας και έτσι θέλει να του φερόμαστε. Εξάλλου, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να του δείξουμε την αγάπη και τη φροντίδα μας.

v