4 προβλήματα των μωρών στο πρώτο τρίμηνο και πώς να τα αντιμετωπίσετε

4 προβλήματα των μωρών στο πρώτο τρίμηνο και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Οι πρώτοι τρεις μήνες με το μωρό είναι, ίσως, οι πιο αντιφατικοί. Από τη μία η ευτυχία και ο ενθουσιασμός σου είναι δύσκολο να χαλιναγωγηθούν, ενώ παράλληλα τα δεκάδες θέματα που προκύπτουν και για τα οποία δεν έχεις την παραμικρή ιδέα πώς να τα διαχειριστείς, σου προκαλούν άγχος ή και τρόμο!

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα νεογέννητα. Μπορεί να τα κάνουν να κλαίνε και να υποφέρουν, αλλά εάν τα γνωρίζουμε παύουν να αποτελούν πηγή άγχους. Προσπαθούμε, απλά, να τα αντιμετωπίσουμε και περιμένουμε τον χρόνο να περάσει και να τα επουλώσει.

Κολικοί

 

Όλοι ξέρετε για του κολικούς! Είναι όταν το μωράκι σας αρχίζει να κλαίει ασταμάτητα για λίγες ώρες και σε καθημερινή βάση. Συνήθως οι κωλικοί ξεκινούν την 3η με 4η εβδομάδα και ολοκληρώνονται στο τέλος του 3ου μήνα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως οι συγκεκριμένοι πόνοι είναι φυσιολογικοί και, όσο και αν σας στενοχωρεί που υποφέρει το μωρό σας, είναι δείγμα υγείας. Τα πιθανότερα αίτια των κολικών είναι τα πολλά αέρια στα έντερα και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να τους σταματήσετε. Ωστόσο, μπορείτε να ανακουφίσετε το μωράκι σας από τους έντονους πόνους.

Αντιμετώπιση: Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στην κοιλιά του μωρού με ελαφριές, κυκλικές κινήσεις, ή να τοποθετήσετε μερικά ζεστά επιθέματα για μερικά λεπτά. Εξίσου βοηθητικό θα ήταν και ένα ζεστό μπάνιο. Με αυτούς τους τρόπους ζεσταίνεται η πονεμένη περιοχή, ενώ βοηθάτε να αέρια να φύγουν από το έντερο ώστε το μωρό να ανακουφιστεί.

Βρεφική νινίδα

Δεν συναντάμε τη βρεφική νινίδα σε όλα τα βρέφη, ούτε στον ίδιο βαθμό. Πρόκειται για κιτρινωπές φολίδες που εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή του κεφαλιού ή σε άλλα λιπαρά μέρη του δέρματος όπως πίσω από το αυτί, δημιουργώντας την εντύπωση πως η συγκεκριμένη περιοχή ξεφλουδίζει. Ουσιαστικά πρόκειται για μία συχνή φλεγμονώδη δερματοπάθεια, η οποία οφείλεται σε έναν συνδυασμό υπερπαραγωγής σμήγματος και ερεθισμού, από έναν ζυμομύκητα που ονομάζεται Malessezia.

Αντιμετώπιση: Το βασικότερο για την αντιμετώπισή της είναι να μην μπείτε στον πειρασμό να αφαιρέσετε τις φολίδες στο κεφαλάκι του μωρού με τα δάχτυλά σας, γιατί μπορεί να προκαλέσετε χειρότερη φλεγμονή ή ακόμη και αιμορραγία. Η λύση στο ευαίσθητο αυτό πρόβλημα είναι το φυτό καλέντουλα που είναι επουλωτικό, αναπλαστικό, αντιφλεγμονώδες, ενυδατικό και κατά των ερεθισμών και των δερματικών προβλημάτων. Εάν δυσκολεύεστε να το βρείτε στην αγορά, μπορείτε να προμηθευτείτε το σαμπουάν και αφρόλουτρο Weleda Baby που περιέχει βιολογική καλέντουλα, έλαια αμυγδάλου και σουσαμιού και είναι κατάλληλο για την ξηρή και ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα ενώ ανακουφίζει από την νινίδα.

Ευαίσθητη επιδερμίδα – συγκάματα

Όσο προσεκτικές κι αν είμαστε με την αλλαγή πάνας ή την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής των μωρών μας, είναι δύσκολο να αποφύγουμε τον ερεθισμό της. Το σύγκαμα προκαλεί πόνο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή μέχρι να επουλωθεί.  Μοιάζει με εξάνθημα που συνήθως ξεκινάει από τις πτυχές του δέρματος στους μηρούς και στην περιοχή της πάνας και εξαπλώνεται. Η κοκκινίλα είναι βαθιά, με πολλά, άσπρα στρογγυλά σπυράκια.

Αντιμετώπιση: Για να αποφεύγεται το σύγκαμα, καλό θα είναι να περιποιείστε και να προφυλάσσετε το δέρμα του μωρού σας καθημερινά. Για να αποφύγετε βαριές φαρμακευτικές κρέμες του εμπορίου, μπορείτε να δοκιμάσετε και εδώ την καλέντουλα και το χαμομήλι που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Η Weleda Κρέμα Καλέντουλα αλλαγή πάνας περιέχει βιολογική καλέντουλα και χαμομήλι, ενώ όχι μόνο καταπραύνει την πονεμένη περιοχή, αλλά προστατεύει και αφήνει το δέρμα να αναπνεύσει, προστατεύοντας από υγρασία.

Πόνοι στα ούλα

Τα πρώτα δοντάκια συνήθως βγαίνουν γύρω στους 6 μήνες, αλλά είναι φυσιολογικό να εμφανιστούν μεταξύ των 3 και 12 μηνών. Λίγο πριν κάνουν την εμφάνισή τους, όμως, το μωράκι σας έχει ενοχλήσεις στα ούλα. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν σκάσει το δοντάκι, τα μωράκια μας πονάνε ενώ μπορεί να εμφανίσουν και χαμηλό πυρετό.

Αντιμετώπιση: Aφήστε στο ψυγείο ένα μαλακό παιχνίδι ή μια πετσέτα μέχρι να παγώσει αρκετά, κι έπειτα δώστε το στο μωράκι σας να το βάλει στο στόμα του. Το παγωμένο μαλακό αντικείμενο θα μουδιάσει τα ούλα και θα το ανακουφίσει χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να το τραυματίσει. Επιπλέον, μπορείτε να πειραματιστείτε και με διάφορα  παιχνίδια ή κρίκους, ειδικούς για αυτήν την περίπτωση, ή να κάνετε ελαφρύ μασάζ στην περιοχή που πονάει.
v