Ο γιος μου αντιδράει που θα έχει αδερφάκι από την καινούρια σύντροφο του μπαμπά του

Ο γιος μου αντιδράει που θα έχει αδερφάκι από την καινούρια σύντροφο του μπαμπά του
Ερώτηση:
Καλημέρα σας. Είμαι χωρισμένη εδώ και 3 χρόνια. Ο γιος μου είναι 9 ετών και ο πρώην σύζυγός μου περιμένει μωρό από τη νέα του σύντροφο. Ο γιος μου συχνά αναφέρει ότι δεν θέλει καθόλου το μωρό και πιο σπάνια εκφράζεται με τρυφερότητα π.χ να κρατήσουμε ένα παιχνίδι από αυτά που έχει για το μωρό. Είναι φυσιολογική η αντίδρασή του; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο υπέροχος γιος σας είναι 9 ετών. Τα τελευταία 3 χρόνια, δηλαδή από τα 6 του έως σήμερα, είχε να επεξεργαστεί νέα και δύσκολα δεδομένα. Τον χωρισμό των γονιών του αρχικά, τη νέα σχέση του πατέρα του στην πορεία, και τον ερχομό ενός νέου μωρού στο σήμερα. Τα δεδομένα αυτά είμαι βέβαιη πως χρειάζονται μια καλή επεξεργασία από όλους και με κάποιο τρόπο σας δυσκολεύουν, πόσο μάλλον ένα παιδί 9 ετών! Ο γιος σας το εκφράζει ξεκάθαρα ενώ εσείς έχετε άλλους τρόπους για να το προχωρήσετε.

Οι αγωνίες του θα είναι πολλές. Πόσο χώρο θα πιάσει το νέο μωρό, εάν θα συνεχίσει να είναι σημαντικός, πόσος χρόνος θα είναι αφιερωμένος σε εκείνον, πως θα επηρεαστούν οι σχέσεις του και χιλιάδες άλλα ερωτήματα. Η τρυφερή σας ματιά σε αυτήν, όπως και σε κάθε φάση, είναι πολύ σημαντική. Μπορείτε να είστε πλάι του για να εμπεριέξετε την αγωνία του και να τον φροντίσετε. Να του δώσετε με τη στάση σας απαντήσεις για τη σημαντικότητα του. Να τον ακούσετε και να μιλήσετε ακόμη και για την πιο παράλογη σκέψη που μπορεί να του δημιουργηθεί. Να του προσφέρετε απλόχερα τον χώρο που αγωνιά ότι θα χάσει.

Η φάση αυτή, όσο δύσκολη και εάν μοιάζει, είναι μια υπέροχη ευκαιρία να εξελίξετε τις σχέσεις σας και να δώσετε στον γιο σας υπέροχα μαθήματα ζωής. Καθώς δε θα νιώθει ότι χάνει, θα μπορέσει κι εκείνος να σχετιστεί όμορφα με το αδερφάκι του και να χαρεί και αυτήν την τόσο σημαντική σχέση!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v