8 απίθανες απορίες των παιδιών και πώς να τις λύσετε στο πι και φι

8 απίθανες απορίες των παιδιών και πώς να τις λύσετε στο πι και φι

Αν το καλοσκεφτούμε, ο κόσμος που ζούμε είναι ένα υπέροχο, πολύπλοκο θαύμα που πολύ συχνά μας αφήνει εμβρόντητους, όσα και αν γνωρίζουμε γι’ αυτόν. Έτσι, καθώς τα παιδιά τον παρατηρούν και τον μαθαίνουν, δεν είναι καθόλου παράξενο που το κεφαλάκι τους γεμίζει με ένα σωρό απορίες, άλλες εύλογες και άλλες… όχι και τόσο. Φυσικά, οι αποδέκτες των ερωτήσεων είμαστε εμείς και η απάντηση δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε μερικές αληθινές απορίες παιδιών και τις απαντήσεις τους σε περίπτωση που ακούσετε κι εσείς κάποια από αυτές.

 

Γιατί οι πατούσες και οι παλάμες μας σταφιδιάζουν στο μπάνιο;

Μην ανησυχείς, ούτε οι επιστήμονες ξέρουν. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το σώμα αφήνει νερό να περάσει μέσα από το δέρμα που σταφιδιάζει επειδή μικραίνουν οι αγωγοί που μεταφέρουν το αίμα. Μια παλιότερη θεωρία υποστήριζε ότι με σταφιδιασμένες παλάμες μπορούμε καλύτερα να πιάνουμε διάφορα πράγματα με βρεγμένα χέρια και με σταφιδιασμένες πατούσες μπορούμε καλύτερα να περπατάμε σε βρεγμένο έδαφος. Μια έρευνα, όμως, έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει. Τι θα έλεγες να γίνεις επιστήμονας, ώστε να γίνεις εσύ αυτός που θα βρει τη λύση;

Καμιά φορά ξεχνώ τι ήθελα να πω. Γιατί;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να κάνουν ή να σκέφτονται δύο πράγματα ταυτόχρονα, αλλά αυτή η ικανότητα δυναμώνει με την ηλικία. Για ένα παιδί, λοιπόν είναι πιο δύσκολο να βάλει τον εγκέφαλό του να κάνει δύο δουλειές. Όταν έχεις ξεχάσει τι ήθελες μόλις να πεις, σημαίνει ότι σκέφτηκες κάτι άλλο ταυτόχρονα το οποίο σου πήρε όλη την ενέργεια και δεν άφησε καθόλου χρόνο για το πρώτο πράγμα. Ψυχραιμία, μεγαλώνοντας θα συμβαίνει λιγότερο. Μέχρι να γίνεις σαν τον παππού, τουλάχιστον!

Γιατί δεν μπορούμε να γαργαλήσουμε τον εαυτό μας;

Μα, φυσικά, γιατί το περιμένουμε. Με λίγα λόγια, ο εγκέφαλός μας μάς λέει από πριν ότι θα μας γαργαλήσει κι έτσι, το σώμα προετοιμάζεται και δεν αιφνιδιαζόμαστε. Και στον αιφνιδιασμό είναι που βρίσκεται όλη η πλάκα. Γιατί, μπορεί το γαργαλητό να είναι ένας μηχανισμός του σώματος που μας προειδοποιεί για κινδύνους, όπως τα μικρά έντομα, αλλά είναι κι ένας τρόπος να παίζουμε με τους άλλους και να διασκεδάζουμε μαζί. Άλλωστε, πόση πλάκα θα είχε να το κάναμε μόνοι μας;

Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε πάντα αυτό που θέλουμε;

Όταν είμαστε παιδιά, δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για τον κόσμο και είναι δύσκολο να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Γι’ αυτό και οι γονείς μας αποφασίζουν για μας και βάζουν κανόνες για να μην κάνουμε πράγματα που θα μας βάλουν σε κίνδυνο. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, οι κανόνες γίνονται λιγότεροι και μπορούμε να κάνουμε πιο πολλά πράγματα χωρίς να ζητάμε την άδεια των μεγάλων. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι κανόνες δεν παύουν ποτέ να ισχύουν για όλους, όσο κι αν μεγαλώσουμε!

Γιατί οι μεγάλοι δεν είναι όλοι το ίδιο μέγεθος;

Κάθε άνθρωπος, όταν γεννιέται, έχει ένα βιβλιαράκι με οδηγίες που λέγεται DNA και είναι γραμμένο σε μια γλώσσα που μόνο το σώμα μας μπορεί να διαβάσει. Αυτές οι οδηγίες είναι διαφορετικές για τον καθένα μας και λένε στο σώμα τι ύψος θα έχουμε, τι χρώμα ματιών κλπ. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα, είναι ότι συνήθως μοιάζουμε στους γονείς ή σε άλλους συγγενείς μας. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι εσύ, είναι ότι για να ακολουθήσει τις οδηγίες το σώμα μας, πρέπει να τρεφόμαστε σωστά και να το προσέχουμε!

Οι σκύλοι καταλαβαίνουν τι λέμε όταν γαυγίζουμε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τι καταλαβαίνουν τα ζώα όταν μιμούμαστε τις φωνές τους κάνοντας γαβ ή νιάου. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι καταλαβαίνουν ποιος τους μιλάει από τη χροιά της φωνής του και τί είναι αυτό που θέλει από τον τόνο της φωνής και τις χειρονομίες του. Τα ζώα επικοινωνούν κυρίως με το σώμα, οπότε όσο πιο καλά παρατηρείς τον σκύλο σου – ή ό,τι κατοικίδιο έχεις – τόσο καλύτερα θα μπορείς να συνεννοείσαι μαζί του. Και χωρίς να γαυγίζεις ή να νιαουρίζεις!

 

Γιατί οι μπαμπάδες λιοντάρια έχουν μακριά μαλλιά και οι μαμάδες όχι;

Παλιά, οι άνθρωποι είχαν την ίδια απορία και πίστευαν ότι, μιας και οι μπαμπάδες λιοντάρια είναι κυνηγοί, έχουν μακριά μαλλιά για να προστατεύουν τον λαιμό τους από επιθέσεις άλλων κυνηγών. Αυτό, όμως, δεν ισχύει, αφού τα κορίτσια κυνηγούν μαζί με τα αγόρια, άρα θα είχαν κι αυτά λεοντή – έτσι λέμε τα μαλλιά τους. Σήμερα, η επιστήμη λέει πως η λεοντή δείχνει στις λέαινες πόσο υγιές και ρωμαλέο είναι ένα αρσενικό, ώστε να διαλέξουν τον καλύτερο μπαμπά και να είναι τα λιονταράκια τους δυνατά σαν τον Σίμπα και τη Νάλα!

Μπορεί ένας πίθηκος να γίνει άνθρωπος όταν μεγαλώσει;

Όχι, δεν μπορεί. Κανένα ζώο δεν μπορεί να μεταλλαχτεί έτσι απλά σε ένα άλλο ζώο. Από τότε που υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί, τα είδη αναπαράγονται μόνο μεταξύ τους. Η εξέλιξη είναι μια διαδικασία μέσω της οποία τα είδη αλλάζουν χαρακτηριστικά, αλλά δε συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Με λίγα λόγια, κανένας από τους προγόνους των σημερινών πιθήκων δεν μεγάλωσε και έγινε άνθρωπος. Με κάποιους από αυτούς, όμως, έχουμε κοινούς προγόνους. Συγκεκριμένα, με τους μπονόμπο και τους χιμπατζήδες που, με βάση το DNA, τους λες και ξαδέρφια μας!

Πηγή: theconversation.com

v