Τι να κάνετε αν ακούσετε τη φράση: «Μαμά, θέλω να γίνω youtuber!»

Τι να κάνετε αν ακούσετε τη φράση: «Μαμά, θέλω να γίνω youtuber!»

Δεν είναι εύκολο να το καταπιούμε, μα τα παιδιά μας εξοικειώνονται πλέον πάρα πολύ νωρίς με το ίντερνετ, ένα μέσο που εμείς γνωρίσαμε μόνο ως ενήλικοι. Και που, όταν το γνωρίσαμε, δεν είχε ακόμη τις δυνατότητες που έχει σήμερα. Δεν μπορούσες με λίγα λόγια να αποκτήσεις χιλιάδες φανς σε όλον τον κόσμο επειδή… φωτογραφίζεσαι τακτικά σε τσαχπίνικες πόζες! Για τα παιδιά μας πάλι, είναι απολύτως φυσιολογικό, όπως και το να γίνεσαι σταρ του youtube κάνοντας ευφάνταστες κωλοτούμπες στο τραμπολίνο της αυλής σου.

Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό να έχετε ήδη ακούσει τη φράση «θέλω να γίνω youtuber» και άλλες διερευνητικές ερωτήσεις γύρω από αυτό το νεοφυές… επάγγελμα! Αν ναι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πρώτον, είναι απολύτως φυσιολογικό για το παιδί να έχει όνειρα και μάλιστα να θέλει να κάνει ό,τι και οι αγαπημένοι του σταρ. Δεύτερον, υπάρχει τρόπος να το προσγειώσετε, χωρίς να του αφαιρέσετε το δικαίωμα να ονειρεύεται.

Διεκδικήστε χρόνο από τις οθόνες και αξιοποιήστε τον αλλιώς

Πρώτα πρώτα, σκεφτείτε μήπως προλαβαίνετε να εφαρμόσετε εκείνα τα όρια στη χρήση ψηφιακών συσκευών που είχατε ορίσει κάποτε, αλλά ξεχάσατε να επιβάλλετε. Αν, πάλι, έχετε υποσχεθεί στο παιδί κινητό, βρείτε έναν τρόπο να αναβάλλετε αυτή την αγορά μέχρι μια ηλικία που θεωρείτε εσείς πιο κατάλληλη.

Δε χρειάζεται να απαγορεύσετε στο παιδί να δει το νέο βίντεο του Μάνου ή του αγαπημένου του διεθνούς φήμης youtube ειδώλου ή να γυρίζει δικά του διερευνώντας τα ταλέντα του. Περιορίζοντας, όμως, τον χρόνο που μπορεί να χαζέψει βιντεάκια καθημερινά, μειώνετε σημαντικά τον αντίκτυπο που έχουν στο πώς αντιλαμβάνεται το παιδί την πραγματικότητα και τι σημαίνει επιτυχία

Επίσης, κερδίζετε χρόνο τον οποίο μπορείτε να γεμίσετε με αληθινό παιχνίδι, διάβασμα ή άλλες δραστηριότητες που είναι πολύ πιο εποικοδομητικές και παιδαγωγικές. Αν μη τι άλλο, η φιλοδοξία του μπορεί να είναι ένδειξη ότι δεν ξέρει που να διοχετεύσει τη δημιουργικότητά του. Βοηθήστε το να το βρει και ίσως, έτσι, τα βιντεάκια που θα κάνει αργότερα να έχουν πραγματική απήχηση.

 

Εξηγήστε του τι σημαίνει να εκτίθεσαι στο διαδικτυακό κοινό

Εάν δεν είχε χρειαστεί να το κάνετε μέχρι σήμερα, μάλλον έχει έρθει η ώρα να μιλήσετε στο παιδί για το ίντερνετ και τους λιγότερο προφανείς κινδύνους του. Δεν χρειάζεται να κινδυνολογήσετε ή να ακουστείτε αναχρονιστικοί. Άλλωστε, ξέρει ότι χρησιμοποιείτε κι εσείς το ίντερνετ για δουλειά ή διασκέδαση.

Εξηγείστε του, λοιπόν, ότι η χρήση του διαδικτύου και των social media πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί, ακόμη και αν βάλουμε περιορισμούς, ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε πάντα τι σκοπούς έχουν. Πόσο μάλλον, όταν ανεβάζουμε κάτι που θέλουμε να δουν όσο γίνεται περισσότεροι χρήστες, άρα εκθέτουμε τον εαυτό μας σε ένα ευρύ κοινό που δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι τόσο για χαμηλά νούμερα όσο και για κακόβουλα σχόλια.

Τα παιδιά μας ανήκουν σε μια γενιά (Gen Z) που ίσως αντιλαμβάνεται διαφορετικά την έννοια της ιδιωτικότητας. Οπότε, δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι δεν έχουμε ποτέ τον απόλυτο έλεγχο των αναρτήσεων και των δεδομένων χρήσης μας που μπορεί να γίνουν αντικείμενο εμπορικής ή άλλου είδους εκμετάλλευσης από τρίτους χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. 

Εστιάστε στο ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι, αλλά για δουλειά

Κατά πάσα πιθανότητα, το παιδί έχει την εντύπωση ότι ο youtuber είναι κάποιος που διασκεδάζει και αμοίβεται γι’ αυτό με αναγνωρισιμότητα, αλλά και με χρήματα. Είναι, λοιπόν, καλό να του υπενθυμίσετε ότι δεν πρόκειται για χόμπι όπως φαίνεται, αλλά για κανονική δουλειά ώστε να ξέρει τι θα αντιμετωπίσει αν το επιχειρήσει.

Εξηγείστε του με απλά λόγια ότι οι youtubers που μαζεύουν εκατοντάδες χιλιάδες φανς και γράφουν εκατομμύρια views σε εβδομαδιαία βάση, αφιερώνουν πολλές ώρες στη δημιουργία και την προώθηση των αναρτήσεών τους. Όχι μόνο εκείνοι, αλλά και οι δικοί τους που το βλέπουν λίγο σαν οικογενειακή επιχείρηση. Για τα ίδια τα παιδιά, οι ώρες αυτές είναι χρόνος χαμένος από ξέγνοιαστο παιχνίδι με φίλους, διάβασμα για το σχολείο ή και ξεκούραση ακόμη.

Επίσης, είναι μια δουλειά που έχει πολύ άγχος είτε για την επιτυχία είτε για τη διατήρηση της απήχησης (άρα και των εσόδων που συνεπάγεται αυτή) σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό το άγχος, δεν είναι καθόλου εύκολο να το διαχειριστεί ένα παιδί που δεν έχει βγάλει καλά καλά το σχολείο.

Υπενθυμίστε του ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος προς την επιτυχία

Εάν δεν είστε πολύ ζεστοί με το ενδεχόμενο το παιδί σας να βάλει από τώρα πλώρη για youtuber, μην ξεχνάτε ότι δεν είναι ένα επάγγελμα μόνο για παιδιά.

Εξηγείστε του ότι είστε οι γονείς του και θέλετε το καλό του, δηλαδή να περάσει μια κανονική και ανέμελη παιδική ηλικία, να μορφωθεί όπως πρέπει και να βάλει τις σωστές βάσεις για το μέλλον του. Και όλα αυτά χωρίς να χάνει τον ύπνο και την ηρεμία του για followers, views, likes, shares και το κακό συναπάντημα.

Με λίγα λόγια, πείτε του πως, όταν πάρει το πτυχίο του με το καλό, μετά μπορεί να κάνει ότι θέλει!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v