Ξένες γλώσσες: Να επιλέξω φροντιστήριο ή ιδιαίτερα για το παιδί;

Ξένες γλώσσες: Να επιλέξω φροντιστήριο ή ιδιαίτερα για το παιδί;

Οι ξένες γλώσσες, και ειδικά τα αγγλικά, μπαίνουν πλέον από πολύ νωρίς στη ζωή των παιδιών μας. Τα διδάσκονται από νωρίς στο σχολείο ενώ πολλά παιδιά ξεκινούν αγγλικά εκτός σχολείου ακόμα και από την Α’ ή την Β’ δημοτικού. Η έγνοια των γονιών είναι να έχουν πάρει το Lower και το Proficiency πριν ξεκινήσει η εντατική προετοιμασία για τις πανελλήνιες, με αποτέλεσμα να ψάχνουν τον ιδανικό τρόμο εκμάθησής τους.

Το φροντιστήριο συχνά είναι πιο οικονομικό και κοντά στο σπίτι, ενώ τα ιδιαίτερα γλυτώνουν τους γονείς από άσκοπα πήγαινε – έλα και επίβλεψη των παιδιών αφού έχουν την αποκλειστική προσοχή της δασκάλας. Είναι όμως αυτά τα σωστά κριτήρια για να επιλέξουμε αν το μικρό μας θα κάνει ιδιαίτερα ή αν θα πάει σε φροντιστήριο; Ή μήπως πρέπει να εστιάσουμε στην προσωπικότητα και τις ιδιαίτερες ικανότητες του παιδιού για να καταλήξουμε στην ιδανική επιλογή;

Πότε να επιλέξετε το φροντιστήριο

Το φροντιστήριο μοιάζει ως ιδανική λύση όταν τα παιδιά:

Λειτουργούν καλύτερα στην ομάδα

Υπάρχουν παιδιά που λειτουργούν καλύτερα μέσα σε μία ομάδα. Το ευχάριστο κλίμα της τάξης και η παρέα τα κάνουν να νιώθουν πιο οικεία, με αποτέλεσμα να συνεργάζονται ευκολότερα και να αποδίδουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους. Εξάλλου, δεν είναι ευχάριστο για όλα τα παιδιά να είναι το επίκεντρο και το μάθημα να διαμορφώνεται γύρω από τα ίδια.

Αγαπούν τον συναγωνισμό

Η καλή απόδοση των μαθητών μίας τάξης, μπορεί να λειτουργεί είτε αρνητικά για ένα παιδί, είτε θετικά. Εάν το παιδί σας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και οι καλοί βαθμοί των φίλων του το παρασύρουν να τους μιμηθεί και να διαβάσει περισσότερο, τότε το φροντιστήριο είναι η καταλληλότερη λύση.  

Δυσκολεύονται να κάνουν φίλους

Πολλές φορές, όταν τα παιδιά μας είναι μικρά σε ηλικία, η προτεραιότητά μας δεν πρέπει να είναι οι καλοί βαθμοί ή η σπουδαίες επιδόσεις τους αλλά η διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, η κοινωνικοποίηση και η τόνωση της αυτοπεποίθησή τους. Εάν, λοιπόν, παρατηρείτε πως το παιδί δυσκολεύεται να κάνει φίλους στο σχολείο, ίσως ένα νέο περιβάλλον όπως αυτό του φροντιστηρίου το βοηθήσει να ενταχθεί και να προσαρμοστεί ομαλά σε μια ομάδα.

Πότε να επιλέξετε τα ιδιαίτερα μαθήματα

Επιλέξτε στα ιδιαίτερα μαθήματα όταν τα παιδιά:

Παρασύρονται εύκολα από την παρέα

Υπάρχουν πολλά παιδιά που η καλή παρέα τα αποσπά από το μάθημα και λειτουργεί μάλλον αρνητικά στην πρόοδό τους. Εάν έχετε παρατηρήσει πως το μικρό σας είναι ιδιαίτερα κοινωνικό, μιλάει πολύ μέσα στην τάξη και προτιμά να γράφει κρυφά σημειωματάκια στους φίλους του αντί να παρακολουθεί τη δασκάλα του, τότε τα ιδιαίτερα είναι μια καλή λύση. Όλη του η ενέργεια θα διοχετεύεται στην αποκλειστική σχέση που θα χτίσει με την καθηγήτριά του και στους γραμματικούς κανόνες που θα πρέπει να μάθει.

Θέλετε να προχωρήσουν γρήγορα

Το μεγάλο προσόν των ιδιαίτερων μαθημάτων είναι πως το μάθημα δεν βασίζεται αναγκαστικά σε ένα άκαμπτο πρόγραμμα για πολλούς μαθητές, αλλά αλλάζει και διαμορφώνεται ανάλογα με τον έναν μαθητή. Εάν, λοιπόν, έχετε παρατηρήσει πως το παιδί έχει ιδιαίτερη κλίση στις ξένες γλώσσες και θέλετε να προχωρήσει γρήγορα, με τα ιδιαίτερα μπορεί να γλιτώσει αρκετές τάξεις (που μεταφράζονται σε χρόνια!) μέχρι να πάρει τα πτυχία στα οποία στοχεύει.

Δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το ομαδικό μάθημα

Επίσης, τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι κατάλληλα όχι μόνο για τα παιδιά που έχουν κλίση στις ξένες γλώσσες, αλλά και σε εκείνα που δυσκολεύονται περισσότερο από το κανονικό. Η δασκάλα θα είναι από πάνω του και θα μπορεί να επιμένει σε όλα εκείνα τα σημεία που το παιδί δεν καταλαβαίνει, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται κενά. Έτσι, ακόμα κι αν δεν προχωράει πιο γρήγορα από το φροντιστήριο, σίγουρα θα έχει μάθει σε βάθος την ξένη γλώσσα.

v