Ψωρίαση στα παιδιά: Πώς να την αναγνωρίσετε και πώς να την αντιμετωπίσετε

Ψωρίαση στα παιδιά: Πώς να την αναγνωρίσετε και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια του δέρματος που μπορεί να προσβάλλει ακόμη και τα παιδιά. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες έως και το 40% των ανθρώπων με ψωρίαση εμφάνισαν συμπτώματα προτού κλείσουν τα 16 τους χρόνια ενώ το 10% εμφανίστηκαν σε παιδιά μικρότερα των 10 ετών. Παρόλο που δεν είναι επικίνδυνη, κάποιες φορές είναι επώδυνη και χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να την αναγνωρίσουμε στο αρχικό της στάδιο, ώστε να την αντιμετωπίσουμε όσο πιο άμεσα γίνεται.

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης, μη μεταδοτική δερματοπάθεια και χαρακτηρίζεται από έντονα εξανθήματα, τις ερυθηματώδεις πλάκες, που καλύπτονται από λέπια. Σε έναν φυσιολογικό οργανισμό τα περισσότερα δερματικά κύτταρα αντικαθίστανται περίπου μια φορά τον μήνα από νέα, ενώ τα παλιά αποκολλώνται και πεθαίνουν. Στην περίπτωση της ψωρίασης, όμως, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό και αντικαθίστανται κάθε 2-3 ημέρες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι ερεθισμοί στο δέρμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Για να καταλάβετε ότι το παιδί έχει ψωρίαση και όχι κάποιο άλλο είδος δερματίτιδας, αρκεί να παρατηρήσετε το σχήμα του εξανθήματος και το σημείο στο οποίο έχει εκδηλωθεί. Αν για παράδειγμα, δείτε ότι έχει ακαθόριστο σχήμα ή είναι οβάλ και καλύπτεται από λέπια σε σημεία όπως το κεφάλι, τους αγκώνες, τα γόνατα ή και τα γεννητικά όργανα, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Ποιες είναι οι μορφές της ψωρίασης

Χρόνια πλακώδης: είναι η συχνότερη μορφή ψωρίασης και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανασηκωμένες κόκκινες πλάκες που καλύπτονται από λέπια, τα οποία πέφτουν τακτικά. Παρουσιάζονται στους αγκώνες, τα γόνατα, την πλάτη ή το τριχωτό της κεφαλής.

Τριχωτού κεφαλής: συνήθως είναι το πρώτο σημείο εμφάνισης στα παιδιά, αν και ενδέχεται  να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με της χρόνιας ψωρίασης, ωστόσο είναι οι πλάκες είναι πιο παχιές και σχηματίζουν μια μορφή κρούστας που επεκτείνεται στο μέτωπο, τον σβέρκο και γύρω από τα αυτιά. Σε κάποιες περιπτώσεις η ψωρίαση μπορεί να είναι έντονα κνησμώδης.

Σταγονοειδής ψωρίαση: αυτός ο τύπος ψωρίασης προσβάλλει κυρίως παιδιά και εφήβους. Θα το καταλάβετε αν δείτε στο δέρμα του παιδιού κόκκινες κουκίδες που μοιάζουν με σταγόνες νερού. Συχνά προκαλείται λόγω λοίμωξης από στρεπτόκοκκο, όπως για παράδειγμα από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.

Νυχιών: είναι συχνότερη σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί σε μικρότερες ηλικίες. Είναι δύσκολη στην θεραπεία και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επεκτείνεται πέρα από τα νύχια. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία η περιοχή των νυχιών είναι κατεστραμμένη σαν να έχει μολυνθεί από κάποιο βακτήριο.

Φλυκταινώδης: είναι μια σπάνια μορφή ψωρίασης που εμφανίζεται σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Εκδηλώνεται με επιφανειακές άσηπτες φλύκταινες σε κοκκινισμένο δέρμα και συνήθως περιορίζεται στις παλάμες και τα πέλματα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Δεν υπάρχει κάποια αιματολογική εξέταση, που να διαγιγνώσκει την ψωρίαση. Αν το παιδί εμφανίσει σημάδια στο σώμα του, πρέπει να απευθυνθείτε στον δερματολόγο. Ο τρόπος θεραπείας σχετίζεται άμεσα με την ηλικία του παιδιού, την μορφή ψωρίασης και σε ποιες περιοχές του σώματος έχει εμφανισθεί.

Συνήθως χρησιμοποιούνται τοπικές κρέμες που ενυδατώνουν το δέρμα και απομακρύνουν τα λέπια. Δεν υπάρχει, όμως, πλήρης ίαση. Τοπική χορήγηση κορτιζόνης γίνεται με πολύ προσοχή και αφού το προτείνει ο γιατρός. Πρόσφατα έχει χρησιμοποιηθεί μια ουσία, ανάλογη με την βιταμίνη D, που είχε θετικά αποτελέσματα.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Παρόλο που είναι μια δύσκολη δερματική ασθένεια δεν είναι επικίνδυνη για το παιδί. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα το ταλαιπωρήσει. Ως γονείς, εκτός του να ακολουθούμε κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού θα πρέπει να κάνουμε τα εξής:

Εκμεταλλευτείτε τον ήλιο: το φως του ήλιου και το θερμό κλίμα έχουν θετικά αποτελέσματα για την ασθένεια, σε αντίθεση με το ψυχρό και ξηρό κλίμα.

Προτιμήστε να ντύνετε τα παιδιά με βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα, καθώς η υφή είναι μαλακή και δεν προκαλεί περαιτέρω ερεθισμούς στο δέρμα.

Επιμείνετε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: όλες οι μαμάδες δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην διατροφή των παιδιών, όσο και στην ξεκούραση τους. Η προσοχή μας πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη στο καθημερινό πρόγραμμα, αν το παιδί ταλαιπωρείται από ψωρίαση. Αποφεύγετε τα λιπαρά, τα τηγανιτά και γλυκά.

Καθημερινά ντους: η καλή υγιεινή του δέρματος έχει μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Φροντίστε το παιδί να έχει καθαρά χέρια και να πλένετε καθημερινά. Αν το παιδί είναι σε ηλικία που κάνει μόνο του μπάνιο, τονίστε του ότι δεν πρέπει να τρίβει δυνατά το δέρμα του, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν περισσότεροι ερεθισμοί.

v