Πώς να παραμείνετε φίλες όταν τα παιδιά σας τσακώνονται συνέχεια

Πώς να παραμείνετε φίλες όταν τα παιδιά σας τσακώνονται συνέχεια

Όταν κάνετε παιδιά εσείς και η καλύτερή σας φίλη, δεν είναι απίθανο να συμβεί κι αυτό: τα παιδιά σας να μην μπορούν να κάνουν ούτε λεπτό μαζί χωρίς να τσακωθούν και να τρέξουν κλαίγοντας προς το μέρος σας για να βρούνε σύμμαχο. Με λίγα λόγια, η σχέση τους να ‘χει διαλυθεί πριν καν αρχίσει διακινδυνεύοντας παράλληλα και τη δική σας. Σ’ αυτήν την περίπτωση, μην αφεθείτε σε εγωισμούς και μην απομακρυνθείτε εξαιτίας των παιδιών σας. Κρατήστε την ψυχραιμία σας και θέστε τη φιλία σας ως πρώτη προτεραιότητα.

Αφήστε την κριτική για άλλη φορά

Πρώτα απ’ όλα, αν το παιδί της φίλης σας είναι εκείνο που δείχνει να προκαλεί τις εντάσεις μεταξύ τους, αποφύγετε να εκφράσετε την άποψή σας για το πως μεγαλώνει η φίλη σας το παιδί της. Είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για κάθε γονιό, οπότε καλό είναι να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση της και να σκεφτείτε πως θα αντιδρούσατε σε κάτι τέτοιο.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να το έχει μεγαλώσει μια χαρά, αλλά απλώς να μην τα βρίσκει με το δικό σας στη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους. Αντί, λοιπόν, να ανεβείτε στο βάθρο του υπεύθυνου γονιού, μείνετε εκεί που είστε και συζητήστε το θέμα με ψυχραιμία ώσπου να καταλήξετε σε μια κοινή πολιτική.

Αν, πάλι, είστε η μαμά του πιο ζόρικου παιδιού, δείξτε αμέσως τη διάθεσή σας να επιλύσετε το ζήτημα από κοινού, με καθαρό μυαλό και χωρίς άγονες αψιμαχίες για τις παραξενιές των παιδιών σας.

Κρατήστε ουδέτερη στάση απέναντι στα παιδιά

Δεύτερον, προσέξτε να μην μπείτε στη διαδικασία να επιρρίψετε ευθύνες σε ένα από τα δύο παιδιά, ούτε στης φίλης σας ούτε στο δικό σας. Ταυτόχρονα, αποτρέψτε και τη φίλη σας από το κάνει κάτι τέτοιο.



Αν θέλετε να βρείτε μια λύση και να κρατήσετε τη φιλία σας άθικτη, πρέπει να μείνετε και οι δύο ουδέτερες ότι κι αν έχετε ακούσει απ’ τα παιδιά. Καταστρώστε τη στρατηγική σας, έχοντας ως προτεραιότητα όχι μόνο την ηρεμία των παιδιών σας, αλλά και την δική σας σχέση που είναι κρίμα να ραγίσει από μια καθόλου ασυνήθιστη... ασυμφωνία χαρακτήρων.

Κατόπιν, μιλήστε η κάθε μια στο παιδί της για να αποφανθείτε αν η κόντρα είναι προσωρινή ή, απλώς, δεν ταιριάζουν τα χνώτα τους.

Κανονίστε playdates με περισσότερα παιδάκια

Αν το πόρισμα είναι πως τα παιδιά σας δεν μπορούν να περάσουν πολύ ώρα μαζί δίχως να τσακωθούν για ασήμαντα πράγματα, μην ανησυχείτε. Μπορείτε ακόμη να βρίσκεστε όποτε δεν έχετε που ν’ αφήσετε τα μικρά σας, αρκεί να μην είναι μόνα τους.

Κανονίστε, με λίγα λόγια, τα επομενα playdates να είναι με περισσότερα παιδιά για να μην είναι αναγκασμένα να παίζουν μεταξύ τους. Βρεθείτε π.χ. σε έναν παιδότοπο όπου έχει πολλά παιδάκια που ξεχνιούνται μέσα στα απέραντα φουσκωτά παιχνίδια. Ή κανονίστε με άλλες μαμάδες που ξέρετε ότι τα παιδιά σας τα πάνε καλά με τα δικά τους.

Όσο απολαμβάνετε τον καφέ σας, βέβαια, να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα μην τυχόν αναζωπυρωθεί η φωτιά και χαλάσει το κλίμα.

Μην αποκλείσετε το παιδί της φίλης σας χωρίς να της το πείτε

Καμιά φορά οι φιλίες δεν θέλουν και πολύ για να κλονιστούν, πόσο μάλλον όταν το σημείο τριβής είναι τα παιδιά. Αφού, λοιπόν, έχετε δώσει τόση ενέργεια στο να μείνετε φίλες μην κάνετε κάτι που θα υπονομεύσει ανεπανόρθωτα τις προσπάθειές σας.

Για παράδειγμα, μην πάρετε ποτέ την απόφαση να μην καλέσετε το παιδί της φίλης σας στο πάρτι γενεθλίων του δικού σας χωρίς να της το πείτε. Η φίλη σας θα το μάθει σίγουρα και μια σχέση χρόνων μπορεί να πάει στράφι από μια απερισκεψία.

Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, η λύση είναι απλή. Αν θεωρείτε ότι το πάρτι κινδυνεύει, μιλήστε στη φίλη σας και συμφωνήστε από κοινού να μην καλέσει καμία το παιδί της άλλης στα γενέθλια του δικού της. Αλλιώς, φροντίστε να έχετε το νου σας για να προλάβετε κάποιον τσακωμό που θα χαλάσει τη διάθεσή σας – των παιδιών δεν χαλάει τόσο εύκολα.

Εν τέλει, για να μην ανησυχείτε, έχετε υπ’ όψιν ότι μια μέρα τα παιδιά σας θα το ξεπεράσουν και, γιατί όχι, ίσως γίνουν και οι καλύτεροι φίλοι.

Το σημαντικό είναι πως όταν συμβεί αυτό θα έχετε παραμείνει φίλες κι εσείς!

v