5 μοντεσσοριανές δραστηριότητες που αναπτύσσουν τις κινητικές δεξιότητες των νηπίων

5 μοντεσσοριανές δραστηριότητες που αναπτύσσουν τις κινητικές δεξιότητες των νηπίων

Δεν είναι μυστικό! Όλα τα νήπια είναι υπερδραστήρια και έχουν την τάση να αγγίζουν, να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους και γενικά να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους όσο τον δυνατόν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και αναπτύσσουν τόσο τις αντιληπτικές όσο και τις κινητικές τους δεξιότητες. Οι κινητικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Βοηθήστε το να τις αναπτύξει με αυτές τις δραστηριότητες που είναι βασισμένες στην μέθοδο της Μαρίας Μοντεσσόρι.

Ζωγραφική με κηρομπογιές μεγάλου μεγέθους

Τα περισσότερα νήπια θέλουν να «ζωγραφίσουν» ακόμη και αν δεν μπορούν να πιάσουν σωστά τον μαρκαδόρο ή το μολύβι τους. Γι’ αυτό και η μέθοδος Μοντεσσόρι αποτρέπει τους γονείς να δίνουν στυλό ή μολύβια στα παιδιά, μέχρι το χέρι τους να είναι έτοιμο μυϊκά.  Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τις κηρομπογιές μεγάλου μεγέθους. Το σχήμα τους είναι τέτοιο που τα νήπια αναγκαστικά θα τις κρατήσουν με τρία δάχτυλα χωρίς να χρειαστεί να τα βοηθήσετε. Είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να δυναμώσουν τους μυς των δαχτύλων και του καρπού και να προετοιμάσουν τα μικρά για τη γραφή. Μπορείτε να τις προμηθευτείτε εδώ.

Σκίσιμο χαρτιούΕίναι από τις πιο απλές δραστηριότητες που, όμως, τα νήπια απολαμβάνουν πολύ. Επιπλέον,  βοηθάει να δυναμώσουν οι μύες των χεριών και να μάθουν να τα συντονίζουν. Επιλέξτε ένα όμορφο χαρτί σε έντονο χρώμα και κόψτε το σε λωρίδες. Δείξτε στο παιδί τον τρόπο για να το πετύχει και μόλις τα καταφέρει, ζητήστε του να σκίσει τις λωρίδες σε μικρότερα κομμάτια.

Παιχνίδι με νερό

Γεμίστε την μπανιέρα ή μια απλή λεκάνη με νερό και δώστε στο παιδί ένα πλαστικό κυπελάκι. Βάλτε δίπλα του μια δεύτερη λεκάνη και δείξτε του πως να μεταφέρει το νερό από την μπανιέρα στη λεκάνη. Ακόμη, μπορείτε να του δώσετε ένα σφουγγάρι και να του μάθετε πώς να το στραγγίζει. Με αυτές τις δύο απλές δραστηριότητες το παιδί μαθαίνει να ελέγχει τις κινήσεις του. Επιπλέον, δυναμώνουν οι μύες των χεριών και αποκτά σταθερότητα.

Zωγραφική με κιμωλία

H κιμωλία απαιτεί περισσότερη πίεση από τις κηρομπογιές, γεγονός που βοηθά το παιδί να αντιληφθεί την αίσθηση της πίεσης που χρειάζεται για να μπορέσει να γράφει στο μέλλον. Χρησιμοποιείστε έναν μικρό μαυροπίνακα και αφήστε το μικρό σας να σχεδιάσει ό,τι θέλει. Εκτός από τις κινητικές τους δεξιότητες, η ζωγραφική βοηθάει και στην ανάπτυξη της φαντασίας.

KoλάζΞεκινήστε να φτιάχνετε κολάζ μαζί με το παιδί χρησιμοποιώντας κόλλα. Με αυτόν τον τρόπο το ενθαρρύνετε όχι μόνο να δημιουργήσει, αλλά και να αποκτήσει ακρίβεια στις κινήσεις του. Μπορείτε να εκτυπώσετε τους αγαπημένους του ήρωες ή να χρησιμοποιήσετε φύλλα και βαμβάκι για να φτιάξετε ένα εντυπωσιακό κολάζ.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v