Από το «μαμά αγκαλιά» μέχρι το «μαμά άσε με», είναι μόνο μία δεκαετία δρόμος!

Από το «μαμά αγκαλιά» μέχρι το «μαμά άσε με», είναι μόνο μία δεκαετία δρόμος!

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, παραπονιόμαστε πως θέλουν συνέχεια αγκαλιά και πως δεν μπορούμε να πάμε μόνες ούτε στην τουαλέτα! Και ναι, κάποιες φορές νιώθουμε να πνιγόμαστε αλλά όλες γνωρίζουμε πως θα έρθει η μέρα που τα μωρά μας δεν θα είναι πια μωρά…

Αυτή η μέρα ήρθε για μένα χθες. Η κόρη μου, τελειόφοιτη της Ε τάξης του δημοτικού, ήταν στο σπίτι με τις φίλες της. Περνώντας από δίπλα της, θέλησα να την πάρω μια αγκαλιά – από εκείνες τις σφιχτές που ξέρω ότι της αρέσουν – αλλά η αντίδρασή της ήταν αποθαρρυντική: όχι τώρα μαμά! Το βλέμμα της μου έλεγε «συγνώμη μανούλα μου αλλά δεν θέλω να με αγκαλιάζεις μπροστά στις φίλες μου» αλλά ο τόνος της φωνής της ήταν σκληρός και αποφασιστικός.

Φυσικά και την κατανοώ. Εξάλλου, εκεί που είναι ήμουνα, κι εδώ που είμαι θα’ ρθει! Για όλες εσάς, όμως, που τα παιδάκια σας είναι ακόμα μικρά και αποζητούν την αγκαλιά σας δημόσια ή ιδιωτικά, έχω να σας πω αυτό: να τα αγκαλιάζετε συνέχεια, γιατί θα έρθει η μέρα που δεν θα σας αφήνουν ούτε να τα ακουμπάτε!

Οι παιδικές αγκαλιές πρέπει να είναι πολλές! Όσο πιο πολλές, τόσο πιο καλά. Τα παιδιά μαζεύουν απόθεμα τρυφερότητας κι αγάπης και το χρησιμοποιούν αργότερα, όταν είναι μεγάλοι και ανεξάρτητοι.

 

 

Η αγκαλιά προσφέρει σιγουριά

Η αγκαλιά διοχετεύει ένα αίσθημα σιγουριάς και προστασίας. Είμαι σίγουρη πως το έχετε νιώσει κι εσείς σε δύσκολες στιγμές, όταν το μόνο που χρειάζεστε είναι μία αγκαλιά από κάποιον που εμπιστεύεστε και αγαπάτε για να νιώσετε αυτό το απλό: πως όλα θα πάνε καλά! Αυτό ακριβώς αισθάνονται και τα παιδιά στην αγκαλιά σας. Ασφάλεια, εμπιστοσύνη και οικειότητα.

Εκφράζει την αγάπη σας

Πολλές φορές είναι δύσκολο να πεις με λόγια όλα αυτά που νιώθεις. Και η αλήθεια είναι πως τα συναισθήματα μίας μαμάς συχνά είναι τόσο έντονα και βαθιά, που δύσκολα τα χωρά σε λέξεις. Όταν, όμως, κλείνεις το παιδί στην αγκαλιά σου, με ένα μαγικό τρόπο του μεταφέρεις όλα όσα νιώθεις! Κάποιες φορές, η γλώσσα του σώματος έχει πιο δυνατή και ισχυρή φωνή!

Μεγαλώνει παιδιά με αυτοπεποίθηση

Η αγκαλιά έρχεται αβίαστα και είναι ουσιαστική όταν νιώθεις για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου συναισθήματα θετικά. Η αγάπη, ο σεβασμός, η περηφάνια και ο θαυμασμός είναι στοιχεία που υποδηλώνουν την εκτίμηση και την συμπαράστασή μας. Το παιδί αντιλαμβάνεται όλα αυτά τα συναισθήματα και νιώθει περισσότερη σιγουριά για τον εαυτό του. Αφού το αγαπάει και το θαυμάζει η μαμά του, ο άνθρωπος που εμπιστεύεται τόσο πολύ και που τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι ο ολόκληρος ο κόσμος του, τότε αγαπά και θαυμάζει και το ίδιο τον εαυτό του.

Προσφέρετε απλόχερα την αγκαλιά σας πριν να είναι αργά!

Γι’ αυτό, λοιπόν, μην τσιγκουνεύεστε τις αγκαλιές σας. Κάθε φορά που ο αυθορμητισμός σας θέλει να αγκαλιάσει το παιδί, να το νιώσει και να του πει πως είναι όλη του η ζωή, απλά αφεθείτε! Σήμερα είναι μικρό και θέλει την μαμά του δίπλα του συνέχεια, μα λίγο αργότερα ο στόχος του θα είναι να αυτονομηθεί και να ανοίξει τα δικά του φτερά. Τότε, η μαμά θα έχει διαφορετικό ρόλο στη ζωή του. Μπορεί να είναι πάντα κοντά του συναισθηματικά, μα θα αποφεύγει τα φιλιά και τις αγκαλιές θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να δείξει πως μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να ανεξαρτητοποιηθεί.

v