Μήπως ο σύντροφός σας ασκεί επάνω σας ψυχολογική βία;

Μήπως ο σύντροφός σας ασκεί επάνω σας ψυχολογική βία;

Σε κάθε σχέση, με τον καιρό, καλλιεργείται μεταξύ των δύο συντρόφων μια ιδιαίτερη δυναμική η οποία είναι συνάρτηση των προσωπικοτήτων και των αναγκών τους, των απαιτήσεων και των συμβιβασμών τους. Υπάρχουν, όμως, φορές που ο ένας αποφασίζει να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του άλλου προς ώφελός του και η σχέση γίνεται καταπιεστική. Αν έχετε υπόνοιες ότι ο σύντροφός σας ασκεί επάνω σας ψυχολογική βία, αναρωτηθείτε εάν έχετε παρατηρήσει κάποιες από αυτές τις χαρακτηριστικές συμπεριφορές.

Αντιδρά υπερβολικά με ασήμαντες αφορμές

Είναι φυσιολογικό σε μια σχέση να ενοχλούμαστε από καποια πράγματα που κάνει ή λέει ο άλλος, τα οποία όμως είναι ασήμαντα και με τον καιρό τα συνηθίζουμε. Επίσης, όλοι μας κάνουμε λάθη για τα οποία μπορεί να «τ’ ακούσουμε» από τον άλλον χωρίς όμως να επηρεάζει αυτό τη σχέση μας.

Εάν ο σύντροφός σας, με αφορμή τέτοιου είδους μικροπράγματα, κάνει ολόκληρες σκηνές σα να διακυβεύεται ολόκληρη η σχέση, μάλλον επιχειρεί να σας φέρει στη θέση του απολογούμενου όσο πιο συχνά γίνεται. Κάπως έτσι, εσείς θα νιώθετε διαρκώς υπεύθυνη για έναν εν δυνάμει χωρισμό κι εκείνος θα μπορεί να σας κάνει ότι θέλει.

Υποβαθμίζει τις ανάγκες σας

Όταν νιώθουμε ριγμένοι ή αδικημένοι, μπορούμε πάντα να γκρινιάξουμε στον άνθρωπό μας που δείχνει κατανόηση και δεν μας παρεξηγεί. Αντίστοιχα, εκείνος θα τα πει σε εμάς, που θα τον ακούσουμε με υπομονή χωρίς να τον κρίνουμε.

Εάν ο σύντροφός σας, αντί να ακούσει τα παράπονά σας με καλή διάθεση, σας αποπαίρνει και διατείνεται σε κάθε ευκαιρία ότι τα δικά του «βάσανα» είναι μεγαλύτερα, ίσως να είναι, απλώς, εγωκεντρικός. Όταν υποτιμά τις ανάγκες σας και βάζει τις δικές του πάνω απ’ όλα, ίσως προσπαθεί να σας επιβάλλει έναν συγκεκριμένο ρόλο που εξυπηρετεί τον ίδιο και όχι τη σχέση σας.

Σας υποτιμά μπροστά στους φίλους σας

Ο σύντροφός μας γνωρίζει πράγματα για εμάς που οι φίλοι μας δε γνωρίζουν και ξέρει, επίσης, ποια είναι τα αδύνατα σημεία μας. Αν και είναι κάτι δεδομένο σε μια υγιή σχέση, δεν παύει να μας κάνει ιδιαίτερα ευάλωτες όταν τα πράγματα δεν είναι όπως ελπίζαμε.

Εάν ο σύντροφός σας κάνει αστεία μπροστά στους φίλους σας για ζητήματα που εσείς θεωρείτε πολύ προσωπικά, υποβαθμίζει όσα είναι σημαντικά για σας ή ξεστομίζει υπερβολές για τα δήθεν ελαττώματά σας, είναι πιθανόν να το κάνει με δόλο. Φέρνοντάς σας σε δύσκολη θέση και δημιουργώντας μια στρεβλή εικόνα για σας στον κύκλο σας, σας απομονώνει και χτυπά κατεθείαν στην αυτοεκτίμησή σας.

Βάζει τον εαυτό του στη θέση του θύματος

Όταν αγαπάμε τον άλλον, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να τον βλάψουμε. Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό, να νιώθουμε άσχημα και να θέλουμε να επανορθώσουμε κάθε φορά που βλέπουμε ότι ο άλλος δεν είναι καλά εξαιτίας μας.

Εάν ο σύντροφός σας παρουσιάζει διαρκώς τον εαυτό του ως θύμα και κατηγορεί εσάς για την κακοτυχία ή την κακή του διάθεση, είναι και αυτός ένας τρόπος να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της ενοχής για να σας αναγκάσει να κάνετε αυτό που θέλει. Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ώστε να φαίνεται ότι εσείς έχετε το πάνω χέρι, τον χειραγωγείτε και τον εκμεταλλεύεστε, επιχειρεί να σας χειραγωγήσει εκείνος.

Κάνει υπερβολικές σκηνές ζήλειας

Η ζήλεια δεν μπορεί να απουσιάζει εντελώς από μια σχέση και εξαρτάται από εμάς με ποιον τρόπο θα εκφράσουμε τις όποιες ανησυχίες μας χωρίς να υποτιμήσουμε ή να προσβάλλουμε τον σύντροφό μας. Αν ο ένας το θελήσει, όμως, η ζήλια γίνεται όπλο με το οποίο μπορεί να εκβιάσει συναισθηματικά τον άλλον.

Εάν ο σύντροφός σας ψάχνει διαρκώς αφορμές για να σας κατηγορήσει ότι φλερτάρετε πίσω απ’ την πλάτη του, κάνει σκηνές για πράγματα που δεν έχουν συμβεί, ψάχνει το κινητό σας και ζητά αναφορά για ότι κάνετε, ίσως πρέπει να ανησυχήσετε. Καλλιεργώντας την εντύπωση ότι δεν του είστε πιστή, σας βάζει σε θέση απολογούμενου για κάτι που δεν έχετε κάνει ποτέ ώστε να έχει εκείνος το πάνω χέρι στις διαφωνίες σας.

Σε περίπτωση που νιώσετε ότι βρίσκεστε στη λάθος πλευρά μιας τέτοιας σχέσης, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μιλήσετε στους ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Να θυμάστε ότι ο άνθρωπος που ασκεί ψυχολογική βία, καταφεύγει συνήθως σε ψέμματα, υπερβολές και αντιστροφή της πραγματικότητας, πράγματα που καταρρέουν εύκολα εάν αντιμετωπιστούν με καθαρό μυαλό και όπλο την αλήθεια. Μην μπαίνετε ποτέ στη θέση του φταίχτη και μη δίνετε στον άλλον την εντύπωση ότι, εάν επιμείνει στην ίδια τακτική θα πάρει αυτό που θέλει.

Το σημαντικότερο είναι να καταλάβετε ότι όταν κάποιος αγαπά και αγαπιέται δεν έχει ανάγκη να κυριαρχήσει στον άλλον μέσω του συναισθηματικού εκβιασμού και να διεκδικήσετε τη θέση που σας αξίζει μέσα στη σχέση σας, είτε σ’ αυτήν είτε στην επόμενη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v