Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ασφαλή δεσμό με τα παιδιά

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ασφαλή δεσμό με τα παιδιά

Ο ασφαλής δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού αντιπροσωπεύει μια σχέση που είναι κάτι παραπάνω από αρμονική ή στενή. Έγκειται κυρίως στην συναισθηματική ασφάλεια που νιώθει μαζί μας το παιδί και στο κατά πόσο καλύπτουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, ακόμα κι όταν δυσκολεύεται να τις εκφράσει.

Ο τρόπος που το κοιτάζουμε ή που ερμηνεύουμε όσα δεν μας λέει, είναι εξαιρετικά σημαντικός! Για την ακρίβεια, το να καταλαβαίνουμε μόνο από το βλέμμα και τη γλώσσα του σώματός τις ανάγκες του, ίσως να είναι σημαντικότερο κι από την λεκτική επικοινωνία, αφού συχνά τα μικρά παιδιά δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να επικοινωνούν τα πραγματικά τους συναισθήματα.

Η ανάπτυξη ενός ασφαλούς δεσμού (που δεν πρέπει να συγχέεται με την προσκόλληση!) είναι καθοριστική για την μετέπειτα σχέση τους τόσο μαζί μας, όσο και με τους υπόλοιπους ανθρώπους, ενώ θέτει τις βάσεις για μια υγιή σωματική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη.  Εάν αναρωτιέστε πόσο καλά νιώθει το παιδί μαζί σας, διαβάστε τα βασικά σημάδια που το επιβεβαιώνουν.

 Σημάδια στη σύνδεση του παιδιού με τους γονείς

Προτιμά την δική σας φροντίδα περισσότερο από των υπολοίπων: σας αναζητά με τα μάτια και αποζητά την αγκαλιά σας. Ακόμα κι αν περνά χρόνο με άλλους ανθρώπους (τους παππούδες ή μια babysitter) χωρίς να δυσανασχετεί, σας κοιτάζει ή σας ψάχνει κάθε φορά που χρειάζεται κάποιον να το υποστηρίξει. Αυτό είναι μια καλή ένδειξη πως αργότερα θα έχει την ικανότητα να αναζητά την κατάλληλη κοινωνική υποστήριξη.

Σας κοιτάζει όταν χρειάζεται παρηγοριά: πιστεύει ότι διακρίνετε και κατανοείτε τις ανάγκες του διαισθητικά. Νιώθει ασφάλεια γνωρίζοντας ότι είστε διαθέσιμες αλλά και πρόθυμες να είστε κοντά του όταν νιώθουν άβολα, όταν φοβούνται ή όταν έχουν μια οποιαδήποτε ανάγκη.

Σας καλωσορίζει και θέλει να περνάει χρόνο μαζί σας έπειτα από μια απουσία: όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, για παράδειγμα, τρέχει να σας χαιρετήσει με ευχάριστη και ήρεμη διάθεση. Δεν σας αγνοεί, δεν σας κρατάει μούτρα ούτε κλαίει επειδή το αφήσατε μόνο του. Δείχνει τη χαρά του και διεκδικεί  χρόνο μαζί σας.  

 Σημάδια στη σύνδεση του παιδιού με τους άλλους

Έχει την ικανότητα να μοιράζεται: η ικανότητα να μπορεί να μοιράζεται ή να ανταλλάσσει σημαντικά πράγματα για εκείνο χωρίς ιδιαίτερο συναισθηματικό κόστος, σημαίνει πως έχει αναπτύξει επαρκώς τις κοινωνικές του δεξιότητες. Δεν νιώθει απειλή ή ανησυχία όταν υπάρχουν κι άλλα παιδιά δίπλα του, ενώ παραμένει ενθουσιώδες και ισορροπημένο στις κοινωνικές του δεξιότητες.  

Έχει υπομονή: ένα παιδί που έχει ασφαλή δεσμό με τους γονείς του, είναι υπομονετικό. Δεν ανησυχεί μήπως δεν του επιστραφεί το παιχνίδι ή μήπως δεν έρθει η σειρά του για να παίξει. Νιώθει ασφάλεια και δείχνει εγκράτεια.    

Ανταποκρίνεται στην πειθαρχία: η υγιής προσκόλληση διευκολύνει την εμπιστοσύνη. Όταν δέχεται την καθοδήγηση και το πρόγραμμα που θέτετε, σημαίνει πως σας εμπιστεύεται. Ξέρει πως θα το διδάξετε σωστά, αλλά και πως θα του συμπεριφερθείτε με σεβασμό. Αργότερα, οι επιλογές του θα είναι προσεκτικές και μετρημένες.

Έχει αυτοπεποίθηση και είναι ανεξάρτητο: ο ασφαλής δεσμός μεταξύ γονιού και παιδιού, εξασφαλίζει πως το παιδί θα είναι ισορροπημένο και σταδιακά θα εμπιστεύεται τον εαυτό του, όπως ακριβώς κάνετε κι εσείς με τη στάση σας. Η αυτοπεποίθηση οδηγεί σε ένα ανεξάρτητο και σίγουρο παιδί, έτοιμο να συναναστραφεί με κόσμο και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Εξάλλου, ξέρει πως ό,τι κι αν συμβεί υπάρχει ένα ασφαλές μέρος που θα το περιμένει. 

 

v