Η κόρη μου θέλει να μένει στους παππούδες και όχι στο σπίτι μας.  Πώς θα καταλάβει ότι αυτό δεν γίνεται;

Η κόρη μου θέλει να μένει στους παππούδες και όχι στο σπίτι μας.  Πώς θα καταλάβει ότι αυτό δεν γίνεται;
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Είμαι εργαζόμενη μαμά (η κόρη μου σχεδόν 5 χρονών και ο μικρός 3 μηνών), στον ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενα ωράρια. Η μικρή μου, λοιπόν, έπρεπε κάποιες φορές όταν ήμουν στη δουλειά, να κοιμάται στους παππούδες. Τώρα που είμαι σπίτι επειδή έχω την άδεια μητρότητας, η μικρή προτιμάει να είναι στους παππούδες πάρα στο σπίτι της. Της είχα πει ότι μπορεί μια φορά την βδομάδα να πηγαίνει αλλά τελευταία θέλει όλο και περισσότερο. Τι μπορώ να κάνω για να καταλάβει ποιο είναι το σπίτι της; Της έχω εξηγήσει πως την άφηνα να κοιμάται αλλού γιατί εγώ έπρεπε να είμαι στις 6:00 ή 7:00 το πρωί στην δουλειά.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να σας ζήσει το μωρό σας και να χαίρεστε την όμορφη οικογένεια σας!

Αντιλαμβάνομαι ότι οι απαιτήσεις του εργασιακού σας προγράμματος είναι τέτοιες που χρειάστηκε να βρείτε μια λύση και να ζητήσετε τη συμβολή των παππούδων για να καταφέρετε να είστε συνεπής. Είναι πολύ ωραίο που οι παππούδες ήταν διαθέσιμοι να προσφέρουν αυτήν την βοήθεια. Η κόρη σας λοιπόν προσαρμόστηκε σε αυτό που αποφασίσατε εσείς ως λύση. Αυτό δεν είναι κακό, αντιθέτως κατανόησε την ανάγκη και μπόρεσε να χτίσει άλλη μια σημαντική σχέση έτσι ώστε να νιώθει ασφαλής ενώ λείπετε, αυτήν με τους παππούδες της.

Στην παρούσα περίοδο υπάρχουν δύο σημαντικές αλλαγές. Αρχικά το πρόγραμμα της καθημερινότητας έχει αλλάξει αφού εσείς βρίσκεστε στο σπίτι  και επιπλέον, και πιο σημαντικό, έχει προστεθεί ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας! Η αλλαγή αυτή είναι πολλή μεγάλη για όλους σας. Καθένας ωστόσο αντιδρά βάσει της ηλικίας και της θέσης του. Η κόρη σας έχει «ξεβολευτεί» από την προηγούμενη περίοδο που ήταν το μόνο παιδί της οικογένειας. Τώρα σας μοιράζεται με τον αδερφό της. Για να διαχειριστεί το άγχος αυτό μπορεί να επιδιώκει να καταφύγει σε καταστάσεις που της θυμίζουν την προηγούμενη φάση. Όταν είναι  στους παππούδες είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και μπορεί να φαντάζεται για να ηρεμήσει ότι εσείς είστε στη δουλειά σας και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Και αυτό δεν αποτελεί μια συμπεριφορά που χρειάζεται να σας ανησυχήσει.

Αυτό που έχετε να κάνετε για να τη βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει τα νέα δεδομένα και να ενταχθεί σε αυτά, είναι να φροντίσετε τη σχέση σας. Να της μιλάτε καθημερινά, να της επιτρέπετε να εκφράζει απορίες και να συζητάτε. Να παίζετε μαζί. Να βρίσκετε όσο είναι δυνατό μοναδικό χρόνο μαζί της, έστω και λίγο. Με επανάληψη και καλή διάθεση σιγά σιγά θα αρχίσει να νιώθει και τα οφέλη αυτών των αλλαγών!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v