Η 2χρονη κόρη μου φοβάται την άμμο. Πώς μπορώ να την βοηθήσω να το ξεπεράσει;

Η 2χρονη κόρη μου φοβάται την άμμο. Πώς μπορώ να την βοηθήσω να το ξεπεράσει;
Ερώτηση:

 Καλησπέρα. Είμαι νέα μαμά και μάλιστα αυτές τις μέρες περιμένω και το δεύτερο παιδάκι μου. Έχω λοιπόν μια κόρη που είναι 2 χρονών και παρουσιάζει φοβία με την άμμο. Δεν θέλει να την πατάει, ούτε με παπούτσια και φυσικά ούτε να την πιάνει. Βλέπω ότι φοβάται πάρα πολύ σε σημείο να μην περνάει καλά. Τι να κάνω; 

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να σας ζήσει η κόρη σας και με το καλό να υποδεχθείτε και το νέο μέλος της οικογένειας σας! Τα παιδιά σας τραβούν προς τη ζωή! Σας κινητοποιούν να παράξετε απαντήσεις στα δικά τους ερωτήματα, έτσι ώστε να τους ανοίξετε δρόμο να προχωρήσουν! Πόσο υπέροχη διαδικασία! Απαιτητική αλλά υπέροχη!

Η κόρη σας λοιπόν, για κάποιο λόγο που ίσως καταλάβετε, ίσως όχι, έχει φοβηθεί την άμμο. Για παράδειγμα, μπορεί να είχατε μια δύσκολη εμπειρία σε μια παραλία την οποία έχει συνδέσει με την αίσθηση της άμμου, κι έκτοτε αποφεύγοντας την επαφή με την άμμο να αισθάνεται ότι θα αποφύγει και τον πόνο που είχε νιώσει τότε. Αυτή η σύνδεση, επειδή είναι ψευδής, χρειάζεται σιγά σιγά να φροντίσετε να αποδυναμώσει. Δηλαδή, δεν έχει νόημα να αποφεύγετε σκόπιμα την επαφή με την άμμο για να μη φοβηθεί, διότι έτσι ο φόβος θα εγκαθίσταται ακόμη περισσότερο.

Ούτε σαφώς χρειάζεται να την εκθέσετε σε ένα φοβικό ερέθισμα, στην προκειμένη περίπτωση την άμμο, χωρίς να λάβετε υπόψη το συναίσθημα της.

Τρυφερά και με έγνοια πάντα να τη φροντίσετε και να τη φέρνετε σε επαφή με άμμο ή με χώμα ή με αντικείμενα που να θυμίζουν θάλασσα. Και πάντα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας που να μπορεί να το επεξεργαστεί διαφορετικά.

Θα μπορούσατε για παράδειγμα να παίξετε με άμμο στο σπίτι σας ή σε ένα οικείο περιβάλλον στο οποίο θα ένιωθε καλά. Μέσω της δικής σας επαφής, της δείχνετε χαλαρά πως μπορεί να την αγγίξει, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κι ότι μπορεί να τη χαρεί φτιάχνοντας κατασκευές!

Θα χρειαστεί να το δείξετε αρκετές φορές ώστε να μπορέσει να κατανοήσει ότι μπορεί κι εκείνη να συμμετέχει αφού έχετε ήδη προνοήσει για την ασφάλεια της. Η ηλικία της είναι τέτοια που χρειάζεται επανάληψη και σταθερότητα από την πλευρά σας ώστε να μπορέσει εκείνη στο δικό της χρόνο να κατανοήσει και να προχωρήσει.

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v