Η 5χρονη κόρη μου συγκινείται από τα τραγούδια σε υπερβολικό βαθμό. Είναι φυσιολογικό;

Η 5χρονη κόρη μου συγκινείται από τα τραγούδια σε υπερβολικό βαθμό. Είναι φυσιολογικό;
Ερώτηση:
Η 5χρονη κόρη μου συγκινείται πολύ εύκολα ακούγοντας συγκεκριμένα τραγούδια (κυρίως νανουρίσματα). Κλαίει με λυγμούς ή μας ζητάει να αλλάξουμε τραγουδάκι προκειμένου να αποφύγει την συγκίνηση. Ένα από αυτά τα τραγουδάκια της θυμίζει την ημέρα που χρειάστηκε να φύγω για επαγγελματικό ταξίδι (σε ηλικία 2,5 ετών). Το άκουγε όσο εγώ ετοίμαζα βαλίτσες, άρχισε να κλαίει απαρηγόρητη με αποτέλεσμα να φύγουμε οικογενειακώς για το ταξίδι. Όμως και πριν από αυτό το περιστατικό αλλά και μέχρι σήμερα, ακούγοντας και παλιά αλλά και καινούρια τραγουδάκια που δεν τα έχει συνδέσει με δυσάρεστες καταστάσεις, συγκινείται και κλαίει όταν αυτά είναι λίγο πιο καταθλιπτικά. Να σημειώσω ότι πέρα από 2-3 τριήμερα που έπρεπε να την αφήσω με τον μπαμπά της στην ηλικία των 2,5 ετών, δεν την έχω αποχωριστεί ξανά. Δεν υπάρχει θέμα με ταξίδια και μακρόχρονη απουσία από το σπίτι, πέρα από το 8ωρο της εργασίας μου. Με τον μπαμπά της είμαστε μαζί αγαπημένοι, δεν βιώνει αποχωρισμούς. Η απάντηση της όταν τη ρωτάω γιατί κλαίει, είναι ότι το τραγουδάκι της θυμίζει εμένα και συγκινείται. Κρίνετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα από ειδικό; Είναι σύνηθες ένα παιδάκι σε αυτή την ηλικία να συγκινείται από τραγούδια; Ευχαριστώ για την απάντησή σας.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους βιώνουν διαφόρων μορφών αποχωρισμούς, από τους γονείς, τα οικεία πρόσωπα, το περιβάλλον. Όλα αυτά τα πλούσια συναισθήματα που αισθάνονται, βρίσκουν διάφορους τρόπους για να τα εκφραστούν και αυτό δεν είναι παράξενο ή ανησυχητικό.

Αυτό που χρειάζεται είναι να ακούσετε την κόρη σας, να την καταλάβετε και να τη χαρείτε που έχει έναν υπέροχο τρόπο να επικοινωνεί τα συναισθήματα της. Της είστε πολύ σημαντική, αυτό το γνωρίζετε. Έχει λοιπόν συνδέσει τα τραγούδια με αποχωρισμούς, και επίσης ότι το έντονο κλάμα της είναι εκείνο που της εξασφαλίζει τη συνέχεια της σχέσης σας, δηλαδή το ότι δε θα σας αποχωριστεί τελικά.

Μεγαλώνοντας η σχέση σας εξελίσσεται, μεταβάλλεται όπως αλλάζουν και οι ανάγκες της. Φροντίζετε λοιπόν την κόρη σας όπως αντιστοιχεί κάθε φορά και τη μαθαίνετε μέσα από τη δική σας στάση πως αντλώντας εφόδια από τη δική σας σχέση θα ανοιχτεί σιγά σιγά στον έξω κόσμο, θα σχετιστεί και με άλλους ανθρώπους, θα σας αποχωριστεί για λίγο και θα σας συναντήσει ξανά. Ουσιαστικά τη μαθαίνετε πώς να μεγαλώνει, πώς να διαφοροποιείται!

Εάν νιώθετε ότι παρά την καλή σας υποστήριξη, η κόρη σας δυσκολεύεται έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσατε να μιλήσετε εσείς με κάποιον ειδικό έτσι ώστε να σας δώσει πιο προσωποποιημένη βοήθεια για το πώς να το πάτε.

Σας ευχαριστώ

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v