Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για τις μητέρες

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για τις μητέρες

Όλοι ξέρουμε πλέον πόσο ευεργετικός είναι ο θηλασμός για τα μωρά μας, αφού μεταφέρουν τα αντισώματα της μαμάς στο μωρό, εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και περιορίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών. Επιπρόσθετα, το μητρικό γάλα δεν περιέχει μικρόβια, είναι πιο εύπεπτο ενώ βρίσκεται πάντα στη σωστή θερμοκρασία.

Ο θηλασμός, όμως, δεν κάνει καλό μόνο στο μωρό αλλά και στην μητέρα αφού μειώνει τον κίνδυνο της επιλόχειας κατάθλιψης και ορισμένων καρκίνων στις γυναίκες, ενώ τις βοηθά να διατηρήσουν κανονικό βάρος και να ρυθμίσουν σωστά το σάκχαρο στο αίμα τους.

Σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες έχουμε ακόμα έναν λόγο να θηλάζουμε! Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας (ECE 2019) στη Λιόν της Γαλλίας, απέδειξε πως οι γυναίκες που θήλασαν τα μωρά τους έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια καθώς μεγαλώνουν. Μάλιστα, η έρευνα αναφέρει πως όσο μεγαλύτερη ήταν η περίοδος θηλασμού, τόσο αυξάνεται η προστατευτική του δράση για την καρδιά της μητέρας.

Η νέα έρευνα, έγινε σε 283 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες είχαν θηλάσει για διάστημα από 1 έως 8 μήνες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες γυναίκες είχαν θηλάσει περισσότερους μήνες είχαν σημαντικά μειωμένους δείκτες αρτηριοσκλήρυνσης (απώλειας της ελαστικότητας των αρτηριών) και αθηροσκλήρωσης (ανάπτυξης βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών).

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες. Ωστόσο, επειδή επρόκειτο μόνο για μια μελέτη συσχέτισης, το ενδιαφέρον μας τώρα στρέφεται στο να αναζητήσουμε τις υποκείμενες αιτίες γι’ αυτή την προστατευτική δράση» δήλωσε η κ. Λαμπρινουδάκη, προσθέτοντας πως αν καταφέρουν να βρουν τις αιτίες, οι γυναίκες θα έχουν έναν ακόμη λόγο για να θηλάσουν τα βρέφη τους.

Πηγή πληροφοριών: iatronet. gr

v