Πώς να μεγαλώσετε πανέξυπνα παιδιά

Πώς να μεγαλώσετε πανέξυπνα παιδιά

Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι από μόνο του δύσκολο. Δεν αρκούν η υγιεινή διατροφή, ο θηλασμός ή το σταθερό πρόγραμμα για να ισχυριστείς πως έκανες ό,τι περνούσε από το χέρι σου για εκείνο. Οι προκλήσεις είναι αμέτρητες, ενώ ο ενήλικος κόσμος τον οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε μερικά χρόνια είναι περίπλοκος και απαιτητικός. Όταν, βέβαια, είναι ακόμη μικροσκοπικό και μόλις έκανε τα πρώτα του βήματα ή είπε τις πρώτες του λεξούλες, είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πως κάποτε (και μάλιστα πολύ πιο σύντομα απ’ όσο νομίζουμε!) θα είναι ένας ανεξάρτητος, ολοκληρωμένος και ώριμος ενήλικας.

Μέχρι τότε, όμως, θα είμαστε δίπλα του ώστε να του δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια. Η εξυπνάδα, δηλαδή η προσαρμοστικότητα, η εφευρετικότητα και η ευελιξία είναι ίσως το πιο βασικό όλων!

Μιλήστε του από την πρώτη μέρα, χωρίς να μπεμπεκίζετε!

Η φωνή της μαμάς είναι ό,τι πιο οικείο για το βρέφος. Την ακούει 9 ολόκληρους μήνες στην κοιλιά σας, την αναγνωρίζει και είναι από τα πρώτα πράγματα που το συνδέουν με τον κόσμο. Μπορεί να μην καταλαβαίνει τι του λέτε, αλλά αντιλαμβάνεται τον τόνο ή το ύφος σας. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην μπεμπεκίζετε – ακόμα κι αν σας φαίνεται χαριτωμένο! Για παράδειγμα, αποφύγετε τις λέξεις «άτα» ή «μαμ». Οι λέξεις «βόλτα» ή «φαγητό», εκτός από το ότι είναι ωραιότατες, το βοηθούν να μιλήσει σωστά, ενώ ενεργοποιούν το μυαλό του όσο προσπαθεί να συντάξει μεγαλύτερες και δυσκολότερες λέξεις. Εξάλλου, όπως έλεγε κι ο Καζαντζάκης, «ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος».

Βιβλία, βιβλία και βιβλία!

Τα παιδιά δεν αγαπούν μόνο τα παιχνίδια, αλλά και τα βιβλία! Αρκεί, βέβαια, να τα γνωρίσουν από νωρίς και να γίνουν μέρος της ζωής τους. Εάν, λοιπόν, θέλετε ένα πανέξυπνο μωράκι, μη διστάζετε να του διαβάζετε παραμύθια και παιδικά βιβλία απ’ όταν είναι στην κούνια! Μάλιστα, εκείνα με τα οποία τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να πάρουν μέρος στην ιστορία και να διασκεδάσουν δεν ακονίζουν μόνο το μυαλό, αλλά καλλιεργούν και την αγάπη τους για τη γνώση και τη μάθηση.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε βιβλία που δεν σκίζονται εύκολα και δεν τραυματίζουν τα μικρά σας. Τα βιβλία από χαρτόνι, για παράδειγμα, με πρωταγωνιστές ζωάκια, ενσωματωμένα παιχνίδια και γλυκές ιστορίες, μπορούν να γίνουν το αγαπημένο τους παιχνίδι! Η σειρά «Τα βιβλία με παζλ» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που αποτελούνται από 4 βιβλία με χοντρό χαρτόνι, όμορφη εικονογράφηση και παζλ για πολύ μικρά παιδιά, είναι μια καλή αρχή για τα μωρά μας.

 

Και για πριν από τον ύπνο, η σειρά «Ένα βιβλίο με μαγικό φακό», όπου τα παιδιά καλούνται να βοηθήσουν τα ζωάκια να πουν καληνύχτα στους φίλους τους «φωτίζοντας» ανάμεσα στις σελίδες με τον «μαγικό φακό», θα ενθουσιάσουν όχι μόνο τα μικρά μας, αλλά κι εμάς!

Μην το βοηθάτε πάντα – οι δικές του λύσεις είναι καλύτερες

Είναι πολύ συνηθισμένο για μία μαμά που θέλει να κάνει τα πάντα για το μωρό της να τρέχει κάθε φορά που εκείνο συναντά ένα εμπόδιο. Εξάλλου, γι’ αυτό δεν υπάρχουν οι μαμάδες; Κι όμως, δεν υπάρχουν (μόνο) γι΄ αυτό. Μερικές φορές, η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε σε ένα παιδί είναι να μην το βοηθήσετε. Όταν, λοιπόν, προσπαθούν να πιάσουν ένα αντικείμενο που βρίσκεται μακριά, μην τρέξετε να τους το δώσετε. Η λύση που θα βρουν για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν μπορεί να σας εκπλήξει και να το δείτε ξαφνικά να μπουσουλάει ή να κάνει τα πρώτα του βήματα.
         

Πείτε ναι στις βόλτες

Μη σας πτοεί η ζέστη ή το κρύο, η ατμόσφαιρα ή η ηχορύπανση. Οι βόλτες για ένα μωρό είναι ό,τι και ο κινηματογράφος ή τα βιβλία για τους μεγάλους. Βλέπουν νέα πράγματα, δέχονται πολλά ερεθίσματα και γεμίζουν ενθουσιασμό αλλά και απορίες. Οι αφορμές για συζήτηση έπειτα από μια μεγάλη βόλτα με τα πόδια είναι τόσες πολλές, που το παιδί σας θα αρχίσει να γνωρίζει τον κόσμο, να θέτει ερωτήματα που ξυπνούν το μυαλό και να αντιλαμβάνεται πως η πραγματικότητα δεν είναι μόνο το ήσυχο και ασφαλές μέρος του σπιτιού του.

Ο ύπνος τρέφει τα μωρά…

Όταν κοιμόμαστε, το μυαλό μας παραμένει ενεργό. Μέσω της ενοποίησης, μιας διαδικασίας που ενισχύει τις αναμνήσεις, εξασκεί τις νοητικές και σωματικές δεξιότητες. Για ένα παιδί, λοιπόν, που από τη μέρα που γεννιέται μαθαίνει, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός, γιατί οι νέες πληροφορίες αποτυπώνονται στον εγκέφαλό του. Επιπλέον, ένας καλός ύπνος μπορεί να το βοηθήσει να γίνει πιο δημιουργικό.

v