5 λόγοι να τον χωρίσεις όσο κι αν τον αγαπάς

5 λόγοι να τον χωρίσεις όσο κι αν τον αγαπάς

Δεν είναι απαραίτητο να έχει συμβεί κάτι «δραματικό» για να τελειώσει μια σχέση. Οι άνθρωποι χωρίζουν γιατί νιώθουν ότι ο σύντροφός τους δεν μπορεί πια να καλύψει τις ανάγκες και τα θέλω τους. Όσο περνάει ο καιρός, βγαίνουν στην επιφάνεια αρνητικά στοιχεία που ο έρωτας στην αρχή είχε καλύψει και που πλέον φθείρουν το ζευγάρι. Και όσο κι αν θέλουμε να πιστέψουμε στην δύναμη της αγάπης και της επιμονής, καμιά φορά δεν αρκούν για να σώσουν μια σχέση.

Αποφεύγετε να περνάτε χρόνο μαζί

Κρύβεστε πίσω από υποχρεώσεις ή προσποιείστε ότι έχετε πολλή δουλειά προκειμένου να αποφύγετε να περάσετε χρόνο μαζί. Μπορεί να το κάνετε επειδή βαριέστε και πιστεύετε ότι δεν έχετε τίποτα καινούριο να μοιραστείτε ή επειδή πολύ απλά δεν απολαμβάνετε πια τον την συντροφιά ο ένας του άλλου. Η επικοινωνία, όμως, είναι το Α και το Ω σε μια σχέση και η έλλειψη της την καταδικάζει σταδιακά σε αποτυχία, γιατί οι τριβές και τα προβλήματα μοιάζουν ανυπέρβλητα όταν δύο άνθρωποι δεν είναι ενωμένοι για να τα αντιμετωπίσουν.

Προβληματική σεξουαλική ζωή

Το σεξ παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή ενός ζευγαριού ακόμη κι αν είναι χρόνια μαζί. Είναι φυσιολογικό να μην υπάρχει η συχνότητα του πρώτου καιρού, ωστόσο η απουσία του φθείρει την σχέση με αποτέλεσμα οι σύντροφοι να μοιάζουν περισσότερο με συγκατοίκους παρά με εραστές. Η ρουτίνα και οι υποχρεώσεις απορροφούν μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας και πολλές φορές το σεξ αποκτά δευτερεύουσα σημασία. Αυτό όμως έχει και ως αποτέλεσμα την συναισθηματική απομάκρυνση του ζευγαριού. Με τον καιρό αυτή η απομάκρυνση οδηγεί στο να κλειστεί ο καθένας στον εαυτό του, να αδιαφορήσει για την σχέση του μέχρι την στιγμή που θα συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να ζει άλλο έτσι και χωρίζει. 

Τσακώνεστε συστηματικά

Οι καυγάδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή ενός ζευγαριού και είναι αναμενόμενοι, ειδικά στις μακροχρόνιες σχέσεις. Πολλές φορές λειτουργούν ως τονωτικό και βοηθούν να λυθούν σημαντικά ζητήματα. Όταν όμως γίνονται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, τότε πρέπει η σχέση γίνεται δυσλειτουργική. Οι συχνές λογομαχίες και οι άσχημοι χαρακτηρισμοί χαλούν τις ισορροπίες, πληγώνουν και φθείρουν και τις δύο πλευρές.

*Φωτογραφία: independent.co.uk

Παύετε να σκέφτεστε με το «εμείς»

Μια σχέση δεν είναι δυσλειτουργική όταν και οι δύο βάζουν το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Όταν οι ανάγκες και οι επιθυμίες του ενός αρχίζουν να υπερκαλύπτουν του άλλου, τότε δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα καθώς κάποιος από τους δύο αναγκάζεται να κάνει περισσότερους συμβιβασμούς προκειμένου να διατηρήσει μια ισορροπία. Καθώς περνάει ο καιρός όμως συσσωρεύονται παράπονα, απωθημένα και ένα είδος πικρίας που είναι δύσκολο να ξεχαστεί. Η δύσκολη καθημερινότητα μαζί με την συνήθεια δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο να λάβει κανείς υπόψιν του τα θέλω του άλλου και έτσι η σχέση φθείρεται και φθάνει στο απροχώρητο.

Δεν έχετε κοινά όνειρα

Όταν δύο άνθρωποι έχουν βρει κοινό κώδικα επικοινωνίας και τους ενώνει βαθιά αγάπη είναι πολύ θλιβερό όταν ανακαλύπτουν ότι τα όνειρά τους δεν συμβαδίζουν. Μπορεί στην αρχή να περνούσαν όμορφα και να θεωρούσαν ότι βρήκε ο ένας στον άλλον το χαμένο του μισό, όμως, με τον καιρό να συνειδητοποίησαν ότι οι ανάγκες και τα θέλω τους απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους. Για τον έναν μπορεί να είναι πιο σημαντικό να κυνηγήσει την καριέρα του απ’ ότι να αποκτήσει ένα παιδί, ενώ για τον άλλον να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όταν αυτές οι διαφορές είναι τόσο βασικές, δύσκολα μια σχέση μπορεί να ευδοκιμήσει. Ο καθένας ξεχωριστά θα χρειαστεί να κάνει μια επιλογή που δεν απαιτεί απλώς μια υποχώρηση, αλλά μια ριζική αλλαγή στον τρόπο σκέψης, που όμως που δημιουργεί ανεκπλήρωτα απωθημένα και αρνητικά συναισθήματα ανάμεσα στο ζευγάρι. Τότε ο χωρισμός δεν είναι μόνο αναπόφευκτος αλλά και επιθυμητός…

v