SexHarassMap: Ο χάρτης που καταγράφει τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα

SexHarassMap: Ο χάρτης που καταγράφει τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα

Χανιά 2/7/2019

Ο 27χρονος Ιωάννης Παρασκάκης χτυπάει με το αυτοκίνητο του την 60χρονη Suzanne Eaton, την βάζει αναίσθητη στο πορτμπαγκάζ και την μεταφέρει σε μια σπηλιά, όπου τη βιάζει και έπειτα τη δολοφονεί.

Πάτρα 30/6/2019

Ένας 27χρονος, αφού πήγε στο σπίτι της 19χρονης πρώην συντρόφου του και καυγάδισε μαζί της, την τραυμάτισε με το μαχαίρι που έφερε πάνω του.

Αυτά τα περιστατικά είναι δύο ενδεικτικές περιπτώσεις σεξουαλικής και έμφυλης βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας. Δύο περιστατικά από τα χιλιάδες που συμβαίνουν καθημερινά, τα περισσότερα από τα οποία δεν ακούγονται ποτέ. Η οργάνωση SexHarassMap σε μια προσπάθεια αφύπνισης, δημιούργησε τον χάρτη που καταγράφει τις επιθέσεις κατά των γυναικών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στόχος της οργάνωσης είναι να καταγράψει δολοφονίες γυναικών, βιασμούς, επιθέσεις και παρενοχλήσεις, χωρίζοντας αυτά τα περιστατικά ανά έτος. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από καταγγελίες, οπότε σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των περιστατικών έμφυλης βιας στην Ελλάδα, κάτι που εξηγεί την αύξησή τους στον χάρτη τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα περιστατικά που καταγράφει η οργάνωση χωρίζονται στις εξής κατηγορίες- και απεικονίζονται με το ανάλογο χρώμα:

Γυναικοκτονία: μαύρο 

Βιασμός/ξυλοδαρμός: μπορντό 

Ενδοικογενειακή βία: μοβ 

Σεξουαλική παρενόχληση: σκούρο πορτοκαλί 

Λεκτική παρενόχληση: ανοιχτό πορτοκαλί

Παρενόχληση στα social media: καφέ 

Παρενόχληση στον χώρο εργασίας: γκρι 

Άδικη δικαστική απόφαση: τιρκουάζ 

Τrafficking: μπλε

Αυτή η ενέργεια ξεκίνησε πριν από 1 χρόνο και έχει σκοπό να αναδείξει τα καθημερινά βιώματα γυναικών, αλλά και μικρών κοριτσιών στον δρόμο, στο σπίτι, στην δουλειά, στο πανεπιστήμιο, ακόμη και στο σχολείο. Μέσα από την συγκεκριμένη οργάνωση, οι γυναίκες μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά που τους έχουν συμβεί ή έχουν υπάρξει μάρτυρες σ' αυτά. Επιπλέον, πληροφορούνται για το πού μπορούν να στραφούν για νομική και ψυχολογική υποστήριξη.

«Θέλουμε να μπορούμε να καταγγείλουμε τη βία της καθημερινότητάς μας χωρίς ντροπή και φόβο, χωρίς ενοχή, χωρίς να υποτιμηθεί ή να απαξιωθεί αυτή η εμπειρία, για να αντιδράσουμε συλλογικά απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις[…]Ελπίζουμε το SexHarassMap να αποτελέσει εργαλείο αυτής της πάλης μας ενάντια στο φαινόμενο.», αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους.

Η βία κατά των γυναικών είναι υπαρκτή. Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό για να μην συντηρήσουμε άλλο την ανοχή της κοινωνίας απέναντι σε αυτό. «Με αυτόν τον χάρτη θέλουμε να αναγκάσουμε τον κόσμο να δει το πρόβλημα στην πραγματική του έκταση και μορφή, να μην μπορεί να κάνει ότι δεν άκουσε, δεν είδε, δεν ήξερε.»

Δείτε τον χάρτη εδώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

v