Όταν η μαμά μου έγινε γιαγιά των παιδιών μου…

Όταν η μαμά μου έγινε γιαγιά των παιδιών μου…

Όταν ήμασταν ακόμα παιδιά, η μαμά μας ήταν ο άνθρωπος που μας προστάτευε, μας φρόντιζε, μας κοίμιζε και μας παρείχε τη θαλπωρή και την ασφάλεια που είχαμε ανάγκη. Παράλληλα, προσπαθούσε να ζούμε σε ένα περιβάλλον καλά οριοθετημένο με αυστηρούς κανόνες, ώστε να μεγαλώσουμε με σωστές βάσεις και αρχές.

Η υγιεινή διατροφή, ο καλός ύπνος, η ευγένεια, η μόρφωση και η καλοσύνη μας ήταν από τα κύρια μελήματά της. Γι΄ αυτό, πολλές φορές, φαινόταν αυστηρή στα μάτια μας. Τότε δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε την υπερπροσπάθεια που έκανε για να είναι ο «βράχος» της οικογενείας. Ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε πως όταν θα γινόταν γιαγιά θα έκανε όλα τα χατίρια στα εγγόνια της.

Από τότε, όμως, πέρασαν αρκετά χρόνια και η μαμά μας έχει γίνει μια γλυκύτατη γιαγιά! Και μάλιστα, μία γιαγιά που δεν θυμίζει σε τίποτα την οριοθετημένη και άκαμπτη μητέρα που μας μεγάλωσε… Οι διαφορές είναι όχι μόνο πολλές αλλά και τόσο μεγάλες που μας κάνουν να νιώθουμε έκπληξη!

  • Οι μικρές και πάντα υγιεινές μερίδες που επέμενε να τρώμε όταν ήταν η μαμά μου, έχουν μετατραπεί σε τεράστιες βόμβες χοληστερίνης για τα εγγόνια της.
  • Όταν ήταν μόνο μαμά, επέβαλε τιμωρίες για το παραμικρό παράπτωμα. Ως γιαγιά, απλά γελάει με την καρδιά της κάθε φορά που τα εγγόνια της κατεδαφίζουν το σπίτι…
  • Η ώρα του ύπνου μου δεν έπρεπε να ξεπερνά τις 9 το βράδυ, ο κόσμος να χαλούσε! Πλέον, όταν κρατάει τα δικά μου παιδιά, πρώτα βλέπουν την ανατολή και μετά πέφτουν στο κρεβάτι.
  • Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, μου διάβαζε αυστηρά ένα παραμύθι κι έπειτα έκλεινε το φως. Στα εγγόνια της, πάλι, διαβάζει τα άπαντα του Τριβιζά πριν πουν καληνύχτα!

                   

  • Ως παιδί, επιτρεπόταν να φάω παγωτό ή γλυκό κάθε Παρασκευή απόγευμα. Πλέον, όταν κρατάει τα παιδιά μου, ψωνίζει ό,τι υπάρχει στο ζαχαροπλαστείο για να έχουν να τσιμπάνε…
  • Για να μην αναφέρω τα πατατάκια, τα γαριδάκια και όλα τα σε –άκια… Εγώ τα έβλεπα μόνο στις διαφημίσεις της τηλεόρασης σε αντίθεση με τα εγγόνια της που κάθε φορά που πάνε στη γιαγιά τρώνε ένα ολόκληρο περίπτερο!
  • Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή που το σπίτι έπρεπε να είναι πάντα τακτοποιημένο. Τα παιχνίδια μου έπρεπε κάθε βράδυ να τακτοποιούνται στη θέση τους πριν πάω για ύπνο. Τα παιδιά μου, όμως, όταν είναι στη γιαγιά, επιτρέπεται να μετατρέπουν το σαλόνι σε κάμπινγκ και να κατασκηνώνουν (μαζί με τα αμέτρητα παιχνίδια τους) σε όποιο μέρος του σπιτιού επιθυμούν!
  • Η μαμά μου υπήρξε αρκετά αυστηρή με το διάβασμά μου. Πριν αρχίσω το παιχνίδι έπρεπε να έχω τελειώσει στην εντέλεια όλα μου τα μαθήματα. Πλέον, όταν κρατάει τα παιδιά μου, ξεχνά εντελώς πως πάνε στο σχολείο και πως έχουν διάβασμα…

 

  • Αναρωτιέμαι αν μεγαλώνοντας, όταν θα γίνω κι εγώ γιαγιά, θα αφήνω τα εγγόνια μου να βλέπουν 3 ταινίες στη σειρά όπως κάνει η μαμά μου στα παιδιά μου. Παλιά, πάντως, δεν μας άφηνε να βλέπουμε πάνω από ένα επεισόδιο Καντυ – Κάντυ!
  • Οι γιαγιάδες παίζουν χωρίς αύριο! Μπορεί όταν ήμουν μικρή να παίζαμε συγκεκριμένες ώρες και όταν δεν θα είχε άλλες δουλειές στο σπίτι, αλλά τώρα;, στα 70 της, παίζει με τα εγγόνια της σαν 5χρονο!
  • Όταν η μαμά μου έγινε γιαγιά άλλαξαν πολλά πράγματα. Ωστόσο, ένα έχει μείνει σταθερό και έχει έρθει η σειρά και των παιδιών μου να το απολαύσουν: η ζεστή, τεράστια αγκαλιά της που τα γιατρεύει όλα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v