Γιατί είναι σημαντικά τα μουσεία και πώς θα κάνετε τα παιδιά να μην βαριούνται

Γιατί είναι σημαντικά τα μουσεία και πώς θα κάνετε τα παιδιά να μην βαριούνται

Άμα πεις σε ένα παιδί να διαλέξει ανάμεσα σε μια βόλτα στο λούν παρκ και μια μέρα στο μουσείο, μάλλον θα επιλέξει το πρώτο! Ωστόσο, η επίσκεψη στο μουσείο θα τους προσφέρει πολλά περισσότερα ενώ μπορεί να μετατραπεί σε μία διασκεδαστική περιπέτεια, καλύτερη κι από το λούνα παρκ, αρκεί να γίνει με τον σωστό τρόπο!

Γιατί είναι σημαντική η επίσκεψη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Τα παιδιά μαθαίνουν βιωματικά όσα γράφουν τα σχολικά τους βιβλία

Όταν τα άψυχα κείμενα των σχολικών βιβλίων ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών, η γνώση αποκτά άλλη αξία. Καταρχάς εμπεδώνουν αυτά που έμαθαν αναγκαστικά για να το πουν παπαγαλία στην τάξη. Επιπλέον, συνειδητοποιούν πως το Βυζάντιο ή η Αρχαία Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν είναι παραμύθια γεμάτα ημερομηνίες και άχρηστα ονόματα αλλά πραγματικοί κόσμοι που έχουν να μας διδάξουν πολλά!

Βλέπουν καινούρια πράγματα και ανοίγονται μπροστά τους νέοι ορίζοντες

Όλα τα μουσεία έχουν να επιδείξουν εντυπωσιακά ευρήματα, μεγαλεπήβολα αγάλματα ή διαδραστικές δραστηριότητες που εντυπωσιάζουν τα μικρά μας και τους δημιουργούν νέα ερεθίσματα.  Δεν είναι απαραίτητο να γυρίσετε ολόκληρο το μουσείο ή να συμμετέχετε σε ξεναγήσεις που αναλύουν το ιστορικό πλαίσιο ή την καταγωγή κάθε ευρήματος. Αρκεί να αφήσετε τα παιδιά ελεύθερα να δουν και να παρατηρήσουν εκείνα που τους εξάπτουν την περιέργεια και τη φαντασία.

Σας θαυμάζουν για τις γνώσεις σας και θέλουν να σας μοιάσουν

Όταν τα παιδιά ρωτάνε για κάποιο άγαλμα, έναν πίνακα ζωγραφικής ή ακόμα και τις πηγές εναλλακτικών ενεργειών στο μουσείο Γουλανδρή, είναι καλό να είστε καλά διαβασμένοι για να μπορείτε να τους εξηγήσετε με απλά λόγια όλα αυτά τα υπέροχα που βλέπουν. Εκείνη τη στιγμή, δεν είστε μόνο η μαμά που μαγειρεύει, πλένει και επιβάλλει την τάξη αλλά ένας άνθρωπος με γνώσεις και ενδιαφέροντα που τα παιδιά θα θαυμάσουν και θα θέλουν να του μοιάσουν όταν θα μεγαλώσουν.

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να αγαπήσουν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους

 Για αρχή, επιλέξτε μουσεία με θεματολογία που τα ενδιαφέρει

Όταν ένα παιδί πάει για πρώτη φορά σε ένα μουσείο, θα ταυτίσει αυτή του την εμπειρία με όλα τα μουσεία! Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ξεκινήσετε με ένα μουσείο που θα το εντυπωσιάσει και θα περάσει όμορφα. Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για παράδειγμα, με τα άγρια ζώα και τα διαδραστικά παιχνίδια είναι μια επιλογή που μάλλον θα ενθουσιάσει το μικρό σας και θα το βοηθήσει να αγαπήσει τα μουσεία και να αντιληφθεί την αξία τους.

 Να είστε διαβασμένοι και… περιγραφικοί στις αφηγήσεις σας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποιες λεπτομέρειες για τα εκθέματα του μουσείου που θα επισκεφθείτε, ώστε να μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί τι είναι αυτό που βλέπει και γιατί είναι τόσο σημαντικό. Βέβαια, θα ήταν καλό να προσαρμόσετε την αφήγησή σας ανάλογα με την ηλικία του για να μην βαρεθεί. Δεν θέλουμε να συνδυάσει τη βόλτα στο μουσείο με μία ανιαρή διδακτική ώρα στο σχολείο, αλλά με μια διασκεδαστική αφήγηση, ζωντανή και  περιπετειώδη, που θα του προκαλέσει ενθουσιασμό και ενδιαφέρον.

 Επιλέξτε μουσεία με διαδραστικά παιχνίδια

Τα μουσεία σήμερα δεν είναι όπως στα δικά μας χρόνια. Δεν είναι όλα γεμάτα με αγάλματα, παλιές φορεσιές ή πήλινα αγγεία του 5ου αιώνα π.Χ. Υπάρχουν μουσεία με θεματικές ενότητες για παιδιά, παιχνίδια και δραστηριότητες που εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιλέξτε το μουσείο παιχνιδιών ή το μουσείο ψευδαισθήσεων, τα προγράμματα που διοργανώνει το μουσείο της Ακρόπολης ή μία από τις εκδηλώσεις του μουσείου Μπενάκη. Ευτυχώς, διοργανώνονται πολλές ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δραστηριότητες ώστε να αγαπήσουν οι μικροί μας φίλοι τα μουσεία.

Δώστε τους μία φωτογραφική μηχανή

με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι και το κίνητρο να τραβήξουν όσα περισσότερα στοιχεία τους έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον, τα παιδιά θα δουν την περιήγηση στο μουσείο με άλλο μάτι. Μπορείτε να κάνετε και έναν διαγωνισμό και στο τέλος να βραβευτεί η καλύτερη φωτογραφία της οικογένειας με ένα παγωτό χωνάκι. Κάτι μου λέει ότι το έπαθλο θα το κερδίσουν τα παιδιά! 

Συνεχίστε την μουσειακή εμπειρία και στο σπίτι

Μετά το μουσείο, μπορείτε να πάτε για ένα μέρος που θα επιλέξουν τα παιδιά: για παράδειγμα, σε μία παιδική χαρά ή για ένα παγωτό. Έτσι, θα συνδέσουν τη μέρα σαν μια ευχάριστη εμπειρία και πιθανότατα θα θέλουν να την επαναλάβουν. Επίσης, μπορείτε να συνεχίσετε την μουσειακή εμπειρία τους και στο σπίτι, είτε με κάποιο βιβλίο που θα αγοράσετε κατά την έξοδό σας από το μουσείο, είτε ετοιμάζοντας παιχνίδια σχετικά με την θεματολογία του μουσείου που επισκεφθήκατε. Ένα κυνήγι θησαυρού με θέμα το μουσείο της Ακρόπολης και τον Ποσειδώνα ή την Αθηνά, ας πούμε, σίγουρα θα τους αρέσει πολύ!

v