Να κρατήσω τον γιο μου στο σπίτι αντί να τον στείλω στον παιδικό ή είναι αντιπαιδαγωγικό;

Να κρατήσω τον γιο μου στο σπίτι αντί να τον στείλω στον παιδικό ή είναι αντιπαιδαγωγικό;
Ερώτηση:

 Ο γιος μου είναι 3,5 χρόνων και πηγαίνει για δεύτερη χρονιά παιδικό σταθμό. Λόγω εγκυμοσύνης σε λίγο καιρό θα σταματήσω την δουλειά μου και θα παραμείνω σπίτι για έναν χρόνο περίπου. Να τον κρατήσουμε σπίτι κι αυτόν για την χρονιά που έρχεται και να συνεχίσει την επόμενη; Είναι αντιπαιδαγωγικό αυτό, όπως μας είπαν από το σταθμό; Θα του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα; Δεδομένου ότι δεν είναι από τα παιδιά που ανυπομονεί να πάει εκεί γιατί περνάει καλά. 

 

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Με το καλό να φέρετε στη ζωή και το δεύτερο παιδάκι σας! Αντιλαμβάνομαι ότι διανύετε μια φάση αλλαγής που αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας σας κι έτσι αναρωτιέστε για διάφορα θέματα στο πώς να τα προχωρήσετε. Τα ερωτήματα σας είναι υγιή. Αξιοποιήστε την επεξεργασία σας για να πάρετε τις καλύτερες για εσάς αποφάσεις!

Ο παιδικός σταθμός δεν αποτελεί απλά λύση ανάγκης επειδή οι γονείς εργάζονται. Ο παιδικός σταθμός αποτελεί μια ευκαιρία πρώτου ανοίγματος του παιδιού στον κόσμο εκτός οικογένειας. Παρέχει δυνατότητες διαφορετικών σχέσεων, αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας! Για να απαντήσετε λοιπόν στο ερώτημα σας, χρειάζεται να συνυπολογίσετε όλα αυτά τα στοιχεία και να αναρωτηθείτε για το όφελος του γιού σας από την απόφαση σας να πάει ήδη 2 χρόνια στον παιδικό. Δεν είναι απλά ο χρόνος σας ή η εργασιακή σας κατάσταση που θα αλλάξει.

Ο γιός σας μεγαλώνει, προχωράει και για να τον φροντίσετε έχετε να του δώσετε ότι καλύτερο! Εάν εξελίσσεται όμορφα θα ήταν καλό για εκείνον να συνεχίσει το πρόγραμμα του. Εάν νιώθετε ότι δεν έχει κερδίσει από αυτήν την εμπειρία, έχετε να αναρωτηθείτε για την απόφαση σας αυτήν, ακόμη και για την συγκεκριμένη επιλογή που κάνατε.

Το να δείτε το θέμα από παιδαγωγική ή αντιπαιδαγωγική πλευρά είναι μία πρώτη, επιδερμική προσέγγιση. Το ερώτημα είναι, σε αυτήν την νέα φάση που όλοι σύντομα θα είστε καθώς θα έχετε υποδεχθεί το νέο μέλος της οικογένειας σας, πως ο γιός θα είναι περισσότερο κερδισμένος; Πώς δε θα χάσει κάτι από το προχώρημα του αλλά αντιθέτως θα νιώθει καλά ως μεγάλος αδερφός; Εσείς πως θα νιώθετε πιο ήσυχοι ως γονείς ότι έχετε φροντίσει καλά τα παιδιά σας; Ο παιδικός είναι τελικά συνθήκη ανάγκης ή εξελικτικό βήμα;

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v