10 vintage κοριτσίστικα ονόματα που ξαναγύρισαν στη μόδα

10 vintage κοριτσίστικα ονόματα που ξαναγύρισαν στη μόδα

Καθώς περνούν τα χρόνια τείνουμε να εκτιμάμε περισσότερο οτιδήποτε αποπνέει τον αέρα του παρελθόντος - από vintage ρούχα, έπιπλα, μέχρι και ονόματα. Πριν μερικά χρόνια το όνομα «Βιργινία» για παράδειγμα, θεωρούταν αντικέ και παλιομοδίτικο. Τώρα, όμως, διαθέτει μια ρετρό αίγλη που είναι δύσκολο να μην σου αρέσει. Για αυτόν τον λόγο συγκεντρώσαμε 10 vintage κοριτσίστικα ονόματα που όχι μόνο αγαπήσαμε, αλλά επανήλθαν ξανά στο προσκήνιο.

Αμαλία: Το όνομα αυτό έχει γερμανική προέλευση και η ρίζα του amal σημαίνει δραστήριος, ενεργός. Αγαπήθηκε ιδιαίτερα την περίοδο που ο βασιλιάς Όθωνας της Ελλάδας παντρεύτηκε τη δούκισσα Αμαλία. Γιορτάζεται στις 10 Ιουλίου και από εκεί βγαίνουν όμορφα υποκοριστικά όπως το Άλια και παραλλαγές όπως το Αμέλια.

Ασημίνα: Όπως και να το κάνουμε αυτό το όνομα αποπνέει μια κομψότητα καθώς στο μυαλό μας συνδυάζεται με το ασήμι. Ένα πανέμορφο υποκοριστικό του είναι το Μίνα.

Βενετία: Aυτό το όνομα το συμπαθούμε πολύ, αφενός για τον αυτονόητο συνειρμό στην υπέροχη πόλη της Ιταλίας και αφετέρου γιατί ακούγεται πολύ αριστοκρατικό και χαρούμενο. Με βάση το ελληνικό εορτολόγιο, το όνομα Βενετία δεν γιορτάζει. Μην αφήσετε όμως να σας επηρεάσει αυτό, καθώς, όπως όλα τα ονόματα χωρίς γιορτή, γιορτάζεται των Αγίων Πάντων.

Βερονίκη: Πρόκειται για Μακεδονική λέξη, η οποία προέρχεται από την Αττική λέξη Φερενίκη, αυτή δηλαδή που φέρει την νίκη. Εκτός του ότι το Βερονίκη είναι ένα πολύ εύηχο όνομα, δεν είναι ιδιαίτερα συχνό - κάτι που του δίνει περισσότερη αξία. Γιορτάζεται τον καλοκαιρινό μήνα Ιούλιο και συγκεκριμένα στις 12.

Βιργινία: Προέρχεται από το λατινικό επίθετο Virginius, που πιθανόν να έχει τις ρίζες του στη λέξη virgo που σημαίνει «ανύπαντρη κόρη ή παρθένα». Δεν ξέρουμε για εσάς, πάντως εμείς το έχουμε συνδυάσει με φιλόδοξες γυναίκες που παίρνουν πάντα αυτό που θέλουν. Το όνομα αυτό γιορτάζεται στις 21 Νοεμβρίου και το 2007 βρισκόταν ανάμεσα στα πιο δημοφιλή ονόματα σε Αμερική και Ελλάδα.

Εμμανουέλα: Είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με το αρσενικό Εμμανουήλ που ταυτίζεται με τον Ιησού Χριστό, καθώς ήταν η ονομασία που απέδωσε ο προφήτης Ησαΐας στον αναμενόμενο Μεσσία. Ωστόσο το θηλυκό είναι χαριτωμένο, παιχνιδιάρικο και δεν διστάζουμε καθόλου να το συμπεριλάβουμε στη λίστα με τα ονόματα που αγαπάμε. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι Εμμανουέλες γιορτάζουν στις 25 Δεκεμβρίου.  



Ευανθία: Γιορτάστηκε πριν λίγες ημέρες, στις 11 Σεπτεμβρίου, προς τιμήν της Αγίας Ευανθίας. Είναι ένα μυρωδάτο και λουλουδένιο όνομα που μας θυμίζει ένα χαριτωμένο κοριτσάκι με πλεξουδάκια και ροδαλά μαγουλάκια. Από το συγκεκριμένο όνομα προκύπτουν όμορφα υποκοριστικά όπως το Ανθή και το Ανθούλα.

Μυρσίνη: «Και Μυρσίνη εσύ δοξαστική» λένε οι εκπληκτικοί στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη. Αυτό το όνομα που σημαίνει μυρτιά, αποπνέει έναν αέρα ελευθερίας και εκπέμπει ελπίδα και ζωντάνια. Γιορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ροδάνθη: Τι να πούμε γι’ αυτό το όνομα όταν προέρχεται από τις λέξεις ρόδο και ανθός! Είναι αυτονόητος ο συνειρμός με τα ανθισμένα τριαντάφυλλα και την ευωδιαστή μυρωδιά τους. Το Ροδάνθη ανήκει στην κατηγορία των αρχαιοελληνικών ονομάτων και υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι γύρω από εκείνη και το τριαντάφυλλο. Σ’ έναν από αυτούς η πανέμορφη Ροδάνθη μεταμορφώθηκες σε τριαντάφυλλο με αγκάθια από την θεά Άρτεμη, προκειμένου να προστατεύεται από τους εχθρούς. Γιορτάζεται στις 9 Ιουνίου.

Σεβαστή: Το όνομα μιλάει από μόνο του και σημαίνει σεβάσμια. Άξια δηλαδή σεβασμού και λατρείας. Μπορεί να ακούγεται λίγο «βαρύ» σαν όνομα, όμως είναι πάρα πολύ ωραίο και έχει ωραία υποκοριστικά και παραλλαγές όπως Σέβη, Σεβαστίνα ή Σεβαστιάνα. Γιορτάζει είτε στις 24 Οκτωβρίου είτε στις 7 Ιουνίου.

 

v