Τα 5 μυστικά ενός καλού γονιού

Τα 5 μυστικά ενός καλού γονιού

Τα παιδιά, για να μεγαλώσουν σωστά, χρειάζονται πρώτα και κύρια αγάπη. Όσο περισσότερο τους δείξεις την αγάπη σου, τόσο πιο ισορροπημένοι και με αυτοπεποίθηση ενήλικες γίνονται. Ωστόσο, κάποιες φορές, η αγάπη μας ίσως εκδηλώνεται λανθασμένα. Σημασία, για παράδειγμα, δεν έχει να τους κάνουμε όλα τα χατίρια αλλά να τους δώσουμε να καταλάβουν πως η ζωή χρειάζεται προτεραιότητες και μέτρο. Η αγωνία μας να είναι υγιή και ευτυχισμένα, πάλι, ενδέχεται να εισπράττεται από τα παιδιά ως καταπίεση αντί ως ψύχραιμη καθοδήγηση.

Συχνά, οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά και η συμπεριφορά μας κρίνεται από μικρές, καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές που κάνουν τα μικρά μας να κινούνται με ασφάλεια, εμπιστοσύνη και αυτονομία. Κι αυτά τα 5 μυστικά, ίσως μας βοηθήσουν να είμαστε πιο αυθεντικοί και συναισθαντικοί γονείς.

Όταν είσαι εκεί, να είσαι ψυχή τε και σώματι!

Πολλές φορές θεωρούμε πως αρκεί να περνάμε χρόνο μαζί τους σε δραστηριότητες που αγαπούν, κάτι που, απ’ ότι φαίνεται, δεν τους είναι αρκετό. Αυτό που χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά είναι έναν γονιό που όταν ασχολείται μαζί τους, δεν σκέφτεται τίποτε άλλο. Αφήνει το κινητό στην άκρη, ξεχνά τα προβλήματά του και απολαμβάνει με την ψυχή του τις στιγμές που μοιράζεται μαζί τους.

Με αυτόν τον τρόπο, νιώθουν ολοκληρωτικά το ενδιαφέρον και την αγάπη του. Αισθάνονται σημαντικά και χτίζουν υπέροχες οικογενειακές αναμνήσεις που θα τις κρατούν μέσα τους σαν φυλαχτό.

Όταν χαμογελάς, να το εννοείς

Πόσες φορές δεν έχουμε προσποιηθεί μπροστά στα παιδιά πως όλα βαίνουν καλώς; Πόσες φορές έχουμε κρύψει τη θλίψη ή το θυμό μας για τη δουλειά, ας πούμε, πίσω από ένα ψεύτικο χαμόγελο; Όταν το κάνουμε αυτό, πρέπει να έχουμε κατά νου πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται πότε το γέλιο ή ο ενθουσιασμός μας είναι ειλικρινής. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, μας διαβάζουν καλύτερα απ’ ότι εμείς εκείνα!

Με το να κρύβουμε τα συναισθήματά μας, τους μεταφέρουμε το μήνυμα πως δεν είμαστε ειλικρινείς και ενδέχεται να χάσουν την εμπιστοσύνη τους. Ξέρουν πως κρύβουμε κάτι, αλλά δεν ξέρουν τι, πράγμα που τα κάνει καχύποπτα και ανασφαλή. Τέλος, αν δεν εκφράζουμε εμείς τα συναισθήματά μας, θα μάθουν να μην τα εκφράζουν και εκείνα – ένα πρότυπο που μάλλον δεν θέλουμε να το μιμηθούν, σωστά;

Όταν παίζεις, να γίνεσαι παιδί

Το παιχνίδι είναι η κύρια και η σοβαρότερη δουλειά των παιδιών! Μέσα από το παιχνίδι αποκτούν δεξιότητες, κοινωνικοποιούνται, καλλιεργούν τη φαντασία τους και οξύνουν το μυαλό τους. Το κυριότερο, όμως, είναι πως διασκεδάζουν και τα δίνουν όλα! Η ανεμελιά, η ξεγνοιασιά και ο φανταστικός κόσμος του παιχνιδιού, είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθείτε μαζί τους και να βάλετε γερές βάσεις για μία ακλόνητη μελλοντική σχέση.

Όταν, λοιπόν, αποφασίσετε να παίξετε μαζί τους, φροντίστε να το θέλετε πραγματικά! Δεσμευτείτε πως θα γίνεται ξανά παιδί και χαθείτε μαζί τους στο σύμπαν που έχουν πλάσει με τη φαντασία τους. Τότε το παιχνίδι θα έχει πραγματική αξία και θα το απολαύσετε όλοι.

Μην ξεχνάς το ευχαριστώ και το παρακαλώ

Συχνά, λόγω θέσης, ρόλου αλλά και οικειότητας, ξεχνάμε να είμαστε ευγενικοί με τα παιδιά. Η ρουτίνα και η εξάντληση μας παρασύρουν με αποτέλεσμα να βάζουμε τις φωνές, να διατάζουμε ή να δείχνουμε αγανάκτηση και οργή για κάποια συμπεριφορά τους. Και δε λέω, άνθρωποι είμαστε και όλα είναι μέσα στο παιχνίδι!

Ωστόσο, ο σεβασμός είναι κάτι που κερδίζεται και η ευγένεια κάτι που μαθαίνεται. Ένας γονιός που ξεχωρίζει έχει εντάξει την ευγένεια στην καθημερινότητά του. Σέβεται τους ανθρώπους που είναι δίπλα του ακόμα κι όταν είναι θυμωμένος ή αγανακτισμένος. Κι αυτό, είναι κάτι που πρέπει να το θυμόμαστε όλοι, συνέχεια!

Εκτιμάς και σέβεσαι τον σύντροφό σου

Μπορεί να μοιάζει άσχετο, όμως είναι σημαντικό. Επίσης, μπορεί να μοιάζει αυτονόητο, αλλά δεν είναι! Πολλοί γονείς δεν φροντίζουν τη μεταξύ τους σχέση και καταλήγουν να μην εκτιμούν ή να μην θαυμάζουν ο ένας τον άλλον. Η συμβίωση μετατρέπεται σταδιακά σε μια απλή συγκατοίκηση με κοινές υποχρεώσεις, κι αυτό επηρεάζει τα παιδιά πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζουμε. 

Να μην ξεχνάμε, λοιπόν, να φροντίζουμε τη σχέση μας με τον άνθρωπό μας και να βρίσκουμε τρόπους ώστε να κρατάμε το ενδιαφέρον μας ζωντανό. Ο σεβασμός και η εκτίμηση είναι δύο βασικά στοιχεία που συντελούν στην ευτυχία της οικογένειας. 

v