Έξαρση ιλαράς στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Έξαρση ιλαράς στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η ιλαρά, μια σοβαρή ασθένεια που μέχρι τώρα θεωρείτο ότι είχε εξαλειφθεί κάνει την επανεμφάνισή της σε πολλές χώρες της Ευρώπης και δυστυχώς, ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε την ανησυχία του για την έξαρση της ασθένειας, απευθύνοντας έκκληση να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα ο ΠΟΥ παύει να θεωρεί ότι η Βρετανία, η Ελλάδα, η Αλβανία και η Τσεχία αποτελούν χώρες που η ασθένεια έχει εξαλειφθεί. Αναλυτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 953 κρούσματα ιλαράς το 2018 και άλλα 489 από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Αντίστοιχα στην Ελλάδα 2.193(28 το 2019), στην Αλβανία 1.466 (475 το 2019) και στην Τσεχία 217 (569 το 2019).

Το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο ΠΟΥ έκανε λόγο για 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε ότι ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που καταγραφόταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο (44.175).

«Ολισθαίνουμε προς τα πίσω, είμαστε σε λάθος δρόμο» δήλωσε η Κέιτ Ο' Μπράιεν του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες για το πρόβλημα στις ανεπάρκειες των εθνικών συστημάτων υγείας, αλλά και στην παραπληροφόρηση για τα εμβόλια. Στη συνέχεια, προέτρεψε τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και κάθε διαδικτυακή κοινότητα να εξασφαλίσει ότι προσφέρει ακριβείς πληροφορίες για την πρόληψη της ιλαράς.

Το φαινόμενο έξαρσης της ιλαράς καταγράφεται και σε άλλες περιοχές του κόσμου, πλην της αμερικάνικης ηπείρου, σημειώνει η υπηρεσία του ΟΗΕ, με τα κρούσματα της ασθένειας να αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα στα 365.000! 

Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο κατέδειξε ότι η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι υψηλότερη στις φτωχότερες χώρες, αλλά μειώνεται στις πλουσιότερες, όπου διαδίδεται ο σκεπτικισμός.«Πράγματι βλέπουμε την παραπληροφόρηση (για τα εμβόλια) ως μεγεθυνόμενη απειλή»σημειώνει η Ο'Μπράιεν.

Oι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο ιός εξαπλώνεται ειδικά μεταξύ παιδιών που πάνε σχολείο και οι γονείς τους δεν τα έχουν εμβολιάσει. Η ιλαρά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με εμβόλια. Διαφορετικά, μπορεί να αφήσει ανάπηρα ή ακόμα και να σκοτώσει παιδιά.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

v