Πώς να πειθαρχήσετε ένα υπερευαίσθητο παιδί χωρίς να το πληγώσετε

Πώς να πειθαρχήσετε ένα υπερευαίσθητο παιδί χωρίς να το πληγώσετε

Όπως δεν είμαστε όλοι οι ενήλικες ίδιοι, έτσι δεν είναι και όλα τα παιδιά ίδια! Υπάρχουν παιδιά που οι ευαισθησίες στους είναι πολύ ανεπτυγμένες και μπορεί κάτι που μοιάζει ασήμαντο, να τα πληγώσει!

Συνήθως, πρόκειται για παιδιά με ενσυναίσθηση παραπάνω από αυτήν που θα περίμενε κανείς για την ηλικία τους, ενώ συχνά δακρύζουν με παραμύθια, τραγούδια ή θεατρικές παραστάσεις. Μπορεί ένα αστείο σας να τα κάνει να τρέξουν στο δωμάτιό τους ή μία καθημερινή σας κίνηση να παρερμηνευθεί ως απόρριψη. Επίσης, είναι παιδιά πολύ τρυφερά, με φιλότιμο και ιδιαίτερη αδυναμία στις αγκαλιές και τα φιλιά.

Όλα αυτά ίσως μοιάζουν υπερβολικά, αλλά οι γονείς που έχουμε τέτοια παιδιά μπορούμε να καταλάβουμε πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε μαζί τους. Η πειθαρχεία είναι μία δύσκολη υπόθεση την οποία, όμως, αν γίνει με το σωστό τρόπο, τα συγκεκριμένα παιδιά την εκτιμούν και την αγκαλιάζουν περισσότερο κι από τους ενήλικες.

Τα χαρακτηριστικά ενός υπερευαίσθητου παιδιού

Τα υπερευαίσθητα παιδιά θα τα αναγνωρίσετε γρήγορα από τις ευφάνταστες ιδέες ή απόψεις τους για τον κόσμο ή τη ζωή – είναι εντυπωσιακές, παράξενες, μεγαλεπήβολες και κάποιες φορές αστείες. Αγαπούν τις ερωτήσεις, και μάλιστα εκείνες που στριμώχνουν τους ενήλικες στον τοίχο, ενώ ανησυχούν από νωρίς τι γνώμη θα σχηματίσουν οι υπόλοιποι για εκείνα. Μπορεί να μην δείχνουν εύκολα ότι πληγώθηκαν στους ξένους, αλλά στα πρόσωπα που νιώθουν κοντά τους γίνονται απαιτητικά και γκρινιάρικα.

Ωστόσο, πρέπει να τα προστατέψουμε από τα πολύ έντονα συναισθήματά τους όχι με υπερβολές (υπερπροστατευτικότητα), αλλά χαρίζοντάς τους ένα ισορροπημένο και οριοθετημένο πλαίσιο όπου θα νιώθουν ασφάλεια.

Μην παραβιάζετε τα όρια που βάζετε

Ένας γενικός κανόνας, που ισχύει για όλα τα παιδιά. Ο λόγος που τον αναφέρουμε είναι επειδή τα υπερευαίσθητα παιδιά, χρειάζονται την τήρηση των ορίων ακόμα περισσότερο! Είναι εκείνη που θα τα κάνει να νιώσουν ασφάλεια ώστε να απελευθερώσουν τον πραγματικό τους εαυτό και να νιώσουν άνετα.

Μην τα κάνετε να ντρέπονται μπροστά στους άλλους –

Ένα υπερευαίσθητο παιδί μπορεί να νιώσει εκτεθειμένο και προσβεβλημένο με πολλούς τρόπους:

  • Όταν μιλάτε υποτιμητικά για εκείνο
  • Όταν το επαινείται χωρίς όριο σε άγνωστους ανθρώπους
  • Όταν το υποχρεώνεται να κάνει πράγματα με τα οποία δε νιώθει άνετα (π.χ. να φιλήσει έναν μακρινό θείο)

Αποφύγετε, λοιπόν, να είστε πολύ διαχυτικοί και ανοιχτή σε ανθρώπους με τους οποίους το παιδί δεν νιώθει άνετα. Δεν θέλει οι άλλοι να μαθαίνουν ούτε τα κακά, αλλά ούτε και τα καλά του! Κρατήστε τους τύπους και προσπαθήστε να είστε φειδωλοί και εγκρατείς μπροστά στους άλλους – και ειδικά όταν το παιδί είναι μπροστά ή θα μπορούσε κατά λάθος να σας ακούσει.

Προτιμάτε να τους δείχνετε το σωστό με πράξεις

Ένα υπερευαίσθητο παιδί, όταν του επισημάνεις το λάθος με λόγια και μάλιστα ουδέτερο έως αυστηρό τόνο, το εισπράττει ως επίπληξη. Αντί, λοιπόν, να του πείτε βιαστικά και αυστηρά «δεν έστρωσες καλά το κρεβάτι σου, ξανακάνετο», μπορείτε ν αφήσετε ό,τι κάνετε και να του δείξετε τον σωστό τρόπο για να στρώνει κανείς το κρεβάτι του.

Έτσι, θα εμπεδώσει τον κανόνα σας, θα νιώσει πως του δίνετε σημασία και αξία και θα κάνει αυτό που πρέπει. Σταδιακά, κι αφού μάθει να λειτουργεί μέσα στα όρια και να νιώθει ασφαλές, θα είναι πιο διαλλακτικό και ανεκτικό στην συμπεριφορά σας.

Συμπεριφερθείτε σαν «συνεργάτες» και όχι ως «εξουσιαστές»

Πολλές φορές, άθελά μας, μας παρασέρνει η κούραση και το άγχος της καθημερινότητας και η ανυπακοή των παιδιών μας φέρνει στα όριά μας. Τότε, η στάση μας γίνεται άκαμπτη και προσπαθούμε να επιβληθούμε με την αυστηρότητα και τις φωνές. Τα υπερευαίσθητα παιδιά, όμως, δεν μπορούν να το διαχειριστούν εύκολα αυτό.

Πληγώνονται, νιώθουν απόρριψη και αντιδρούν.

Ο καλύτερος τρόπος για να τα πειθαρχήσετε, λοιπόν, είναι η συνεργασία. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τους κανόνες σας. Το φιλότιμο και η ενσυναίσθησή τους λειτουργούν υπέρ σας εάν τους δώσετε να καταλάβουν πως είστε δίπλα τους για να τα φροντίσετε. Καταλαβαίνουν εύκολα αυτά που τους λέτε και πείθονται πως αυτά που τους λέτε είναι για το καλό τους.

v