7 λόγοι που αγαπάμε τα παιδικά βιβλία χωρίς λόγια

7 λόγοι που αγαπάμε τα παιδικά βιβλία χωρίς λόγια

Για να αφηγηθεί κανείς μια όμορφη, μια συγκινητική ή μια συναρπαστική ιστορία δεν είναι απαραίτητο να το κάνει με λόγια. Αν και υπάρχουν υπέροχες «βουβές» αφηγήσεις για μεγάλους, αυτή είναι μια αρχή που βρίσκει ευρεία εφαρμογή στο χώρο του παιδικού βιβλίου και συγκεκριμένα στα βιβλία που απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδιά. Τα βιβλία με εικόνες ή ακόμη και με τρισδιάστατες παραστάσεις – που ξεδιπλώνονται καθώς αλλάζει η σελίδα – προσφέρουν στα παιδιά μερικές από τις πρώτες μαγικές στιγμές της ζωής τους. Προσφέρουν όμως και μοναδικές εμπειρίες στους γονείς που περνούν όμορφα και εποικοδομητικά το χρόνο που αφιερώνουν στα μικρά τους.

Τα παιδικά βιβλία χωρίς λόγια είναι αληθινά μαγικά κι έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας γι’ αυτούς τους 7 λόγους:

Μαθαίνουν στο παιδί να διαβάζει με τον νου

Αποτελούν τη πρώτη επαφή του παιδιού με μια δομημένη αφήγηση που απαιτεί στοιχειώδη ανάγνωση και κατανόηση μιας βασικής πλοκής. Και είναι φτιαγμένα έτσι, ώστε να επιτρέπουν σε ένα παιδί που δεν ξέρει ακόμη να διαβάζει να αποκωδικοποιεί την ακολουθία των εικόνων και να βλέπει για πρώτη φορά μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος να ξεδιπλώνεται μπροστά του με τρόπο πρωτόγνωρο.

Αφήνουν τον γονιό να αυτοσχεδιάσει

Αφηγούνται ιστορίες χωρίς να περιορίζουν τον αναγνώστη και χωρίς να του δίνουν την πλοκή ή τους διαλόγους στο πιάτο. Είναι φτιαγμένα για να διεγείρουν τη φαντασία του παιδιού, αλλά και για να δίνουν στον γονιό την ευκαιρία να αφηγηθεί την ιστορία που βλέπει με όποιον τρόπο θέλει και για όσο χρόνο θέλει, ακόμη και να αφηγείται διαφορετική ιστορία κάθε φορά που διαβάζουν το βιβλίο μαζί με το παιδί.

Δίνουν αφορμές για τους πρώτους διαλόγους με το παιδί

Είναι αφηγήσεις που έχουν στόχο να πυροδοτήσουν την έμφυτη περιέργεια του παιδιού. Καθώς το διαβάζει μαζί με τον γονιό, περιεργάζεται τις εικόνες και σχηματίζει απορίες. Έτσι, ο γονιός έχει την ευκαιρία να απαντήσει στις ερωτήσεις του μικρού, αλλά να κάνει κι εκείνος ερωτήσεις για να μάθει τι βλέπει και τι αντιλαμβάνεται το παιδί. Έτσι, ξεκινούν μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες διαλόγους που θα κάνουν ποτέ!

Επιτρέπουν στο παιδί να συμμετάσχει στην αφήγηση

Είναι σαν να ανοίγουν μονοπάτια που ξεκινούν απ’ το ίδιο σημείο αλλά καταλήγουν κάπου αλλού. Με την προτροπή του γονέα, το παιδί μπορεί σιγά-σιγά να διαμορφώνει κι εκείνο την αφήγηση, λειτουργώντας ενεργητικά και μαθαίνοντας με τη σειρά του να λέει ιστορίες. Κι ας μην έχουν αρχή, μέση και τέλος. Το σημαντικό είναι ότι το μυαλουδάκι παίρνει μπρος και γίνεται δημιουργικό συνδυάζοντας εικόνες και έννοιες με καινούργιους τρόπους. 

Βοηθούν το παιδί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του

Δεν περιορίζουν τον γονιό αφηγητή ως προς το κείμενο, η αφήγηση είναι ελεύθερη και οι εικόνες είναι πλούσιες σε οπτικά ερεθίσματα. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικές λέξεις και φράσεις κάθε φορά δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να μάθει νέες λέξεις και ν’ αντιληφθεί το πώς μπορείς να περιγράψεις το ίδιο πράγμα με πολλούς τρόπους. Να μάθει, δηλαδή, για πρώτη φορά πώς λειτουργεί η γλώσσα.

Δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να νιώσει ανεξάρτητο

Όσο και αν έχει περισσότερη πλάκα με τον γονιό, ένα βιβλίο με εικόνες είναι κάτι που το παιδί μπορεί άνετα να διαβάσει μόνο του. Είναι λίγο σαν το παιχνίδι που μπορεί να το περιεργαστεί, να το πιάσει και να το αισθανθεί με διάφορους τρόπους. Κοντολογίς, είναι από εκείνα τα πρώτα πράγματα που μπορεί να κάνει όποτε θέλει και όπως θέλει – χωρίς επιτήρηση – αφήνοντας τη φαντασία του να τρέξει προς κάθε κατεύθυνση.

Είναι πάνω απ’ όλα διασκεδαστικά για όλους

Τα βιβλία χωρίς λόγια έχουν στόχο να μάθουν καινούργια πράγματα στο παιδί κρατώντας το ενδιαφέρον του ζωντανό και τις αισθήσεις του σε εγρήγορση. Είναι γεμάτα χρώματα, ζώα και φυτά και ένα σωρό άλλες εικόνες που το παιδί δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Ειδικά όταν το διαβάζει μαζί με τον γονιό, μπορεί να γίνει πιο διασκεδαστικό και πιο εθιστικό κι απ’ το καλύτερο και ακριβότερο παιχνίδι.

Κι αυτή είναι η διαχρονική αξία κάθε βιβλίου.

v