Όλοι βρίσκουν έναν λόγο να σε κρίνουν. Εσύ τι λόγο έχεις να τους ακούς;

Όλοι βρίσκουν έναν λόγο να σε κρίνουν. Εσύ τι λόγο έχεις να τους ακούς;

Η αλήθεια είναι πως ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτοιμοι να κρίνουν τις επιλογές ή τις διάφορες συμπεριφορές μας γρήγορα και χωρίς να μπουν στη θέση μας. Κάθε μας πράξη που δεν συμβαδίζει με τα δικές τους αρχές ή προτεραιότητες, περνά από σκληρή αξιολόγηση και συχνά στρέφεται εναντίον μας. Ακόμα και οι δικοί μας άνθρωποι, που μας αγαπούν και μας νοιάζονται, σπεύδουν να εντοπίσουν τα «λάθη» μας και να μας προσφέρουν τις πολύτιμες συμβουλές τους.

Η άσκοπη κριτική πονάει…

Όταν γινόμαστε μητέρες τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα αφού ό,τι κι αν κάνουμε, κάποιες άλλες το κάνουν καλύτερα. Και η κριτική αυτή μας κάνει πολλές φορές να νιώθουμε αδικημένες, πληγωμένες ή μικρότερες των περιστάσεων. Η αλήθεια, όμως, είναι πως κάθε άνθρωπος πράττει σύμφωνα με τα πιστεύω του, τις επιλογές του και τις συγκυρίες που διαμορφώνουν μία κατάσταση. Αφήστε, λοιπόν, την άσκοπη και μη εποικοδομητική κριτική έξω από τη ζωή σας και ζήστε ελεύθερα!

Απομακρυνθείτε από τα στερεότυπα που σας πνίγουν

Καλώς ή κακώς, ζούμε σε μία κοινωνία γεμάτη στερεότυπα. Για παράδειγμα, οι άντρες δεν πρέπει να κλαίνε. Αντίθετα, πρέπει να είναι πάντα δυνατοί, να δουλεύουν, να αντέχουν και να έχουν το ρόλο του κουβαλητή. Οι γυναίκες, από την άλλη, οφείλουν να είναι πάντα μετρημένες, πειθαρχημένες, ευαίσθητες και τρυφερές. Εκατοντάδες τέτοια στερεότυπα μας ακολουθούν μία ολόκληρη ζωή και σχετίζονται όχι μόνο με το φύλλο μας, αλλά και με τους διάφορους ρόλους μας στην κοινωνία. Όλα αυτά, όμως, είναι απλά στερεότυπα και τελικά, κανείς δεν μας υποχρεώνει να τα ακολουθούμε! Κρατήστε αυτά που σας ταιριάζουν, προσαρμόστε όσα θέλετε να αλλάξετε και πετάξτε εκείνα που σας καταπιέζουν. Το σημαντικό είναι να ζούμε ελεύθερα και ευτυχισμένα, και όχι σύμφωνα με τις άγραφες υποταγές της εκάστοτε κοινωνίας. Εξάλλου, πάντα θα βρουν έναν λόγο να μας κρίνουν…

Κρατείστε μόνο την ουσιαστική κριτική 

Υπάρχουν άνθρωποι που μας αγαπούν και θέλουν να μας φροντίσουν. Όταν, λοιπόν, κρίνουν πως μία συμπεριφορά μας είναι επικίνδυνη, καλό είναι να τους ακούμε, να φιλτράρουμε τη γνώμη τους και να κρατάμε ό,τι μας φαίνεται χρήσιμο. Ωστόσο, υπάρχουν και κακεντρεχείς γνώμες που τελικά αποσκοπούν στο να μας μειώσουν. Τα κίνητρά τους δεν είναι αθώα και προέρχονται, κυρίως, από ανασφάλεια ή ζήλια. Αυτά τα σχόλια, λοιπόν, μπορείτε να τα πετάξετε στον κάδο των απορριμμάτων χωρίς δεύτερη σκέψη! Ασχοληθείτε μόνο με τα ουσιαστικά της ζωής σας. Όλα τα υπόλοιπα είναι άσκοπες παρεμβολές που σας αποπροσανατολίζουν.

Ο μόνος δίκαιος κριτής είναι ο εαυτός σας

Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσάς τη ζωή, τα συναισθήματα, τις ανάγκες ή τις προτεραιότητές σας σε μία δεδομένη στιγμή. Κάθε απόφαση που παίρνουμε εξαρτάται όχι μόνο από το αξιακό μας σύστημα, αλλά και από τους εξωτερικούς παράγοντες που τη διαμορφώνουν. Εάν, λοιπόν, στο τέλος της ημέρας είστε ικανοποιημένη με τις επιλογές και τις πράξεις σας, κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας κρίνει. Εξάλλου, κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσάς τι περνάτε και κάτω από ποιες συνθήκες λαμβάνετε τις αποφάσεις σας.

Εν κατακλείδι…

…. Όλοι βρίσκουν έναν λόγο να μας κρίνουν. Εμείς, όμως, τι λόγο έχουμε να τους ακούμε; Το μόνο που κερδίζουμε είναι να νιώθουμε άσχημα, να πλήττουμε την αυτοπεποίθησή μας και τελικά να χάνουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Παύουμε να ζούμε για εμάς, και τελικά ζούμε για τους άλλους. Η ευτυχία, όμως, δεν εξαρτάται από τρίτους. Είναι μία ατομική, εσωτερική διαδικασία που δεν ακούει τις γνώμες ή την κριτική των άλλων. Εξάλλου, η κριτική δε σταματά ποτέ αλλά η ευτυχία δεν ακούει τι θα πουν οι άλλοι!  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v