4 τύποι μαμάδων όταν καθαρίζουν

4 τύποι μαμάδων όταν καθαρίζουν

Δεν μας αρέσουν τα στερεότυπα και σίγουρα δεν τα υποστηρίζουμε. Κάποιες φορές, όμως, είναι πιθανό να έχουν έστω και μία μικρή δόση αλήθειας. Για παράδειγμα, θυμάστε πώς ήταν η δική σας μαμά όταν καθάριζε το σπίτι; Έχετε σκεφτεί πώς καθαρίζετε εσείς το δικό σας σήμερα ως μαμά; Πιθανώς να μοιάζετε ή να ανήκετε σε διαφορετικές κατηγορίες. Ωστόσο, σίγουρα βλέπετε τον εαυτό σας σε κάποιους αυτούς τους τύπους μαμάδων όταν επιδίδονται στις δουλειές του σπιτιού.

Η μαμά που μουρμουρίζει αλλά τα κάνει όλα μόνη της

Σύμφωνα με την εμπειρία μας πρόκειται για το πιο συχνό είδος νοικοκυράς και η αίσθησή μας λέει ότι ποτέ δεν θα απειληθεί με εξαφάνιση. Είναι η μαμά που ενώ καθαρίζει, μιλάει και για την ακρίβεια, παραπονιέται. Παραπονιέται γιατί κανείς δεν την βοηθάει. Η φράση που ακούγεται από τα χείλη της είναι ίσως η δεύτερη και πιο χιλιοειπωμένη στην ιστορία των μαμάδων- φυσικά μετά το «ζακέτα πήρες»: «Αμάν πια!Κανείς δεν με βοηθάει. Όλα εγώ τα κάνω εδώ μέσα. Πόσο δύσκολο είναι να βάζετε το κάθε πράγμα στη θέση του;». Ταυτόχρονα συγυρίζει, ξεσκονίζει, σφουγγαρίζει, μαζεύει τα άπλυτα, βάζει πλυντήριο, πλένει τα πιάτα κ.ο.κ. Μπορεί να συγκεντρώνεται ταυτόχρονα σε δύο δουλειές αφού μουρμουρίζει – ενίοτε υψώνει και τα ντεσιμπέλ της φωνής της- και την ίδια ώρα καθαρίζει το σπίτι. Την αγαπάμε γιατί μας θυμίζει τη μαμά μας, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Εννοείται πως αν προσφερθούμε να τη βοηθήσουμε θα μας απαντήσει «δεν χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Χειρότερα τα κάνετε εσείς. Εγώ πιο γρήγορα τελειώνω».

Εκείνη που ξεκινάει από μια μικρή δουλειά κ καταλήγει να κάνει μια μικρή γενική…

… κάθε μέρα. Μπορεί να δει ότι μαζεύτηκαν πολλά βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη και να καταλήγει να βγάζει σκεύη, κατσαρόλες, μαχαιροπήρουνα και ηλεκτρικές συσκευές απ’ τα ντουλάπια για να τα καθαρίσει μέσα- έξω και να πλύνει το ψυγείο που το είχε κάνει να λάμπει μόλις χθες. Γι’ αυτή τη μαμά, μία απλή, μικρή, καθημερινή δουλειά γίνεται η αφορμή για να καθαρίσει όλο το δωμάτιο στο οποίο μπήκε. Η μαμά αυτή αξίζει τον σεβασμό μας γιατί δεν καταλαβαίνουμε κάθε φορά πού βρίσκει τόση ενέργεια να τα κάνει όλα αυτά και δεν καταρρέει. Αντίθετα μάλιστα, όσο συνεχίζει τόσο πιο πολύ πεισμώνει με αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχώς καινούριες δουλειές.

Εκείνη που τηρεί εμμονικά ένα πρόγραμμα καθαριότητας κάθε μέρα

Πρόκειται για τη μαμά που έχει βάλει ένα πλάνο και που δεν υπάρχει περίπτωση να βγει από το πρόγραμμά της γιατί τίποτα δεν μπορεί να την αποσπάσει από τον στόχο της. Στο ημερολόγιό της σημειώνει ότι τη Δευτέρα πρέπει να σφουγγαρίσει, την Τρίτη να βάλει πλυντήριο, την Τετάρτη να σιδερώσει, την Πέμπτη να βάλει ηλεκτρική κ.ο.κ. Συνήθως είναι η ίδια μαμά που τηρεί ευλαβικά την ώρα του φαγητού των παιδιών και την ώρα του ύπνου τους και που ποτέ δεν θα ξεχάσει καμία υποχρέωσή της. Τα έχει όλα υπό έλεγχο και κάθε φορά που πας στο σπίτι της σκέφτεσαι από μέσα σου «μα καλά, πώς καταφέρνει κι έχει τόσο καθαρό σπίτι με 2 παιδιά;». Αυτό, λοιπόν, είναι το μυστικό της!

Η μαμά που αρχίζει με πολλή όρεξη αλλά μετά την… χάνει

Αν κάναμε μια δημοσκόπηση, αυτή η κατηγορία μαμάς θα κέρδιζε επάξια τη δεύτερη θέση. Η αλήθεια είναι ότι ξεκινάει πολύ δυναμικά. Συγκεντρώνει τα καθαριστικά της, ψάχνει στο ίντερνετ για να δει πώς ακριβώς θα καθαρίσει τον φούρνο ή πώς μπορεί να κάνει τους αρμούς στα πλακάκια να γυαλίσουν αλλά στην πορεία κάπου το χάνει!Αρχικά, τα είχε πλάσει όλα στο μυαλό της ιδανικά αλλά κάπου εκεί μετά την πρώτη ώρα σκληρής εργασίας, κατάλαβε ότι ο κόσμος του νοικοκυριού δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Στο τέλος, προτιμάει να τα αφήσει όλα και να παίξει με τα παιδιά της στο καθαρό πλέον πάτωμα που σκούπισε πριν από λίγο- αυτό τουλάχιστον πρόλαβε να το κάνει!

v