Γιατί είναι επικίνδυνο οι ξένοι να φιλάνε τα μωρά μας

Γιατί είναι επικίνδυνο οι ξένοι να φιλάνε τα μωρά μας

Το σκηνικό είναι λίγο-πολύ γνωστό σε κάθε μαμά: συχνά στην βόλτα που θα κάνει με το μωρό της ή όταν δεχθεί επισκέψεις στο σπίτι, θα υπάρχει κάποιος-α πολύ  διαχυτικός με το μωρό που θα θελήσει να το αγκαλιάσει, να το χαϊδέψει και να το φιλήσει. Αυτές οι τρυφερές εκδηλώσεις, όσο αγνές και αν είναι μπορούν βλάψουν την υγεία του μικρού μας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν φιλήσει το μωρό τουλάχιστον τους 3 πρώτους μήνες ζωής τους καθώς οι κίνδυνοι είναι πολλοί.

Επιχείλιος έρπητας

Το πιο συνηθισμένο μικρόβιο που βρίσκεται στο στόμα μας είναι ο επιχείλιος έρπητας  και παρόλο που για τους ενήλικες δεν αποτελεί κίνδυνο, δεν ισχύει το ίδιο και για τα νεογνά. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μόλυνση, ο ιός μπορείς να είναι μέχρι και θανατηφόρος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φουσκάλες κοντά ή μέσα στο στόμα, ενώ παρατηρείται και πρήξιμο στα χείλια. Μερικές φορές ο ιός επηρεάζει και τα μάτια. Συνήθως αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά αν ο ιός εξαπλωθεί σε ζωτικά όργανα, τότε το μωρό κινδυνεύει πραγματικά.

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση ή αλλιώς η «ασθένεια του φιλιού», μεταδίδεται κυρίως με το σάλιο. Στα παιδιά και ιδιαίτερα στα βρέφη που προστατεύονται από μητρικά αντισώματα η λοίμωξη είναι συχνά ασυμπτωματική ή προκαλεί ήπιες κλινικές εκδηλώσεις όπως ήπιο πυρετό, αμυγδαλίτιδα και γενικά συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Δεν παύει όμως να είναι μια επικίνδυνη νόσος για ένα νεογνό που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο που να μας προστατεύει γι’ αυτό ως γονείς οφείλουμε να πάρουμε τα μέτρα μας και να κρατήσουμε μακριά τα μωρά μας από τις τρυφερές εκδηλώσεις των ξένων.

Κακή στοματική υγιεινή

Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και όμως δεν είναι. Αν κάποιος φιλήσει ένα μωρό ενώ δεν έχει καλή στοματική υγιεινή μπορεί να του μεταδώσει τα ίδια ακριβώς μικρόβια με τον ίδιο. Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της στοματικής υγείας της Υπηρεσίας Οδοντιατρικής Υγιεινής «Αν οι μαμάδες έχουν για παράδειγμα οδοντική τερηδόνα στο στόμα τους έχουν και υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων, τα οποία μπορούν εύκολα να μεταδώσουν στα παιδιά τους, με ένα αθώο φιλί στο στόμα».

Ξέρατε ότι…

…το να φιλάμε τα μωρά στο αυτί είναι άκρως επικίνδυνο για την ακοή τους; Ακόμη κι ένα απλό φιλί μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή αναρρόφηση μέσα στο κανάλι του αυτιού. Επειδή τα κανάλια αυτά στα νεογνά είναι πολύ μικρά, μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη στο τύμπανο με αποτέλεσμα να χάσουν ακόμη και την ακοή τους.

Τα μωράκια είναι μικρά, εύθραυστα και πολύ επιρρεπή στα μικρόβια γι’ αυτό και περνάει από το δικό μας χέρι να διαφυλάξουμε την υγεία του. Μην ντραπείτε, λοιπόν, να αρνηθείτε επισκέψεις ή τα χάδια και τα φιλιά αγνώστων προς το παιδί σας.

 Πηγή: paidiatros.com

 

v