Ο 12χρονος γιος μου θέλει να φύγει από την κατασκήνωση επειδή του λείπω. Τι να κάνω;

Ο 12χρονος γιος μου θέλει να φύγει από την κατασκήνωση επειδή του λείπω. Τι να κάνω;
Ερώτηση:

Σήμερα πήγα τον 12 ετών γιο μου στην κατασκήνωση για πρώτη φορά και θέλει να πάω να τον πάρω, λέγοντάς ότι του λείπω. Τι να κάνω; 

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους, βιώνουν άγχος αποχωρισμού από το περιβάλλον της οικογένειας. Αυτό το άγχος αναμένεται και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ωστόσο χρειάζεται οι γονείς να το ακούσουν κι όχι να το προσπεράσουν.

Ο γιος σας, λοιπόν, βρίσκεται σε μια νέα συνθήκη για εκείνον, η οποία σαφώς είναι πολύ διαφορετική από το χώρο του σπιτιού σας που έχει μάθει πώς να λειτουργεί, και ιδιαίτερα απαιτητική καθώς χρειάζεται να συνεργαστεί με πολλούς άγνωστους μέχρι σήμερα ανθρώπους. Η καλή προσαρμογή δεν είναι αυτονόητη.

Μιλήστε με τον γιο σας, ακούστε τον και διαβεβαιώστε τον ότι και σε εσάς λείπει, ωστόσο θέλετε να του προσφέρετε τη δυνατότητα να ζήσει μια ξεχωριστή εμπειρία. Εάν είναι ένα παιδί που δυσκολεύεται στις κοινωνικές του επαφές, δεν υπάρχει λόγος να τον ζορίζετε. Ακούστε τον. Εάν επιθυμεί να επιστρέψει στο σπίτι, επιτρέψτε του να νιώσει αυτήν την ασφάλεια ότι δίνετε σημασία στο συναίσθημα του. Εάν η επιθυμία του να επιστρέψει σπίτι αποτελεί μια αρχική αντίδραση λόγω της έντονης αλλαγής που βιώνει, μιλάτε μαζί του όσο χρειάζεται και του δίνετε χρόνο να το σκεφτεί ξανά.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v