Για ποιους λόγους νιώθουμε τύψεις: οι Ερινύες των μαμάδων

Για ποιους λόγους νιώθουμε τύψεις: οι Ερινύες των μαμάδων

Η σκέψη «δεν είμαι καλή μαμά» θα περάσει πολλές φορές από το μυαλό μας είτε για σημαντικούς, είτε για ασήμαντους λόγους. Οι ενοχές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μητρότητας και όσο κι αν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την εικόνα της «τέλειας» μαμάς που –κατά βάθος-ξέρουμε ότι δεν υπάρχει- οι τύψεις που μπορεί να νιώσουμε γιατί δεν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στο παιδί μας ή επειδή του φωνάζουμε περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε, μας καταδιώκουν και μας «πνίγουν» καθημερινά. Η λίστα των ενοχών μας μπορεί να είναι ατελείωτη ωστόσο αυτές οι 5 Ερινύες καταδιώκουν τις περισσότερες μαμάδες.

Αντί να θηλάσεις, έδωσες φόρμουλα

To μωρό κλαίει απαρηγόρητο και εσύ με βαριά καρδιά ετοιμάζεις ένα μπουκάλι με γάλα σκόνη για να το ταΐσεις. Ακόμη κι αν δεν ήταν επιλογή σου να μην θηλάσεις και απλά δεν μπορούσες, νιώθεις ότι παραβιάζεις έναν από τους πιο ισχυρούς νόμους της μητρότητας. Τις ενοχές σου τροφοδοτούν τα σχόλια άλλων μαμάδων που είναι τόσο περήφανες που θηλάζουν και η αντίληψη πολλών γυναικών που πιστεύουν ότι «αν το παιδί δεν θηλάσει, καταλήγει με ψυχολογικά και δεν μπορεί να δεθεί με την μητέρα». Ακόμη και αν αισθάνεσαι η μοναδική μαμά στον κόσμο που δίνει φόρμουλα στο παιδί της, δεν είσαι! Υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες που δεν θήλασαν είτε επειδή δεν μπορούσαν να παράγουν αρκετό γάλα, είτε επειδή απλώς δεν ήθελαν. Αυτό ωστόσο δεν τις κάνει λιγότερο μαμάδες! Είναι μια προσωπική απόφαση που πρέπει να σεβόμαστε και όχι να κριτικάρουμε.

 

Χάνεις την ψυχραιμία σου και φωνάζεις

Εκτός και αν έχεις εκπαιδευτεί από Θιβετιανούς μοναχούς, θα έπρεπε μέχρι τώρα να γνωρίζεις ότι είναι αδύνατον να διατηρείς συνεχώς την ψυχραιμία σου. Είμαστε άνθρωποι και είναι φυσιολογικό (αν και καθόλου ευχάριστο!) να εκνευριζόμαστε και κάποιες φορές να αντιδρούμε με φωνές σε δύσκολες και πιεστικές καταστάσεις. Φυσικά μετά το «ξέσπασμα», οι Ερινύες μας καταδιώκουν και μας βασανίζουν. Από την στιγμή όμως που τέτοιου είδους περιστατικά είναι μεμονωμένα, είναι προτιμότερο να δώσουμε άφεση αμαρτιών στον εαυτό μας και να εστιάσουμε στο πώς θα εξομαλύνουμε την κατάσταση. Μια σφιχτή αγκαλιά, ένα φιλί και μια ειλικρινή «συγγνώμη» όχι μόνο μπορούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά δείχνουν και στο παιδί ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη μας.

 

Εργάζεσαι...νιώθεις ενοχές

Οι εργαζόμενες μαμάδες ζουν κουβαλώντας σχεδόν μόνιμα αυτή την ενοχή: ότι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο παιδί τους. Η κούραση που μας ακολουθεί όλη την ημέρα την τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο, καθώς περιορίζει τον πολύτιμο χρόνο που έχουμε στην διάθεσή μας. Είναι πολύ δύσκολο να κάτσεις στο πάτωμα και να παίξεις το απόγευμα , όταν τρέχεις από το πρωί να τα προλάβεις όλα. Όπως συνηθίζουμε να λέμε όμως σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Mια αγκαλιά των παιδιών μπορεί να γεμίσει τις μπαταρίες μας και να μας δώσει τις αντοχές για να διαβάσουμε τους παραμύθι της καληνύχτας ή να τους τραγουδήσουμε.

 

Δεν εργάζεσαι…πάλι νιώθεις ενοχές

Είσαι μαμά πλήρους απασχόλησης: έχεις στιγμές που δεν θα αντάλλασσες για τίποτα στον κόσμο και στιγμές που το μόνο που θέλεις είναι να σταματήσει ο χρόνος και να αφιερώσεις λίγες ώρες στον εαυτό σου. Γιατί ποια μαμά που μένει στο σπίτι δεν νιώθει την ανάγκη να μείνει λίγο μόνη, χωρίς να κάνει τις ίδιες κουραστικές δουλειές καθημερινά! Παρόλο που νιώθεις ότι δικαιούσαι αυτές τις ώρες μοναξιάς, οι τύψεις πάλι θα βρουν τρόπο να τρυπώσουν μέσα σου. Δεν είναι αμάρτημα να αισθάνεσαι κάποιες φορές εγκλωβισμένη μεταφορικά και κυριολεκτικά στο ίδιο σου το σπίτι. Δεν είναι λάθος να επιθυμείς να κάνεις πράγματα για σένα, χωρίς να τρέχεις για το παραμικρό που θα σου ζητήσουν τα παιδιά. Είναι φυσιολογικό και όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείς, τόσο πιο γρήγορα θα βρεις μια ισορροπία.

 

Δεν μπορείς να του προσφέρεις οικονομικά όσα θα ήθελες

Η μαμά της Αννούλας ντύνει το κοριτσάκι της με την τελευταία λέξη της μόδας και την πηγαινοφέρνει σε μαθήματα μπαλέτου, πιάνου και Γαλλικών, ενώ εσύ με πολύ κόπο πληρώνεις τα αγγλικά και το κολυμβητήριο. Πάλι θα νιώσεις τύψεις! Γιατί είσαι μαμά και θέλεις κυριολεκτικά να χαρίσεις τον κόσμο στα παιδιά σου. Αντί να επικεντρώνεσαι, όμως, στο τι δεν μπορείς να δώσεις στα παιδιά, επικεντρώσου στο τι έχουν: μια τρυφερή μαμά που τα υπεργαπάει, τα γεμίζει με χάδια και αγκαλιές και το κυριότερο τους δίνει διδάγματα που θα τα βοηθήσουν στην ενήλικη ζωή τους. Αξίες πολύ πιο σημαντικές από το να παίζεις τις σονάτες του Σοπέν…
v