4 πράγματα που διαπιστώνουμε για την (αληθινή) φιλία καθώς μεγαλώνουμε

4 πράγματα που διαπιστώνουμε για την (αληθινή) φιλία καθώς μεγαλώνουμε

Πολλά έχουν γραφτεί για την φιλία ως αγαθό και για το πόσο σπανίζουν οι άνθρωποι εκείνοι που μπορείς να νιώθεις πραγματικά δικούς σου ακόμη και αν δεν μοιράζεστε το ίδιο αίμα. Το απόσταγμα όλων αυτών είναι, ότι δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς και να διατηρήσει φιλίες που αντέχουν στον χρόνο και τους τριγμούς. Επίσης, δεν είναι κάτι που έχει οδηγίες χρήσεις. Όπως και τα περισσότερα πράγματα, έτσι και το να ξεχωρίζεις τους αληθινούς φίλους είναι κάτι που μαθαίνεις με τα χρόνια και την εμπειρία. Μεγαλώνοντας, λοιπόν, καταλήγουμε σε μερικές απλές παραδοχές για τη φιλία σαν κι αυτές.

Oι αληθινοί φίλοι είναι ελάχιστοι

Από τα παιδικά μας χρόνια, μέχρι που γινόμαστε φοιτητές, που αρχίζουμε να δουλεύουμε και που κάνουμε οικογένεια, δε σταματάμε να γνωρίζουμε καινούργιους ανθρώπους σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Με κάποιους κάνουμε παρέα, με άλλους μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέρονται και άλλους τους εκτιμάμε και μας εκτιμούν. Κάποια στιγμή αντιλαμβανόμαστε ότι ο κοινωνικός κύκλος μας έχει μεγαλώσει, αλλά τι σημαίνει αυτό για την ψυχή μας;

Τίποτα, αν από όλους τους ανθρώπους που γνωρίζουμε και συναναστρεφόμαστε δεν έχουμε ξεχωρίσει εκείνους τους λίγους και εκλεκτούς που μπορούν να σταθούν δίπλα μας και να μας στηρίξουν σαν αληθινοί φίλοι. Μπορεί να είναι φίλοι παιδικοί ή άνθρωποι που έχουμε περάσει πολλές καλές και κακές στιγμές παρέα. Μπορεί ακόμη να είναι και συνάδελφοι που «δέσαμε» αμέσως, όπως γίνεται καμιά φορά στη ζωή όσο μεγάλος και κατασταλαγμένος και αν νομίζεις ότι είσαι.

Οι αληθινοί φίλοι δεν ξενερώνουν ποτέ

Κάτι που συμβαίνει συχνά με τους φίλους μας, ειδικά με εκείνους από τα παιδικά ή τα φοιτητικά μας χρόνια, είναι ότι χανόμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να φταίνε οι δουλειές ή οι οικογενειακές υποχρεώσεις, μπορεί ακόμη και να μένουμε σε διαφορετικές πόλεις και να είμαστε αμοιβαίως αναβλητικοί με τηλέφωνα και email.

Ε, λοιπόν, αν είναι αληθινοί φίλοι, τότε κάθε φορά που βλεπόμαστε συμβαίνει κάτι πραγματικά υπέροχο. Όσος καιρός και αν έχει περάσει, νιώθουμε τον ίδιο ενθουσιασμό όπως τότε που συναντιόμασταν με τα ποδήλατα στη γειτονιά ή κανονίζαμε μπαρότσαρκες στα φοιτητικά στέκια. Και είναι σα να ξέρουμε ο ένας τι συμβαίνει στη ζωή του άλλου χωρίς να πούμε τίποτα. Είναι λίγο μεταφυσικό όλο αυτό, αλλά οι αληθινές φιλίες αντέχουν στο χρόνο και γίνονται πιο δυνατές ακόμη, γιατί δεν επηρεάζονται καθόλου από αυτόν.


Οι αληθινοί φίλοι έχουν πάντα χρόνο για ‘σένα

Έρχονται στιγμές στη ζωή μας που χρειαζόμαστε να μιλήσουμε με κάποιον που δεν είναι ο σύντροφος ή η οικογένειά μας. Θέλουμε κάποιον που θα μας ακούσει προσεκτικά και θα μας πει τη γνώμη του, όχι μόνο ως εξωτερικός παρατηρητής, αλλά και ως κάποιος που μας αγαπά ανιδιοτελώς και θέλει το καλό μας.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όμως, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα των άλλων και γι’ αυτό οι αληθινοί φίλοι είναι πραγματικός χρυσός. Έχουν πάντα χρόνο για σένα, αλλάζουν το πρόγραμμά τους, βγαίνουν απ’ τη ρουτίνα τους και βάζουν το πρόβλημά σου σε προτεραιότητα. Βρίσκονται δίπλα σου μόλις τους χρειαστείς, ακόμη και αν δεν το ζητήσεις, σε ακούνε με τις ώρες, σε καθησυχάζουν και σου δίνουν πάντα τις καλύτερες συμβουλές.

Οι αληθινοί φίλοι λένε αλήθειες

Ένα από τα πιο πολύτιμα και πιο σπάνια πράγματα στη ζωή μας, είναι να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που είναι μαζί μας απολύτως ειλικρινείς και πραγματικά αυστηροί στην κριτική τους. Δεν είναι απλώς ότι μας προσγειώνουν και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, αλλά μας δείχνουν το δρόμο ώστε να είμαστε κι εμείς ακριβοδίκαιοι με τους άλλους.

Αυτός είναι ακόμη ένας τρόπος να ξεχωρίσουμε τους αληθινούς μας φίλους από τους απλούς γνωστούς. Είναι εκείνοι που θα μας μιλήσουν σκληρά όποτε χρειάζεται, θα καταδείξουν τα λάθη μας και θα μας καθοδηγήσουν με καθαρή ματιά προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν θα μας κολακέψουν ποτέ και δεν θα θολώσουν την κρίση μας γιατί δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν από αυτό. Θα μας κρίνουν αυστηρά, αλλά πάντα με αγάπη και μοναδικό γνώμονα το δικό μας καλό, το καλό των αληθινών φίλων τους.

v