Η 6χρονη κόρη μου φοβάται σχεδόν τα πάντα και λέει προσευχές. Πώς να την βοηθήσω;

Η 6χρονη κόρη μου φοβάται σχεδόν τα πάντα και λέει προσευχές. Πώς να την βοηθήσω;
Ερώτηση:
Έχω 4 παιδιά. Η μικρή μου κόρη φοβάται σχεδόν τα πάντα. Ξαφνικά αρχίζει και κλαίει, τρέμει, κάνει τον σταυρό της και λέει προσευχές. Είναι μόλις 6 χρονών. Φοβάται τα τσιγάρα, φοβάται όταν ακούει να μιλάνε για αρρώστιες, ή όταν ακούει για επικίνδυνα ψάρια. Τί μπορώ να κάνω για να την βοηθήσω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Έχετε μια υπέροχη κόρη κι εκείνη έχει μια υπέροχη μητέρα! Αποφασίσατε σε δύσκολους καιρούς να υπερασπιστείτε τη ζωή, δημιουργώντας ζωή, φέρνοντας δηλαδή στον κόσμο τα όμορφα τέσσερα παιδιά σας! Είστε μόνο για εκτίμηση! Η έγνοια σας για την κόρη σας και τις ανησυχίες της είναι πολύ όμορφη και έχετε να τη βοηθήσετε δίνοντας της ένα καλό παράδειγμα μέσα από τη στάση σας.

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρετε, η κόρη σας μοιάζει να φοβάται την απώλεια της ζωής ή το κακό που μπορεί να συμβεί σε αγαπημένα πρόσωπα. Αναπτυξιακά, βρίσκεται σε μια φάση που η νοητική της ανάπτυξη της επιτρέπει να αντιλαμβάνεται αρκετούς κινδύνους και να προσεγγίσει τη μονιμότητα της απώλειας και του θανάτου. Όλες αυτές οι σκέψεις, σε συνδυασμό ίσως και με κάποιο περιστατικό στο οικείο σας περιβάλλον, της έχουν δημιουργήσει έντονο άγχος το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί λέγοντας προσευχές. Τα παιδιά, έχουν το αίσθημα της παντοδυναμίας, πιστεύουν δηλαδή ότι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν πολλές καταστάσεις. Το αίσθημα αυτό τους δημιουργεί ανυπόφορο βάρος, καθώς σε περίπτωση που κάτι αρνητικό συμβεί έχουν την αίσθηση ότι ευθύνονται για αυτό και θα μπορούσαν να το αποτρέψουν.

Ενώ λοιπόν όλα όσα αναφέρετε αναμένονται και ταιριάζουν ως ανησυχίες στην ηλικία της, η εξέλιξη του θέματος αυτού χρειάζεται τη φροντίδα σας και την ευθύνη σας. Επικοινωνήστε τρυφερά μαζί της και αφήστε την να σας μιλήσει για ότι την ανησυχεί. Απαντήστε της ότι εσείς φροντίζετε για εκείνη και την ασφάλεια της και πως εκείνη μπορεί να είναι ήσυχη καθώς εσείς ως γονείς έχετε την πλήρη ευθύνη. Μιλήστε της για τα πράγματα που δεν είναι στο χέρι μας, όπως για παράδειγμα μια ασθένεια, κι ότι ακόμη κι εκείνα μπορούμε να τα φροντίσουμε πηγαίνοντας στο γιατρό. Με απλά λόγια που να μπορεί να σας καταλάβει, αλλά κυρίως με τη στάση σας προς τη ζωή, θα τη βοηθήσετε να περάσει από αυτό το στάδιο.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται στην κόρη σας είναι υπέροχα! Οι απαντήσεις σας θα την οδηγήσουν στο να μην αναπτύξει φοβίες, αλλά μια υπέροχη στάση υπέρ της ζωής!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v